Iași: Casa Dosoftei, clădirea monument ce găzduiește cea mai veche tipăritură în limba română din Moldova, reabilitată cu bani europeni

Data:

Casa Dosoftei, clădirea monument ce găzduiește cea mai veche tipăritură în limba română din Moldova, va fi reabilitată cu fonduri europene. Valoarea proiectului este de circa 3,6 milioane lei, iar termenul de finalizare a proiectului este 12 luni.

Lucrările vor fi realizate de firma Iasicon SA, cea care a realizat și reabilitarea Palatului Culturii din Iași, dar și a altor clădiri din categoria monumentelor istorice din Iași.
Valoarea totală a proiectului este de 3.670.826,46 lei din care 3.597.060 ,07 lei sunt bani ce provin din fonduri structurale, restul, 72.766,39 lei, fiind achitat de Consiliul Județean.

Instituția ieșeană a obținut finanțare europeană pentru restaurarea Muzeului “Sfântul Ierarh Dosoftei-Mitropolitul” în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5: ”Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural reprezintă o alternativă viabilă pentru stimularea dezvoltării urbane”.


Ce prevede investiția

Potrivit reprezentanților județului Iași, în cadrul lucrărilor zidurile muzeului vor fi reabilitate, atât la interior cât și la exterior, deoarece piatra aflată în structura acestora se macină și se deteriorează, rezultând un praf care se depune pe exponate. De asemenea, au mai arătat aceștia, ușile exterioare din lemn de stejar vor fi restaurare, iar ferestrele vor fi înlocuite. Instalația termică va fi refăcută complet, clădirea fiind acum deservită de o centrală termică veche, electrică, incompatibilă cu necesitățile unui spațiu muzeal amplu care adăpostește valori de patrimoniu. Toate vitrinele expoziționale vor fi înlocuite. Investiția prevede și realizarea rampelor de acces pentru persoanele cu dizabilități.

”Ne bucură că putem să lăsăm urmașilor istoria, așa cum ne-au lăsat-o și nouă înaintașii. Suntem datori să avem grijă de monumentele culturii. Pe lângă Muzeul ”Vasile Pogor” iată că și ”Casa Dosoftei” intră în reparații și ne vom preocupa în continuare ca toate instituțiile de cultură din subordinea Consiliului Județean să primească ceea ce merită”, a spus președintele CJ, Maricel Popa.

În apropierea monumentului istoric va fi montat un panou informativ pe care va fi prezentat istoricul clădirii, scris și în limbajul Braille, au precizat și reprezentanții firmei Iasicon.

Scurt istoric

“Casa Dosoftei” a fost construită în timpul domniei lui Antonie Ruset, între anii 1677-1679, iar până în anul 1686, a fost sediul celei de a doua tiparnițe din Iași.

Clădirea găzduiește secția de literatură veche din cadrul Muzeului Național al Literaturii Române Iași. Printre exponate se numără și Cazania, scrisă de Mitropolitul Varlaam Moțoc în anul 1643, considerată prima tipăritură în limba română din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul:

- Publicitate -spot_imgspot_img

Azi

Mai multe articole similare
Similare

Lia Savonea ridică în slăvi legile Justiției propuse de ministrul Predoiu

Lia Savonea, președintele din „umbră” al Consiliului Superior al...

ULTIMA ORĂ David Popovici, campion european și la 200 metri liber

O nouă performanță pentru fenomenalul înotător David Popovici. Tânărul...

Gina Lollobrigida vrea să candideze pentru Senatul Italiei. Actrița are 95 de ani

Actriţa italiană Gina Lollobrigida, în vârstă de 95 de...