Deși ministrul Ion Marcel Vela ieșise cu declarații publice pentru a atrage atenția că un polițist local ar câștiga mai mult decât unul din cadrul MAI, pentru că salariile polițiștilor locali sunt stabilite de către consiliile locale și raportate la indemnizația viceprimarului, ele nu le depășesc scandalos pe cele ale colegilor din Ministerul de Interne.
Pe site-ul IPJ Caraș-Severin sunt postate veniturile nete din instituție aferente lunii noiembrie 2019. Conform acestora la IPJ Caraș-Severin un agent de poliție nu ia mai puțin de 1.984 (2.746) lei lunar și poate ajunge la cel mult 5.170 (5.145) de lei lunar, în funcție de vechime și sporurile acordate.
Dacă are și funcție de conducere, atunci veniturile cresc simțitor la nivelul de jos iar noi am indicat veniturile pentru aceleași grade dar cu funcții de conducere în paranteze.
Un ofițer de la IPJ Caraș-Severin nu pleacă acasă cu mai puțin de 2163 de lei lunar (3.907 lei dacă are și funcție de conducere) și poate lua cel mult 5.997 de lei lunar (9.254 dacă are și funcție de conducere). Deci, un ofițer cu funcție de conducere ajunge la cel mult 9.254 în IPJ Caraș-Severin.
Prin comparație, la Direcția Poliția Locală Reșița, directorul instituției are un salariu de încadrare de 8.400 de lei. Un șef de birou este încadrat cu 6.000 de lei lunar iar un agent cu studii superioare este încadrat cu minim 3.799 de lei și maxim 5.068 de lei. Dacă nu are studii superioare, atunci încadrarea scade la un minim de 2.680 și poate lua cel mult 2.865 de lei lunar. Norma lunară de hrană este de 347 de lei lunar, care se adaugă la venitul brut.
Ceva mai zgârciți la date au fost cei din Poliția Locală Caransebeș dar știm și aici că salariile sunt între 2.000 și 5.000 de lei lunar. Iar norma de hrană este de 32 de lei/zi. Primarul Felix Borcean spune că suma pentru norma de hrană speră să o recupereze de la DSP Caraș-Severin, dată fiind implicarea polițiștilor locali în acțiunile specifice generate de pandemia de coronavirus.
La Moldova Nouă situația este puțin diferită: unitatea nu are șef de serviciu, ci doar coordonator, care nu primește spor pentru funcția de conducere. Un polițist cu studii medii este încadrat cu 4.082 de lei iar unul cu studii superioare cu 5.300 de lei, aceste sume conținând și un spor de 10% acordat de către Consiliul Local pentru implicarea în acțiunile legate de coronavirus. De asemenea cei care efectuează misiuni pe timp de noapte mai primesc un spor de 25% pentru fiecare zi în care serviciul a fost efectuat noaptea.
„Norma de hrană este de 740 de lei lunar, e o normă corectă deși sunt și situații în alte localități unde primesc suplimentar pentru zilele de sâmbătă sau duminică, la noi nu primesc suplimentar pentru că cei care au activități sâmbăta sau duminica primesc liber în cursul săptămânii” spune Adrian Torma, primarul din Moldova Nouă.
Dacă analizăm doar amenzile date în perioada stării de urgență de către polițiști vom ajunge să constatăm că aceste salarii sunt foarte mici. Potrivit unui raport Expert Forum (https://expertforum.ro/wp-content/uploads/2020/05/Policy-brief-amenzi.pdf) în perioada 15-31 martie 2020 IPJ Caraș-Severin transmite că s-au dat 1.265 de sancțiuni ce cumulează peste 1,68 de milioane de lei noi.
Sumele cresc simțitor în perioada 1-14 aprilie când au fost constatate 1.688 de contravenții dar pentru care s-au aplicat amenzi de 3,87 milioane de lei noi. În perioada 15-21 aprilie are loc o scădere bruscă, suma de 984.540 de lei urmând a se încasa de pe urma sancționării contravenționale a 525 de fapte.
CITEȘTE ȘI:
Tur de orizont: cât îi costă pe cetățeni Poliția locală
Polițiștii locali din Dumbrăvița sunt mai iuți de picior ca pompierii
În Bihor, salariile nesimțite fac casă bună cu sărăcia
Cât câștigă un polițist local la malul Dunării
Cât câștigă un polițist local din Cluj-Napoca. Agenții, supărați după ce Marcel Vela a dezvăluit salariile
Despre redacția informală #CovRoMd
Rețeaua informală #CovRoMd cuprinde 27 de publicații de nivel local, regional, național, reprezentate de PressHub: Express de Banat (Caraș-Severin, Timiș), Mesagerul de Sibiu (Sibiu), Monitorul de Cluj (Cluj), Alba24.ro(Alba, Cluj, Hunedoara, Maramureș, Sibiu, Timiș), Gazeta de Dimineață (Hunedoara), Argeșul Online (Argeș), Epoch Times Romania (național),Monitorul de Botoșani (Botoșani), Oradea Press (Bihor), eBihoreanul(Bihor), Átlátszó Erdély (Harghita, Covasna, Cluj, Bihor, Satu Mare, Mureș), Revista 22 (national level), Zi de Zi (Mureș), Jurnalul Văii Jiului (Hunedoara), Arad24.net (Arad), Banatul Azi (Timiș, Arad, Caraș-Severin), inRoman.ro (Neamț), Resita.ro(Caraș-Severin), Liber în Teleorman (Teleorman), Info Sud-Est(Tulcea, Constanța), Jurnalul de Argeș (Argeș), Crișana (Bihor), Transilvania Reporter (Bistrița-Năsăud, Cluj, Bihor, Satu Mare, Maramureș, Sălaj), Gazeta de Sud (Dolj, Vâlcea, Gorj, Mehedinți, Olt), Viața Liberă (Galați), Ziarul de Iași (Iași) și Vrancea24 (Vrancea).
La nivel european, rețeaua include partenerul EURACTIV.ro (parte a rețelei pan-europene EURACTIV, prezentă în 14 țări, cu sediul central la Bruxelles), la nivelul Republicii Moldova, report.md, și, la nivelul unei comunități de 5,6M de utilizatori în România și 1M în diaspora românească, HotNews.ro, prin platforma de dezbateri interactive, LIVE VIDEO #deladistanță.