marți, 30 noiembrie 2021
AcasăLa ziActualitateIAȘI - Afacerea Huila: Chirica ne-a dat 18 milioane de dolari gaură...

IAȘI – Afacerea Huila: Chirica ne-a dat 18 milioane de dolari gaură la buget în jaful deceniului / EXCLUSIV

* Veolia a anunțat rezilierea contractului cu Primăria în luna ianuarie 2021, iar documentul a fost semnat efectiv în aprilie
* Mihai Chirica avea timp să cumpere cărbune pentru iarnă încă din luna iunie, când era 70 de dolari tona
* Îl va lua în noiembrie cu 270 de dolari tona. Pierderea este imensă și nu există nicio justificare, pur și simplu primarului nu i-a păsat
* Diferența de preț înseamnă o gaură de 18 milioane de dolari la bugetul local. Cu acești bani făceai o Sală Polivalentă sau pasajul subteran din Podu Roș
* Veolia a plecat din cauza pierderilor, perspectivele fiind și mai sumbre, odată cu scumpirea gazului
* Mihai Chirica exploatează CET cu o pierdere asumată în aceasta iarnă cuprinsă între 5 și 10 milioane de euro
* Gaura produsă e premeditată: timp de 6 ani, Administrația Chirica n-a transformat punctele termice în centrale de cvartal, pe gaz metan
* Jaful e total: Primăria refuză oficial să spună câte apartamente mai sunt branșate la sistemul centralizat de termoficare, pentru că pe baza unor cifre umflate s-au luat bani europeni pentru dezvoltare

Inconștiență, nepăsare, nepricepere. Sau toate trei luate la un loc. Fapte: centrala electrică și de termoficare nu are, nici la această oră, cele 100.000 tone de huilă necesare alimentării cu apă caldă și încălzire a 20.000 de familii și a sute de instituții publice, școli și spitale. Unic responsabil: primarul Mihai Chirica.

Acum, în al doisprezecelea ceas, Chirica vrea să cumpere cărbunele. În prag de iarnă, la prețuri astronomice. În loc să-l ia în primăvară cu 70 dolari/tona, vrea să-l cumpere în noiembrie cu 270 dolari/tona. Gaura în bugetul Iașului: 18 milioane de dolari.

„Suntem în fața unei iresponsabilități uriașe. Sumele care se vor constitui în prejudiciu sunt amețitoare”, a afirmat Marius Bodea, senator USRPLUS.

Și președintele PSD Iași a reacționat vehement. „Primarul Mihai Chirica a fost reales, iar acum vine nota de plată, dar ea va fi achitată de toți ieșenii! Imaginați-vă câte se puteau realiza cu acești bani”, a declarat Maricel Popa, senator PSD.

În magaziile CET există doar 25.000 t de cărbune, un sfert din cantitatea necesară pentru iarna aceasta

Suplimentar, încă două informații de context care frizează absurdul:
1) Primăria nu știe exact câte apartamente mai sunt racordate la sistemul centralizat
2) Primăria nu știe acum cât costă să producă o gigacalorie

Chirica știa din ianuarie că nu mai are cărbune
Cum s-a ajuns în această situație de-a dreptul dramatică? Operator al sistemului de termoficare din Iași a fost până acum câteva luni Veolia Energie Iași (cu acționari compania mamă Veolia și Primăria Iași).

În ianuarie, Veolia a notificat Primăria că renunță la contract și că părăsește Iașul. La 1 mai, a expirat perioada, dar Veolia a acceptat să mai stea trei luni pentru a face protocolul de predare-primire, pe de o parte, și pentru ca Primăria să vadă cine va opera pe mai departe sistemul.

La sfârșitul lunii iulie 2021, apele s-au despărțit definitiv, Veolia a plecat, iar sistemul a fost preluat de o asociere între Primărie (ca operator) și Termo-Service (companie tot a Primăriei) ca responsabil de resurse umane și management financiar.

Așadar, primarul Mihai Chirica a știut cel puțin din ianuarie 2021 că Veolia va părăsi Iașul.

ANCHETA INTEGRALĂ POATE FI CITITĂ PE REPORTERIS.RO

ReporterIS
REPORTER DE IASI este un watchdog iesean, axat 100% pe interesul public. REPORTER este un avertizor de integritate, urmarind exclusiv subiecte privind cheltuirea banilor publici si activitatea decidentilor publici. REPORTER DE IASI reuneste o echipa de ziaristi de investigatie cu experienta jurnalistica de peste 20 de ani fiecare.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE