Hackerii ucraineni au distrus serverele sateliților Rusiei (Aktual24)

Data:

Hackerii ucraineni au distrus serverele sateliților Rusiei, a anunțat Direcția principală de informații a Ministerului ucrainean al Apărării.

Hackeri au pătruns în Centrul rus de hidrometeorologie spațială, cunoscut sub numele de „Planeta” (планета) și au șters 2 petabyte de date.

„Planeta” este un centru de cercetare de stat, care utilizează date din sateliți spațiali și surse de la sol, cum ar fi radare și stații, pentru a furniza informații și previziuni exacte despre vreme, climă, dezastre naturale, fenomene extreme și monitorizare vulcanică.

Este afiliată la Roscosmos, agenția spațială a Rusiei, și sprijină sectoare precum cel militar, aviația civilă, agricultura și cel maritim.

Ucraina afirmă că voluntari cibernetici cunoscuți sub numele de „BO Team” au reușit să pătrundă cu succes în filiala „Planeta” din Orientul Îndepărtat (cea mai mare dintre cele trei).

Citește și Tabăra de jurnalism de date în ziua 3: un invitat special a arătat cât de multă informație publică există chiar și în România

Hackerii au distrus serverele sateliților Rusiei

Desi guvernul ucrainean nu precizează dacă a fost implicat în atac, susține că hackerii au distrus 280 de servere folosite de centrul de cercetare, care dețineau 2 petabytes de date (2.000 de terabytes).

Acest volum masiv de informații ar fi dificil și costisitor de stocat în copii de rezervă, așa că, dacă afirmațiile Ucrainei sunt adevărate, acesta este un atac catastrofal asupra „Planeta”, precizează Bleeping Computer.

Serviciul de informații ucrainean spune că pagubele cauzate de pierderea datelor sunt estimate la 10.000.000 de dolari, având un impact asupra funcționarii clusterelor de supercomputere și, de asemenea, asupra unor ani de cercetare.

Citește și Cum poți retrage banii de pe cardul de energie

Ce date au fost distruse

„Printre datele distruse se numără date meteorologice și satelitare, care au fost utilizate în mod activ și constant de către Ministerul Apărării și Roscosmos și alte câteva agenții de stat-agresori”, se arată în anunț.

„Activitatea supercalculatoarelor echipate în centrul de cercetare este paralizată și nu poate fi restabilită în totalitate.”

Mai multe puteți citi în publicația Aktual24.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!
7 COMENTARII
    • Ai o părere foarte proastă despre ucraineni!
      Sigur că sunt printre ei și „înapoiați”, dar nu înseamnă că sunt toți așa.
      Hackeri pricepuți se găsesc peste tot, inclusiv în țări pe care le-ai putea considera chiar mai înapoiate decât Ucraina.
      Deci, știrea este foarte plauzibilă.
      Totuși, nu putem afirma cu certitudine că nu ar fi implicate și alte structuri, pentru că asta nu se poate recunoaște oficial.

  1. Tovarășe, ești bine spălat pe creieri de ruși!
    Înapoiați sunt rușii, ei încă se cred în anul 1940 când denazifică Europa!

    • Am vazut un documentar de la ENDEV , intrun sat de langa moscova , toti doar in asta cred , ca trebuie sa lupte , iei se cred in URSS , niste idioți de oameni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Gara de Nord are de acum un sistem digital de informare extins

Sistemul digital de informare pentru călători a fost extins...

Liderul chinez Xi Jinping a a fost primit de Emmanuel Macron la Palatul Élysée

Liderul chinez Xi Jinping a început luni o vizită...

Ce rute recomandă poliția șoferilor pentru a evita aglomerația

Poliţiştii rutieri le recomandă conducătorilor auto să ia în...