Iași: Au apărut fisuri la Palatul Culturii, clădire inaugurată anul trecut, după ce a fost restaurată cu 23 de milioane de euro

Data:

Fisurile care au apărut în ultima perioadă în diverse zone ale Palatului Culturii sunt, în prezent, expertizate de către reprezentanții Ministerului Culturii și Identității Naționale. Într-un răspuns oficial, aceștia spun că, „cel mai probabil”, micile crăpături vizibile atât în interiorul cât și în exteriorul clădirii sunt doar de suprafață, fără ca structura de rezistență să fie afectată.

Palatul Culturii din Iași a reintrat în circuitul public anul trecut, recepția la terminarea lucrărilor fiind efectuată pe 14 februarie 2016. De la acea dată, timp de doi ani, clădirea se află în garanție și, spun reprezentanții ministerului de resort, orice defect va fi remediat de constructor pe cheltuiala sa. Garanția ar urma să expire în februarie 2018, atunci când va avea loc și recepția finală.

„În tot acest interval, clădirea se află în garanție, lucrarea fiind atent urmărită de către experții beneficiarului direct al investiției, respectiv Complexul Muzeal Național «Moldova» Iași, pentru ca orice defect apărut să fie sesizat și remediat. Investiția s-a realizat respectând întocmai proiectul tehnic avizat de organismele abilitate, iar investitorul a luat măsurile necesare pentru ca toate neajunsurile constatate pe parcursul perioadei de garanție să poată fi remediate”, au transmis reprezentanții Ministerului Culturii și Identității Naționale.

Aceștia au venit și cu o posibilă explicație a apariției fisurilor de pe pereții proaspăt reabilitatului monument: „Din datele de care dispunem până în prezent, putem afirma, fără a avea însă informații tehnice asumate prin documente oficiale, că fisurile apărute sunt, probabil, de suprafață, rezultate în urma unui proces de adaptare a structurii și arhitecturii impresionante a palatului la intervențiile realizate. Ministerul Culturii și Identității Naționale acordă o atenție deosebită situației survenite și va face diligențele necesare pentru a determina fără echivoc cauzele aspectelor semnalate, cât și pentru a le corecta în condițiile contractuale mai sus amintite”.

Ce spune constructorul

La rândul său, patronul firmei Iasicon SA care a realizat restaurarea Palatului Culturii, spune că în cursul zilei de joi, 25 mai, firma va verifica în amănunt construcția și va remedia problemele. Titel Sinescu a mai arătat că nu e pentru prima dată când astfel de fisuri apar la construcțiile nou realizate. „Sunt niste fisuri de suprafață. Noi vom merge joi și vom vedea metru cu metru și ulterior vom emite un punct de vedere. E o clădire mare, au fost și cutremure, poate fi și contracția mortarului, însă e o problemă curentă, nu e prima dată când apar chestiuni de genul acesta și nu e nimic grav. Lucrarea e în garanție până la anul, noi vom remedia toate aceste probleme”, a spus Sinescu.


Dacă Iasicon nu va remedia în perioada de garanție eventualele probleme care apar la clădire, reprezentanții Ministerului Culturii spun că firma nu poate fi sancționată, însă banii pot fi recuperați din garanția de bună execuție. „Conform prevederilor contractuale, recepția finalăse face la interval de doi ani de la data recepției la terminarea lucrărilor, timp în care constructorul efectuează reparațiile pe propria cheltuială, nefiind astfel pasibil de aplicarea vreunei sancțiuni pecuniare. În caz contrar, achizitorul va recupera costul reparațiilor prin reținerea contravalorii acestora din valoarea garanției de bună execuție, constituită de constructor conform contractului”, transmite ministerul.

Reabilitarea Palatului Culturii a început în 2008, atunci când Ministerul Culturii a acordat 7,8 milioane de euro pentru execuția proiectului. În 2012, constructorul a sistat lucrările din lipsă de fonduri, iar restaurarea s-a reluat în 2014, atunci ministerul a mai alocat 15,8 milioane de euro.

Foto: Ionuț Benea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Primul tanc Leopard 2 a fost trimis deja în Ucraina. Primul pas a fost făcut de Canada

Ministrul canadian al Apărării, Anita Anand, a publicat imagini video cu primul tanc Leopard 2, de fabricație germană, fiind încărcat pentru a fi dus în Ucraina.

Cei trei de la SGG care primesc 3500 de euro/lună pentru patru ședințe

Secretariatul General al Guvernului a avut anul trecut trei...

Nicușor Dan: Este important ca noi să ne păstrăm zona istorică, pentru ca Bucureştiul să existe pe harta turistică

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, susține că prefectul Bucureștiului, Toni Greblă, va ataca luni în instanță reglementarea de urbanism a întregii zone istorice a Municipiului Bucureşti, ceea ce, în opinia edilului ar putea da undă verde ridicării unor blocuri între clădirile vechi.

Cum arată cel mai mic oraș din Constanța, unde preotul are ieșiri despotice în fața libertății de exprimare: Căruțe pe străzile aproape pustii, bibliotecă...

Orașul Negru Vodă din județul Constanța, desemnat oraș în urma unei campanii de “urbanizare” pe hârtie din timpul ultimilor ani ai regimului comunist, a coborât sub pragul de 5.000 de locuitori, înregistrând puțin peste 4.600 de oameni la recensământul din 1 decembrie 2021. Reporterii Info Sud-Est au vizitat localitatea pentru a vedea cum arată cel mai mic oraș din județ în 2023.