Iașul istoric, distrus de construcțiile haotice. „Viitorul nu aduce nici o speranţă în acest domeniu”

Data:

Evoluţia urbană are reguli vizibile. O regulă esenţială este zonificarea funcţională în strânsă relaţie cu teritoriul avut la dispoziţie, arată Ziarul de Iași.

Ieşirea Iaşului din forma lui istorică s-a făcut prin distrugerea evidentă, definitivă a armoniei cu natura. Regulile intuitive clare de potenţare a colinelor şi a siluetei oraşului au fost înlocuite cu (ne)reguli cu efect devastator asupra sufletului său viu.

Cartierele de locuinţe colective şi platformele industriale i-au sufocat, inclusiv prin densificare, fiinţa. Dacă urbanismul comunist a omogenizat imaginea oraşului respectând totuşi o zonare funcţională relativ raţională, (dez)urbanizarea noului capitalism românesc nu a mai ţinut cont de nimic.

Întreaga arie metropolitană a devenit nefuncţională. Tendinţa continuă şi va fi din ce în ce mai complicat, dacă nu imposibil, să se poată ajunge cândva la structuri urbane compatibile cu normalitatea.

Nimeni nu pare să mai priceapă conexiunile vitale între oraş, comunitate, cetăţean, să priceapă faptul că desfăşurarea haotică de forme şi funcţiuni induce haos, pierdere de identitate.

Text apărut în secțiuna Opinii a Ziarului de Iași

Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

În Constanța, colectarea gunoiului se va face doar noaptea

Colectarea gunoiului în municipiul Constanța se va face pe...

Încă un beneficiu pentru polițiști: vor fi plătiți să facă școală

Ministerului Afacerilor Interne a anunțat marți că, în vederea...

Prețul lemnului de foc va fi plafonat la 500 lei/mc, până la 31 martie 2023

Guvernul va plafona prețul lemnului de foc la 500...