UPDATE – OUG pentru acordarea statutului de interes public Fundației fiicei lui Virgil Măgureanu nu a fost aprobată / Miza, un imobil RAAPPS din centrul Capitalei

Data:

UPDATE Conform informației de presă transmisă de Guvern legat de proiectele de Hotărâre / Ordonanțele adoptate în ședință de vineri, inițiativa de acordare pentru Fundația „Blue planet” a statutului de utilitate publică nu a fost aprobată.

Guvernul Ciucă are pe ordinea de zi spre avizare un proiect de ordonanță prin care urmează să atribuie fundației „Blue Planet” statutul de utilitate publică. Din consiliul director al fundației fac parte fiica lui Virgil Măgureanu și soția lui Răzvan Petrovici, milionar trimis în judecată pentru evaziune fiscală.

Obiectul de activitate al fundației este de „a sprijini persoanele dezavantajate social aflate in nevoie”. Adresa fundației este pe strada Polonă, în centrul Bucureștiului, loc în care funcționează și grădinița particulară Ioanid. Potrivit siteului instituției de învățământ, taxa anuală pentru programul lung este de 7.835 de euro.

Imobilul aparține Regiei Autonomă „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat“ (RAAPPS). Anul trecut, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență potrivit căreia RAAPPS va organiza licitații pentru imobilele închiriate, chiar dacă este un singur ofertant pentru spațiul respectiv. De la această regulă sunt exceptate imobilele atribuite administrației centrale, celei locale, instituțiilor sau entităților de interes public. Ceea ce dorește să devină acum fundația „Blue Planet”. Acest statut ar scuti pe fondatorii asociației de o serie de cheltuieli importante și de bătăi de cap la o viitoare licitație. Potrivit art 41 din ordonanța privind asociațiile și fundațiile, „recunoaşterea utilităţii publice conferă asociaţiei sau fundaţiei dreptul de a i se atribui în folosinţă gratuită bunurile proprietate publică”. Imobilul de pe strada Polonă nr 4 un spațiul aferent de aproape 1.500 de metri pătrați. Potrivit unei liste publicate de guvernul Ponta în 2013, fundația plătea RAAPPS o chirie anuală de 6549 de euro.

Grija Guvernului pentru afacerea fiicei lui Măgureanu

În nota de fundamentare a Guvernului se arată că Fundaţia ,,Blue Planet” a solicitat acordarea statutului de utilitate publică printr-o cerere adresată Secretariatului General al Guvernului, care a transmis documentaţia pusă la dispoziţie de fundație Ministerului Educației, întrucât activitatea desfăşurată de fundație vizează aspect din aria de competenţă a ministerului. „Ministerul Educației a procedat la examinarea documentelor înaintate împreună cu cererea de recunoaștere a statutului de utilitate publică a Fundaţiei ,,Blue Planet”, constatându-se că, sunt respectate prevederile art. 39 alin. (11) al Ordonanței Guvernului nr. 26/2000, cu modificările și completările ulterioare”.

În continuare, sunt prezentate câteva dintre realizările fundației: Proiectul de orientare profesionala și consiliere în carieră, implementat în parteniat cu Hotel Epoque – în perioada aprilie – noiembrie 2021, Proiectul ,,Centru local de cercetași’’ organizat în parteneriat cu Organizația Cercetașii României pe parcursul anului 2020, Proiectul ,,Club de drumeții montane – Floare de Colț este derulat lunar de Fundație încă din anul 2015.

Proiectul de hotărâre inițiat încă de pe vremea guvernului condus de Florin Cîțu a fost avizat de ministrul Educației, Sorin Câmpeanu.

Cine conduce Fundația

Potrivit datelor din registrul fundațiilor, fondator Blue Planet este un anume Florin Ionescu, iar consiliul director este format din Andrei Ion Biriș, Anca Andreea Biriș, Nicolae Năstase și Luminița Stela Petrovici. Comisia de cenzori este formată din Claudia Rodica Gogorița, Dragoș Florin Apostolescu și Marilena Adriana Cristescu.

Virgil Măgureanu și fiica sa, Andreea Foto: Facebook

Andrei Ion Biriș este patronul clubului de noapte Loft și soțul Andreei Biriș, fiica lui Virgil Măgureanu, primul șef al Serviciului Român de Informații (SRI).

Luminița Stela Petrovici este soția lui Răzvan Petrovici, milionar stabilit în Monaco și trimis în judecată pentru evaziune fiscală. Virgil Măgureanu i-a cununat pe cei doi soți și le-a botezat copilul. Omul de afaceri este acuzat că ar fi produs un prejudiciu la bugetul de stat în valoare de 1,608 de milioane de lei. Între 2012-2013, în calitate de administrator al unei societăți comerciale, ar fi înregistrat mai multe achiziții fictive, în valoare de 8,3 milioane de lei, de la o altă firmă pe care o gestiona, arată anchetatorii.

Răzvan Petrovici este fiul lui Camenco Petrovici, fostul președinte al CEC în anii 90, cel care a semnat un protocol cu Fondul Național de Investiții (FNI) controlat de Sorin Ovidiu Vîntu, prin care CEC garanta investițiile în schema piramidală ilegală concepută de SOV.

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.
4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Mediocritatea liderilor politici | Revista22

Mediocritatea liderilor politici români din ultimul deceniu a dus...

Cătălin Cîrstoiu despre retragere: Până acum o săptămână eram un om respectat

Cătălin Cîrstoiu despre retragere: „până acum o săptămână eram...

Noi achiziții pentru creșterea securității României | Monitorul de Cluj

Noi achiziții pentru creșterea securității României, în contextul creșterii...