Înalta Curte se gândește să scape de dosarul Revoluției

Data:

Avocatul unora dintre părțile vătămate din dosarul Revoluției arată că un judecător de la instanța supremă a invocat, din oficiu, necompetența instanței, deoarece, în prezent, fostul președinte Ion Iliescu este cercetat doar pentru crime împotriva umanității nu și pentru înaltă trădare.

„Rasturnare de situație în dosarul Revoluției. ÎCCJ a invocat din oficiu necompetența instanței având în vedere că Ion Iliescu nu mai este cercetat pentru înaltă trădare, ci doar pentru crime împotriva umanității. Rechizitoriul neclar și bâjbâiala judiciară vor duce cel mai sigur către o declinare de competență și la alte termene lungi”, arată avocatul Adrian Cuculis într-un mesaj.

Acesta mai susține că o parte dintre cei pe care i-a reprezentat ca părți vătămate în proces deja au decedat.

Următorul termen, de pronunțare, a fost stabilit pentru 10 februarie.

Citește și: Antisemitismul lui Putin și reverberațiile lui în România

Cine analizează dosarul

În acest moment, dosarul Revoluției este analizat în procedură de Cameră preliminară de judecătoarea Eleni Cristina Marcu de la instanța supremă. Ea a fost promovată la ÎCCJ de Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Potrivit G4media, din comisia de examen a făcut parte și fostul ministru Tudorel Toader. El a analizat hotărârile judecătoreşti ale candidaţilor pentru postul de judecător la Secţia penală a ÎCCJ.

În urmă cu câteva zile, procurorul general Gabriela Scutea se arăta încrezătoare în șansele de începere a judecății în acest dosar istoric.

„Trebuie să vedem în 27 ianuarie, dacă procedura este legal îndeplinită și Înalta Curte are cadrul necesar pentru a continua examinarea specifică Camerei preliminare. (…) prima examinare în camera preliminară nu ne-a spus că actele procesuale au fost greșite și că trebuie, cum să spun, să ne ducem înapoi până la momentul 3 din 5, ca pe urmă să avansăm gradual”, declara Gabriela Scutea într-un interviu pentru justnews.ro

Tergiversare de 32 de ani

În decembrie 2021, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis restituirea la Parchetul Militar a dosarului Revoluţiei în care fostul preşedinte Ion Iliescu şi fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu sunt acuzaţi de săvârşirea unor infracţiuni contra umanităţii. Instanța a invocate nereguli în rechizitoriu.

Actele au fost refăcute de procurori care au retrimis dosarul la ÎCCJ în august 2022. După alte 6 luni, ÎCCJ a ajuns la concluzia că nu este competentă să judece acest dosar.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.
1 COMENTARIU
  1. Se va judeca doar după decesul Edecului.
    Nu mai insistați.
    Aceeași soartă vor avea dosarul Mineriada și dosarul 10 August.
    Așa e justiția la noi: Savonea 1, Marcu 2. Ievaluate de 2Dorel di pi la Ieși.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Hărțuirea jurnaliștilor români, criticată de Departamentul de Stat al SUA. Cazul Boroș-PRESShub

Hărțuirea jurnaliștilor români este criticată de către Departamentul de...

Judecătoarea din procesul lui Vlad Pascu rămâne în funcție

Judecătoarea din procesul lui Vlad Pascu rămâne în funcție....