Horia-Roman Patapievici. Despre viață, destin&nostalgie

Data:

Cel mai recent volum semnat de Horia-Roman Patapievici e compus din mai multe cercuri concentrice.  

(i) Primul dintre ele pornește de la felul în care s-a format autorul ca intelectual, cărțile care l-au ajutat să navigheze prin viață, dar și maestrul ultim pe care și l-a ales. Apoi, amintește despre cele 80 de volume scrise, dar nepublicate până la 32 de ani, vârsta pe care o avea la căderea regimului comunist.

(ii) Al doilea cerc e cel al oamenilor care l-au inspirat, fiindcă atunci „când mergi în întuneric, cel mai mare noroc e să găsești o lumină. Când bâjbâi, să dai peste un reper. Când te înfurii, să ai o măsură. Cât ești viu, cel mai mare noroc este să întâlnești oameni în care omenescul este mai bogat, mai complet, mai realizat și mai cuprinzător decât tine”.

Patapievici povestește despre întâlnirile importante pe care le-a avut cu Monica Lovinescu și Virgil Ierunca, cu familia lui Dinu Pillat, cu Andrei Scrima, cu Alexandru Paleologu, cu Neagu Djuvara.

image description

(iii) Următorul cerc exterior celorlalte e format din subiectele mari asupra cărora a meditat îndelung și care s-au distilat în timp. Sunt aici eseuri despre vicii și păcate, despre importanța trupului în iubire, dar și despre marile curente politice și ideologiile lor, despre socialism, liberalism și conservatorism.

(iv) Apoi, dincolo de cărți, oameni și idei, e preocuparea autorului față de țară și evoluția ei. Patapievici analizează și teoretizează, teme importante din perioada comunistă, dar și punctele de inflexiune prin care a trecut România după 1989, inclusiv Revoluția, mineriadele, dar și felul în care se raportează românii la Europa Unită prin comparație cu polonezii.

(v) Al cincilea dintre cercurile concentrice este despre Europa, despre vechiul modelul cultural și mutațiile care îl distrug, despre felul în care Franța a pierdut competiția culturală în fața Americii și unde duce faptul că din Noua Europă lipsește creștinismul.

Autorul îl citează aici pe scriitorul francez Georges Bernanos: „Creștinismul a făcut Europa. Creștinismul a murit. Europa va muri, ce poate fi mai simplu?”.

„Despre viață, destin&nostalgie” este o biografie intelectuală în care Horia-Roman Patapievici își descrie drumul, principiile și crezul, dezvăluindu-se cititorului nu doar pe sine ci și ascunzișurile lumii prin care trece.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Sabina Fati
Sabina Fati
Jurnalist la Deutsche Welle, Sabina Fati este cunoscută pentru analizele şi editorialele ei pe teme politice, diplomatice şi din sfera relaţiilor internaţionale. A urmat cursuri de ştiinţe politice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti. În 2004 a obţinut titlul de doctor în istorie cu o teză despre Transilvania la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, sub îndrumarea profesorului Alexandru Zub. Din 2008 până în 2015 a fost visiting professor la Universitatea Bucureşti, Departamentul de Ştiinţe ale Comunicării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Procurorul Bogdan Pîrlog a câștigat un nou proces cu Inspecția Judiciară

Cinci judecători de la instanța supremă au respins recursul...

Promisiunile false pot duce la exploatare. Campanie de informare

Pe 28 și 29 martie, pentru celebrarea Zilei internaționale...

Rusia distruge mediul din Ucraina. Apa contaminată: risc de epidemii, recolte puține, risc de foamete (II)

Rusia distruge mediul din Ucraina, deliberat, prin invazia militară,...