Începe a doua etapă de vaccinare: Fiecare primar face cum îl taie capul

Data:

Mâine începe etapa a doua a campaniei de vaccinare, în care vor fi incluse persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cele aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă, în funcție de indicațiile vaccinurilor utilizate și lucrători care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale. A fost definitivată inclusiv lista bolilor cronice stabilite pentru această etapă, fiind trimisă direcțiilor de sănătate publică.

Totodată, a fost definitivată și lista cu centrele de vaccinarea din fiecare județ. La Dolj, vor fi 24 de centre, 12 la Craiova și 12 în județ. La Craiova, în perioada următoare vor fi demarate procedurile de achiziție pentru frigidere, chiuvete mobile, dozatoare de apă, truse de prim ajutor de urgență, hârtie, tonere, detergenți, dezinfectanți, coșuri de gunoi, săpunuri, seringi, măști, viziere, mănuși, halate etc. Dar, vaccinarea începe mâine…. Iar în județ, fiecare primar face cum îl taie capul, dar toți așteaptă banii de la Guvern. Cu o zi înainte de începerea campaniei, centrele din județ nu sunt încă autorizate de DSP. Declarația premierului Florin Cîțu de miercuri seara, i-a pus și mai mult pe jar pe edili, iar aceștia spun că vor face fix cât le permite bugetul localităților. Întrebați cât le permite totuși bugetul, aceștia răspund în cor: “mai nimic”.

Vaccinarea, etapa a doua, bate la ușă, dar în afară de clădiri, pare că centrele nu dispun de mai nimic. Peste tot e sărăcie lucie. Pe lângă cei cu boli cronice, în această etapă se vor mai vaccina și persoanele care deservesc activități esențiale. Din această categorie fac parte personalul din domeniul Apărării, ordine publică, siguranță națională, autoritate judecătorească, personalul din sectorul economic vital, cum ar fi procesare, distribuție alimente, pâine, lactate, legume, apă, centrale electrice (transport și distribuție), medicamente și materiale sanitare, transport de persoane și mărfuri, personalul din învățământ, poștal și curierat, salubritate și deșeuri, personalul din înaltele instituții ale statului (Parlament, președinție), culte religioase.

În județul Dolj vor fi 24 de centre de vaccinare, din care 12  la Craiova și 12 în județ. Ieri, s-a definitivat lista centrelor din Bănie.  Este vorba de patru locații, care vor devein pentru următoarele 6 luni, spații pentru amenajarea centrelor de vaccinare.  Acestea sunt localizate la Școala Generală Alexandru Macedonski – 1 centru, Stadionul de Atletism – 1 centru, Sala Polivalentă – 4 centre și la Stadionul Ion Oblemenco – 6 centre. Celelalte 12 centre de vaccinare se află în Băilești – Sala Sporturilor Ada Nechita, Calafat – Casa de Cultură, Dăbuleni – Școala nr. 4, FiliașiSala Sport, Segarcea – Casa de Cultură, Poiana Mare – Școala Tunarii Vechi, Moțăței – Dispensarul Uman, Călărași – Căminul Cultural, Sadova – Căminul Cultural, Daneți – Școala Profesională, Ostroveni – Dispensarul Uman, Valea Stanciului – Școala Gimnazială „Horezu Poenari”.

După insistențe foarte mari din partea presei, aseară târziu,  Serviciul de Imagine a Primăriei Craiova a trimis un comunicat de presă în care se precizează că în următoarele zile va avea loc amenajarea centrelor cu mobilier (birouri, mese, canapele, scaune etc.), birotică (calculatoare, imprimante) și se vor demara procedurile de achiziție pentru restul necesarului specificat în normative, precum frigidere, chiuvete mobile, dozatoare de apă, truse de prim ajutor de urgență și consumabile (hârtie, tonere, detergenți, dezinfectanți, coșuri de gunoi, săpunuri, seringi, măști, viziere, mănuși, halate etc.).

“În ceea ce privește funcționarea centrelor de vaccinare cu personal specializat, Primăria Craiova va asigura serviciile de curățenie și va detașa, de la Serviciul Public Management Spitale, Cabinete Medicale și Creșe Craiova numărul necesar de medici (42) și un număr de 75 de asistenți medicali, dintr-un total necesar de 300. Urmează a fi stabilită modalitatea de recrutare a celor 225 asistenți medicali, dar și a unui număr de 48 registratori care vor opera în centrele de vaccinare”, cam așa se vor desfășura lucrurile la Craiova. Dar campania începe totuși mâine…și nu sunt nici frigidere unde ar trebui depozitate vacinurile.

