vineri, 21 ianuarie 2022
AcasăInvestigațiiIAȘI - Direcţia Silvică, mai ceva ca un serviciu secret: proces îndârjit...

IAȘI – Direcţia Silvică, mai ceva ca un serviciu secret: proces îndârjit pentru o cerere de informaţii

O organizaţie civică încearcă de un an să obţină date despre amenajamentele silvice din pădurea Bârnova-Repedea. A câştigat la Tribunal şi urmează Curtea de Apel.

Societatea civilă scoate informaţii de la instituţiile publice doar cu cleştele. De aproape un an, Asociaţia Platforma Reset încearcă să obţină de la Direcţia Silvică informaţii referitoare la pădurea Bârnova-Repedea. Cazul a ajuns în instanţă, pentru că administratorii pădurilor ieşene au făcut tot posibilul să nu răspundă solicitării.

Anul trecut, Platforma Reset a fost una dintre cele mai vehemente asociaţii civile dintre cele care au protestat faţă de amenajamentele silvice ce permit exploatarea pădurii de 12.000 ha din marginea Iaşului.

În plângerea adresată Tribunalului, reprezentanţii Platformei Reset afirmă că în decembrie 2020, au solicitat prin e-mail Direcţiei Silvice informaţii cu privire la amenajamentele silvice stabilite pentru pădurea Bârnova-Repedea, începând cu 1978. În lipsa unui răspuns, asociaţia a trimis după aproape trei săptămâni, o reclamaţie administrativă pe ambele adrese de e-mail ale Direcţiei. Nici la aceste e-mail-uri, asociaţia nu a primit vreun răspuns ori o confirmare de primire. În aceste condiţii, Platforma Reset a dat în judecată Direcţia Silvică, cerând instanţei obligarea instituţiei la furnizarea informaţiilor.

În replică, reprezentanţii Direcţiei au afirmat că nu primiseră în decembrie 2020 nicio solicitare din partea Platformei Reset. Ajunsese doar, pe 4 ianuarie, reclamaţia administrativă, care ar fi fost înregistrată oficial. După 10 zile a fost constituită o comisie de analiză care a decis respingerea reclamaţiei, ca neîntemeiată. Verificările ulterioare ale compartimentului IT din cadrul Direcţiei nu identificaseră niciun mail primit în decembrie de la Platforma Reset. Oficialii ieşeni aflaseră de solicitarea asociaţiei abia în ianuarie, odată cu primirea reclamaţiei. Ei au reproşat asociaţiei faptul că s-ar fi grăbit să depună plângerea în instanţă încă înainte de a primi răspunsul la reclamaţia administrativă.

Articolul complet ppoate fi citit în ZIARUL DE IAȘI.

Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE