Fost manager de la Spitalul de Psihiatrie Socola, judecat pentru evaziune fiscală

Data:

Medicul Gabriel Oprișanu, fost manager al Institutului de Psihiatrie Socola între 2015 și 2020, a fost trimis în judecată de procurorii din Botoșani, fiind acuzat de evaziune fiscală, prejudiciul stabilit de finanțiști fiind de peste 200.000 de lei. Dosarul a trecut de Camera preliminară, primul termen pentru judecata pe fond fiind stabilit pentru data de 15 septembrie.

Primul prejudiciu: 130.000 de lei

Conform rechizitoriului datat 25 iunie 2021, Oprișanu, în prezent medic oftalmolog la Spitalul Judeţean Mavromati din Botoșani, este acuzat că, în calitate de administrator de fapt al SC C.O. CO SRL, a încălcat legea penală. Astfel, în perioada octombrie 2013 – decembrie 2014, Oprișanu a dispus înregistrarea în evidența contabilă a firmei de bonuri fiscale reprezentând achiziția unei cantități de 69.169,90 litri combustibil, în valoare totală de 324.405,42 lei. Procurorii susțin că acestea au fost ”achiziții nereale, cu intenția de a se sustrage de la plata taxelor și impozitelor datorate bugetului de stat, cauzând un prejudiciu în sumă de 129.762,17 lei, din care impozit pe profit în valoare de 51.904,87 lei și taxă pe valoare adăugată în sumă de 77.857,30 lei.”

Al doilea: 71.000 de lei

De asemenea, Oprișanu mai este acuzat și de faptul că, în aprilie 2014, „a dispus înregistrarea în evidenţa contabilă, respectiv în contul contabil 6583 – cheltuieli cu cedarea mijloacelor fixe în contrapartida contului contabil 231 – imobilizări corporale în curs a sumei de 445.423,22 lei, fără a avea la bază operaţiuni reale.” Pentru această sumă nu există mențiuni referitoare la tipul de cheltuială şi nu sunt anexate facturi fiscale, bonuri fiscale, bonuri de consum, situații de lucrări care să justifice realitatea acestor cheltuieli, respectiv a investițiilor efectuate.

Continuarea în REPORTER DE IAȘI.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
ReporterIS
ReporterIS
REPORTER DE IASI este un watchdog iesean, axat 100% pe interesul public. REPORTER este un avertizor de integritate, urmarind exclusiv subiecte privind cheltuirea banilor publici si activitatea decidentilor publici. REPORTER DE IASI reuneste o echipa de ziaristi de investigatie cu experienta jurnalistica de peste 20 de ani fiecare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Țara Lăpușului și Țara Beiușului, tradiții și obiceiuri transpuse în cuvinte | Crișana

Țara Lăpușului și Țara Beiușului, tradiții și obiceiuri transpuse...