Nici în județ lucrurile nu par mai simple. Fiecare primar face cum îl taie capul. Cinci primari, cinci puncte de vedere, cinci soluții la această provocare. Dar toți spun pe aceeași voce că bugetul local nu va suporta cheltuielile cu campania de vaccinare, pentru că nu sunt bani. Primarii așteaptă bani de la Guvern, dar nici Guvernul nu pare a se grăbi foarte tare. 

Premierul României, Florin Cîțu, nu numai că nu a lămurit aseară problema, dar i-a băgat și mai tare în ceață pe edili. „Ordonanța este în procedură de avizare și sper să fie gata până vineri. Trebuie clarificat clar mecanismul de plată. Cred că mergem într-o direcție prin Ministerul Sănătății, cu decontare de la bugetul de stat, dar vreau să fiu foarte atent la criterii pentru că au fost situații în trecut când nota de plată a fost supraevaluată. Ne uităm la o soluție de a deconta aceste cheltuieli și din fondurile europene, dar în acest moment folosim ceea ce știm, ce am folosit  și 2020, decontare prin Ministerul Sănătății. Săptămâna viitoare o să am o discuție cu Asociația Consiliilor Județene, cu Asociația orașelor și vom discuta despre bugetul pentru 2021. Nu avem buget pe 2021. Când vom avea bugetul, toată lumea va știi exact sumele și cum vor fi alocate”, a spus Cîțu.

Declarația i-a neliniștit complet pe primari, care nu ar vrea să se trezească cu banii cheltuiți. În acest context, ei susțin că și vor amenaja centrele când vor știi exact ce sume au alocate. Mai mult, primarii din Dolj, s-au aliniat în spatele lui Emil Boc și îl susțin în toate demersurile, inclusiv în aplicarea legii salarizării și întârzierea cu un an al legii pensiilor speciale și pentru edili.

La Băilești, se vaccinează jumătate. Celorlalți le lipsește informația corectă

Costel Pistrițu este primarul orașului Băilești, un liberal cu state vechi, fiind la al treilea mandat. Edilul orașului lui nea Mărin spune deschis că se aștepta la mai mult din partea Guvernului. 

“Eu mă așteptam ca Ministerul Sănătății, în zonele urbane medii și mici să fi făcut o analiză și să vadă ce servicii medicale mai face spitalul ăla.  Luăm exemplul – Băilești, care e spital suport Covid, cu 15 locuri. Nu este un spital cu ATI. Ar trebui văzut cum funcționează celelalte compartimente. Nu s-a operat de vreo jumătate de an. Cred că era necesară o delegare a medicilor și a asistenților medicali de la acest spital la centrul de vaccinare. În felul acesta reducem și cheltuielile. Așa ar fi trebuit să se întâmple și la Segarcea și la Filiași și la Dăbuleni și la Calafat. După ce se făcea analiza asta, atunci se putea spune dacă se poate acoperi sau ba cele patru centre din Băilești cu medici și asistenți. Diferența o acopeream cu medicii de familie. Pentru patru zone de vaccinare, pe un schimb, ai nevoie de 8 asistente medicale și un medic. Și se lucrează în două schimburi. Plus un medic coordonator. Eu am prevăzut acest centru în Sala Sporturilor Ada Nechita. Noi, primarii, am făcut amendament la Ordonanță și pentru cheltuielile personalului, pentru că nu era prevăzută decât cheltuiala cu întreținerea centrelor. Guvernul ar trebui să asigure jumătate din cheltuielile cu utilitățile și partea de dotare a acestor centre de vaccinare. Asociația Municipiilor a strâns toate amendamentele făcute de primari și le-a trimis la Guvern. Acum vom vedea…Sunt peste 3100 de băileșteni și până în 4440 per total din toate cele 6 localități arondate centrului de vaccinare de la Băilești. Eu mă aștept ca jumătate din aceștia să se vaccineze. De exemplu, în Primărie sărim de 50 plus 1. Celor care nu se vaccinează le lipsește informația, informația corectă. M-au oprit și m-au întrebat oamenii pe stradă. Eu îi pun să facă o analiză a riscului. Și pe unii i-am pus pe gânduri. Eu mă vaccinez.”  

