Memorandum | Guvernul se laudă că a consolidat o creșă cu 3 milioane de euro

Data:

Guvernul Ciucă a găsit de cuviință să-și facă bilanțul cu marile realizări din eduație chiar în Memorandumul privind majorările salariale ale personalului din învățământ în noua lege a salarizării, prin care ar fi vrut oprească greva profesorilor.

Printre aceste mari realizări se regăsește și consolidarea a 102 de creșe de stat, care au costat statul român peste 279 de milioane de euro, prin programul derulat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

Cu alte cuvinte, guvernul Ciucă a plătit aproape 3 milioane de euro pentru consolidarea unei creșe.

Creșele nu sunt clădiri impunătoare, sunt de dimensiuni mici, având unul sau două etaje. Cu toate acestea, pentru consolidarea unei singure creșe, guvernul PNL-PSD-UDMR a plătit 2,7 milioane de euro. Interesant de văzut cine a câștigat aceste contracte.

Prin comparație, Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu, fondatoarele Asociației Dăruiește Viață, au construit de la zero, incluzând toate echipamentele, plus centrala termică, cu aproape 43 de milioane de euro. Construcția are nouă niveluri, 187 de paturi și cinci săli de operații.

E primul spital de oncologie pediatrică din România, realizat din donațiile a peste 350.000 de persoane fizice și 7.000 de companii. Dacă acești bani ar fi intrat pe mâna guvernului PSD-PNL-UDMR s-ar fi pierdut în consolidările a zece creșe.

Citește și: Ce valoare are un memorandum. 1.100 publicate în Monitorul Oficial

5,5 milioane de euro pentru o școală

La alte realizări la care se referă guvernul în memorandumul dedicat educației, tot cu bani de la bugetul de stat, este menționată și consolidarea a 82 de grădinițe, școli, licee, cămine studențești și instituții de învățământ superior au beneficiat de investiții în valoare totală de peste 450 de milioane de euro.

Ceea ce ar însemna în medie 5,5 milioane de euro pe o unitate de învățământ. Din nou, nu construite, ci doar consolidate.

Chiar dacă în România cutremurele sunt, de o vreme, pe bandă rulantă, guvernul nici măcar nu a început repararea, consolidarea, unităților de învățământ care se pot prăbuși peste copii, peste elevi, în timpul cursurilor. Ca de obicei, toate promisiunile guvernului după seria de cutremure din Gorj au rămas simple vorbe.

 „14 licee, 15 școli și 2 grădinițe încadrate în clasa de risc seismic I vor fi consolidate, reabilitate, modernizate și eficientizate energetic, prin Programul Național de investiții „Școli Sigure și Sănătoase”, derulat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. Unitățile de învățământ care beneficiază de investiții sunt din județele București, Bacău, Brăila, Buzău, Dâmbovița, Dolj, Harghita, Ilfov, Iași, Maramureș, Neamț, Olt, Prahova, Suceava, Tulcea, Timișoara, Teleorman, Vrancea și Vaslui”, se arată în memorandumul guvernului.

Acest document pe care l-a ticluit coaliția PSD-PNL-UDMR pentru a convinge profesorii să renunțe la grevă, și care nu are nicio valoare juridică, este mai degrabă o laudă a micilor măsuri cu bani mulți pe care le-a făcut acest cabinet, și multe promisiuni.

De altfel, nu este ceva bine obișnuit în politica românească să se vorbească la viitor, dar promisiunile să nu se materializeze niciodată.

„Educația reprezintă o prioritate pentru Guvernul României. În acest sens, Programul de guvernare include o serie de obiective strategice în vederea îmbunătățirii și modernizării învățământului românesc, urmate de acțiuni concrete în ultimii ani”, se spune în memorandum.

Desigur, guvernul listează și așa-zile investiții în infrastructură pe care le va realiza, dacă le va realiza, din bani europeni. Prin PNRR sunt alocate peste 3 miliarde și jumătate de euro ca guvernul României să consolideze și să contruiască unități de învățământ.

Dacă vor fi primiți banii, dacă vor fi folosiți și cum vor fi utilizați sunt necunoscute, care se adaugă la alte întrebări fără răspuns din aceeași zonă- a accesării fondurilor europene și a putinței de a-I folosi pentru funcționarea și moderinzarea țării.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Oana Stănciulescu
Oana Stănciulescu
Oana Stănciulescu este jurnalist din 1991. A debutat Dreptatea, ca reporter. A mai lucrat la România liberă, Ziua, Academia Cațavencu, BBC. A fost redactor-Sef la emisiunea „Chestiunea Zilei”, șef sectie Politic la PRO TV, redactor-șef adjunct la Evenimentul Zilei și Cotidianul. Realizator și analist la Realitatea TV și Antena 3. Director la Expres Magazin · A activat pe funcția de consilier la Institutul Diplomatic Român și presedinte la Societatea pentru Presă Liberă.
3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Un sucevean aflat în arest la domiciliu pentru trafic de droguri a evadat

Un bărbat în vârstă de 43 de ani din...

Stradă surpată în Slănic Prahova. Geologi și specialişti caută explicații| FOTO

Stradă surpată în Slănic Prahova. Specialişti din cadrul Institutului...