Înalta Curte și CCR au pus cruce la mii de dosare, după ce au redus termenul de prescriere a faptelor

Data:

spot_img

Nouă judecători de la instanța supremă au decis că hotărârea Curții Constituționale (CCR) din mai 2022 privind termenul de prescripție trebuie interpretată ca o lege mai favorabilă. Consecința imediată a acestei decizii este că toate instanțele din țară trebuie să respecte decizia Înaltei Curți de Casație și Justiției (ÎCCJ) și că mii de dosare aflate în anchetă sau trimise în judecată deja se vor închide pe motiv că faptele s-au prescris.

În decizia din mai 2022 a CCR, unde raportor a fost Daniel Morar, fost șef al DNA și fost judecător constituțional, se spune că între 2014 – mai 2022 nu ar fi existat cauze de întrerupere a prescripției deoarece un articol din codul penal a fost declarat neconstituțional și Parlamentul nu a făcut nimic în acest timp pentru a îndrepta situația.

Citește și: CCR a declarat neconstituţională întreruperea termenului de prescripţie la momentul administrării de noi probe. Reacția ministrului Justiției

Nimic despre victime

În urma acestei interpretări a ÎCCJ pe marginea deciziei CCR au de câștigat câteva nume sonore din dosare celebre, judecați pentru corupție, dar și mii de inculpați sau suspecți ale căror fapte sunt mai vechi, inclusiv tâlharii sau violatorii, traficanții de persoane sau evazioniștii, aceștia urmând să ceară închiderea dosarelor sau a proceselor în care sunt judecați.

Doar cei acuzați și judecați de omor sau fapte imprescriptibile, cum ar fi genocidul sau crimele de război nu vor beneficia de hotărârea ÎCCJ.

Adrian Claudiu Rus, al doilea din dreapta, este judecătorul care a coordonat răspunsul colegilor judecători față de confuziile din decizia CCR

De departe, cele mai afectate persoane de această decizie luată la vârful sistemului judiciar de opt judecători coordonați de Andrei Claudiu Rus, judecător raportor, sunt victimele acestor suspecți sau inculpați. Oameni simpli care au avut de suferit în urma acestor acțiuni, care nu și-au recuperat niciodată pagubele și care sunt acum batjocoriți a doua oară de CCR și ÎCCJ în baza unor interpretări ale legii favorabile suspecților sau inculpaților.

Citește și: Mii de dosare s-ar putea închide ca urmare a prescripţiei. Decizia cheie a Înaltei Curți

Ce dosare pierde DNA

În 2019, Parlamentul a micșorat pedepsele pentru o serie de infracțiuni grave. Odată cu micșorarea limitelor de pedeapsă au fost micșorate și termenele pentru prescrierea faptelor. Așa se face că în acest moment, dosarele vechi sau cele în care ultima faptă s-a petrecut în urmă cu mai mulți ani se vor prescrie.

Dintre dosarele DNA trimise în judecată, amintim cel al fostului președinte al CJ Brașov, Aristotel Căncescu, trimis în judecată pentru abuz în serviciu pentru fapte din 2014. Pedepasa maximă pentru abuz în serviciu este de 7 ani, ceea ce înseamnă că fapta se prescrie în 8 ani. Anul acesta fapta se prescrie, Căncescu fiind trimis în judecată abia luna aceasta.

Sebastian Ghiță a fost trimis în judecată sub acuzația de trafic de influență. Pedeapsa maximă pentru această infracțiune este tot de 7 ani. Ultimsa faptă din dosar e din 2015. De aici rezultă că dosarul se prescrie anul viitor, fără șansă să treacă măcar de camera preliminară.

Afaceristul Răzvan Petrovici a fost trimis în judecată luna trecută sub acuzația de trafic d einfluență. Pedepasa maximă este de 7 ani pentru această infracțiune. Ultima faptă s-a produs în 2015. Ca și în cazul Sebastiasn Ghiță, dosarul se prescrie anul viitor.

Primarul din Șelimbăr, Ioan Maricuța, a fost trimis în judecată sub acuzația de constituire a unui grup infracțional organizat și spălare de bani. În cazul lui, pedeapsa maximă este de 10 ani. Ultima faptă din dosar este din 2015. Dacă adăugăm 8 ani, rezultă anul 2023 ca termen de prescriere a faptelor. Prejudiciul în acest caz este de 15 milioane de euro.

Faptele fostului primar Daniel Tudorache se pot prescrie în 2025, lucru puțin probabil ca până atunci fostul edil să fie condamnat definitiv.

Citește și: Procurorii cer o lege care să oprească închiderea dosarelor penale, o adevărată aministie mascată fiind iminentă

Alți beneficiari ai deciziei comune CCR – ICCJ:

  • Elena Udrea, condamnată pe fond la 8 ani închisoare în dosarul finanțării campaniei electorale a lui Traian Băsescu.
  • Ioana Băsescu, colega de dosar a Elenei Udrea, condamnată la 5 ani închisoare cu executare.
  • Dan Șova – fost ministru-  condamnat în primă instanță la 4 ani cu executare în dosarul CET Govora.
  • Constantin Niță – fost ministru- condamnat în dosarul mită de la UTI.
  • Bogdan Olteanu – fost viceguvernator BNR – condamnat la 5 ani cu executare pentru luare de mită.
  • Vanessa Younnes – femeie de afaceri- condamnată la 3 ani cu executare după ce a luat o mită de 1 milion de euro.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.
1 COMENTARIU
  1. Este vorba doar de dosarele în care s-a nimerit să se împlineasca termenul de prescriptie generală în perioada 26 aprilie 2018-30 mai 2022.
    Toate celelalte dosare care nu s-au prescris in acel interval , merg mai departe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Omul bun la toate din MJ, „uns”magistrat de legătură la Chișinău

Ministerul Justiției, condus până ieri de Alina Gorghiu, alege...

Ședința pentru învestirea Guvernului propus de Ciolacu. Cătălin Drulă: „la vremuri noi, tot voi”

Ședința pentru învestirea Guvernului propus de Ciolacu. Cătălin Drulă:...

Ministrul propus de PSD la Justiție, venituri de 3 milioane de lei în 4 ani

Propunerea coaliției PSD-PNL-UDMR pentru funcția de ministru al Justiției,...