Costel Pistrițu

Centrul de vaccinare de la Ostroveni nu este încă autorizat de DSP Dolj

Aflată la aproximativ 70 de kilometri distanţă de Craiova, localitatea doljeană Ostroveni este condusă de un primar tânăr, Silviu Preduş, din partea PSD. Este la al doilea mandat ca edil-şef al localităţii dunărene, după ce înainte a fost și viceprimar. Silviu Preduș spune că ei sunt 90% pregătiți. “Mai avem doar mici detalii, lucrăm la ele…”, a spus primarul când a fost întrebat în legătură cu centrul de vaccinarea de la Ostroveni. Dar ce înseamnă mici detalii ?! Primarul spune că localitatea nu poate să acopere costurile cu medicii. Primăria a pus la dispoziție doar spațiul necesar, dispensarul. 

“Suntem o comună mică. Nu ne permitem să plătim noi medicii. Din Ordonanță așa rezultă că noi ar trebui să acoperim salariile doctorilor. Înțeleg că e vorba de 8 medici și 16 asistenți. Noi avem doar trei medici. Trebuie să completăm cu medici din alte localități. Nouă ne prinde bine revolta domnului Boc și l-am apreciat. Poate domnul Boc își permitea la Cluj. Noi nu ne permitem…Pentru vaccinare ar fi cam 5000 de persoane. Nu sunt doar din Ostroveni. La Ostroveni avem doar 1300. În general, când îi întrebi spun că vor să se vaccineze. Dar nu stiu de exemplu, cum vor veni ceilalți, din celelalte localități. Cine le asigură transportul. Sunt bătrâni, bolnavi. Cine îi aduce ?! Nu știu dacă se va începe de pe 15 ianuarie pentru că trebuie să fim autorizați de DSP. Până în acest moment, nu  a trecut nimeni pe aici”, a explicat primarul de la Ostroveni. 

Silviu Preduș spune că la Ostroveni este și o situație mai specială, pentru că localitatea a trecut la sub 5000 de locuitori, ceea ce înseamnă că s-a redus numărul de consilieri, scade indemnizația primarului și viceprimarului.

 “Automat, dacă scade indemnizația viceprimarului, trebuie să schimbăm și coeficienții pentru că nu trebuie să existe un salariu în Primărie mai mare ca indemnizația viceprimarului. Adică, vor scădea salariile la toată lumea. Era bine să se aplice legea salarizării. Astfel, dacă nu le majorăm, cel puțin le mențineam la același nivel. Acest guvern este continuarea celuilalt, al Guvernului Orban. Nu mi-a plăcut cum au gestionat pandemia. Sunt extrem de nemulțumit de DSP. Le dau nota 1. Eu am făcut treaba, DSP-ul. Habar nu aveau că lumea nu stă pe acasă, cetățenii mă sunau pe mine” 

Silviu Preduș

“Cumperi frigiderul, trimiți factura la Guvern. Rezolvăm problema, e simplu”

La Poiana Mare, lucrurile par mai roz. Edilul localității, liberalul Viorel Oprescu, primar de doar câteva luni, spune că nu trebuie să existe îngrijorări. Este foarte simplu, cumperi frigiderul și trimiți factura la Guvern. În 30 de zile, Florin Cîțu și echipa sa face decontul. Sau cel puțin așa a înțeles primarul de la Poiana Mare. Mai mult, aici se vaccinează deja de câteva zile…

“Nu înțeleg ce este neclar. Noi ne ocupăm de amenajarea centrelor, am cumpărat deja frigiderul și tot ce trebuie, trimitem facturile și la 30 de zile, Guvernul ne va face decontul. E foarte simplu. Rezolvăm problema. La Poiana Mare sunt așteptați să se vaccineze  5600 de persoane. Acum deja se vaccinează lumea de vreo două-trei zile. Nu știu exact câți ar vrea să se vaccineze din cei 5600, ei se programează la medicul de familie sau direct, pe platformă. Dar, direct e mai greu la țară. Ce trebuie rezolvat la nivelul Direcțiilor de Sănătate Publică este numirea medicilor și asistenților care se ocupă de vaccinare. Eu asta o consider o urgență…”.

În ceea ce privește aplicarea legii salarizării, edilul de la Poiana Mare spune că el nu este nemulțumit că nu li se mai dau angajațiilor măririle, ci din contra, el le-ar lua  și din salarii pentru că nu fac nimic. 

“Salariații de la Primăria Poiana Mare ar trebui să facă mai mult pentru banii pe care îi iau acum. În niciun caz, nu le-aș mai mări salariile. Primăriile sunt făcute doar pentru a rezolva problema oamenilor, nu pentru a asigura locuri de muncă. Să vedem ce dăm noi și apoi să mai cerem. Iar despre pensiile speciale ale primariilor, nu m-am gândit încă pentru că eu sunt la primul mandat…”   

Primăria Poiana Mare

La Calafat s-a apelat la medicii școlari

Doru Mitulețu este primarul municipiului Calafat, el a fost viceprimar și cunoaște bine probleme orașului. A fost curtat și de PSD, dar la final a decis să maergă cu liberalii.  La Calafat, centrul de vaccinare este la Casa de Cultură. Primarul susține că încearcă să resolve problema doar pe plan local, să nu apeleze la Guvern. Adică, să antreneze în această campanie medicii din localitate. Și cam atât.     

“Nu avem prevedere bugetară pentru medici. Avem nevoie de 16 asistenți medicali și de doi medici. Noi ne vom face treaba cu medicii de la școli și cu asistenții sociali și pot să suplinească personalul respectiv. Avem vreo 5900 de persoane pe listă care ar trebui să se vaccineze, din Calafat și alte trei localități arondate. Nu se cunoaște cu exactitate câți ar dori. O să vedem după ce începe nebunia. Îl urmărim și noi pe domnul Boc, Este vorba de buget, dacă nu ai prevedere bugetară confom legii și cheltuiești din buget, vine Camera de Conturi peste tine și te rade…” 

Doru Mitulețu

La Moțăței, 5 miliarde lei vechi pentru personalul centrului de vaccinare

Recunoscută ca bazin legumicol în toată ţara, comuna Moţăţei a devenit în ultimii ani renumită pentru cât de muncitori sunt localnicii. În toamnă, au schimbat primarul și l-au ales pe social-democratul Răzvan Mărgelu. Acesta s-a ocupat de amenajarea centrului de vaccinare care se găsește la dispensarul din localitate. Primarul spune că financiar nu se descurcă cu această campanie, doar logistic,  adică, cu locația.                     

“Noi ar trebuie să asigurăm lunar câte 5 miliarde lei vechi pentru personal. Ceea ce nu se poate. Avem pe liste în jur de 7000 de persoane care ar trebui să se vaccineze. Desigur, nu doar din Moțăței, ci și din localitățile arondate. Avem nevoie de 16 asistenți, 5 medici, plus personalul auxiliar, cel care se ocupă de tablete. Am înțeles că noi ar trebui să plătim tot acest personal. Așteptăm Ordonanța de Guvern să vedem dacă ne dau banii. Nu pot primăriile să suporte așa ceva, o astfel de cheltuială. Noi, la Moțăței, avem cam 1500 de persoane care ar trebui să se vaccineze acum, în etapa a doua, nu știm câți vor să se vaccineze. Cred că domnul Boc a avut dreptate să se revolte. Nu avem banii necesari. Centrul în sine este pregătit. Trebuie să mai luăm două frigidere, din banii comunei. Dar nu avem cadrul legal. Legea nu ne dă voie să facem dotări pentru centrul ăsta de vaccinare…“

Primăria Moțăței


Acest articol a fost publicat pe PressHUB în cadrul proiectului
“COVID-19 FactsNotFake -The Emergency Newsroom. Infodemic Lie Detector”, un proiect Freedom House Romania, în parteneriat cu Trinitas TV, Radio Trinitas, Ziarul Lumina și Agenția de Știri Basilica, finanțat de Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în România.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a Ambasadei Marii Britanii. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

spot_imgspot_img
Marga Bulugean
Marga Bulugean
Marga Bulugean este redactor-șef la cotidianul regional “Cuvântul Libertății” din Craiova. A fost redactor, șef de departament, redactor-șef adjunct. Am avut în directa responsabilitate domeniul “Social”, dar și instituțiile județene și locale implicate în domeniul sănătății. În prezent, este responsabilă de coordonarea redacției, de identificarea de noi subiecte, editarea știrilor, reportajelor și interviurilor, precum și de coordonarea studenților de la Jurnalism care fac practică și internship-uri la ziarul Cuvântul Libertății. A făcut parte timp de patru ani din redacția grupului de presă Curentul-Monitorul, unde a fost reporter și redactor, domeniul fiind tot domeniul “Social”. Are dublă licență, în inginerie și filologie la Universitatea din Craiova și un master în Managementul Instituțiilor Publice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Unitatea Administrativ – Teritorială Municipiul Slatina, în calitate de beneficiar, anunță finalizarea proiectului „Realizare infrastructură pentru biciclete“

Unitatea Administrativ – Teritorială Municipiul Slatina, în calitate de beneficiar, anunță finalizarea proiectului „Realizare infrastructură pentru biciclete“

Orașul în care facturile de încălzire pe luna februarie sunt cu 25% mai mari

Orașul în care facturile de încălzire pe luna februarie...