Încercări de intimidare la adresa familiei unei studente care a avut „tupeul” să întrebe despre tăierea unor tei din Curtea de Argeș

Data:

Adina-Cristiana Zoican, o tânără de 20 de ani, studentă la Facultatea de Știinte Politice a Universității din București (FSPUB), participantă la Acceleratorul de Implicare Civică pentru Tineri și ambasador al Oceanelor în UE pentru “Surfrider”, un proiect susținut de Ministerul Apelor din Franța și UE, a ajuns să fie supusă unor încercări de intimidare neasumate, după ce a pus câteva întrebări administrației publice locale din Curtea de Argeș, orașul său natal.

Experiența în urma căreia tânăra a rămas consternată a început pe 16 noiembrie, când Adina a trimis către Primăria Curtea de Argeș o cerere în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, prin care a solicitat informații despre existența (sau inexistența) unor avize în baza cărora s-a efectuat tăierea unor tei din municipiu, zi în care studenta a făcut și o postare ironică în legătură cu acest subiect, cu poze primite de la prieteni.

“Cred că oficial Curtea de Argeș a intrat în rând cu orașele lumii bune ale României. Nici nu s-a terminat de schimbat bordurile că deja s-au tăiat niște copaci emblematici pentru oraș și s-au distrus alții prin toaletare făcută fără cap. Nu mai durează foarte mult și chiar o să mă simt ca la București sau la Iași”, a scris Adina-Cristiana Zoican pe Facebook, în urmă cu o lună.

„M-a făcut să mă gândesc că ceva e greșit”

Tânăra spune că familia sa a început să primească mesaje telefonice de intimidare de pe numere/conturi necunoscute.

„Au început ai mei să fie sunați și să li se spună să mă facă să îmi șterg postarea de pe Facebook și să îmi retrag cererea. Dacă nu aș fi primit aceste reacții, aș fi lăsat această discuție la nivelul unei postări ironice și un răspuns primit la 544. Doar că, faptul că ei au reacționat așa m-a făcut să mă gândesc că ceva e greșit. Și am început să analizez fiecare document primit în parte”, povestește, pentru PressHub, Adina-Cristiana Zoican.

În răspunsul municipalității la solicitarea studentei se arată că a fost vorba desptre trei arbori și că „pentru arborii care au fost tăiați (aflați în declin biologic, cu o stare sanitară precară, cu trunchiurile putrede, scorburoase nu a fost nevoie să solicităm acest aviz„.

„Am mai făcut o postare în care am explicat faptul că administrația publică nu ar trebui să mă înțeleagă ca dușman și să reacționeze așa la niște lucruri firești pe care eu ca cetățean și activist le fac. Doar că am fost acuzată de viceprimar că ‘domnișoara/doamna’ (de parcă statutul meu social de căsătorită ar conta în discuție) de mine dezinformează ‘grav’. I-am arătat actele primite de la Primărie prin care arăta că nu eu sunt cea care dezinformează. Am primit block. Așa funcționează discuțiile”, povestește, pentru PressHub, Adina-Cristiana Zoican.

În răspunsul la care face referire tânăra, viceprimarul Ștefan Dumitrache a precizat că „cei trei tei tăiați nu făceau parte din cele două șiruri care străjuiesc bulevardul. Nici nu fuseseră plantați în perioada regală. Ci fuseseră puși în perioada comunistă, aliniați cu nimic. Probabil puși aiurea de cineva cu mintea tulbure (…)”.

Adina-Cristiana Zoican

„Mama mea a fost oprită pe stradă când venea de la muncă”

Săptămâna trecută, Adina a făcut o cerere de completare a informațiilor publice. Tânăra spune că la doar câteva zile, au reînceput intimidările venite din partea unor persoane necunoscute.

“Săptămâna asta, mama mea a fost oprită pe stradă când venea de la muncă. A fost întrebată <<ce facultate fac de am atâta timp liber?>>, <<ce vreau eu să demonstrez prin ce fac?’>>, <<de ce nu pot părinții mei să îmi scoată ideile astea din cap?>> „, mai povestește, pentru PressHub, Adina-Cristiana Zoican.

Tânăra spune că tocmai amenințările și încercările de intimidare la care a fost supusă familia sa au dus în acest punct conflictual.

Cât despre efectul solicitărilor adresate Primăriei, Adina e dezamăgită.

„Cred că ei nu înțeleg că orașul nu le aparține și lucrurile pe care eu le-am făcut sunt firești. Probabil nu pot concepe nici că o tipă de 20 de ani îi întreabă de subiecte așa de complicate ca Autorizațiile de Exploatare și contracte (…). Nimeni nu m-a sunat pe mine direct să-mi adrese întrebările pe care le-au adresat părinților mei. Aș fi apreciat din partea lor să aibă acest curaj”, mai spune, pentru PressHub, Adina-Cristiana Zoican.

Iată ce se mai arată în răspunsurile primite de tânără:


Înainte ca Adina să se implice, au solicitat informații pe aceeași temă și câțiva prieteni ai studentei. Iată și răspunsul primit de aceștia:

Adina a fost ambasador la Generația VOT și civic influencer la Forum Apulum, iar în prezent este implicată într-un proiect al FDSC – Spațiul3 – care pregătește tinerii viitori activiști sau la inceput de drum, tineri care vor să lucreze în ONG-uri.

PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

De ce Bolojan stă la bloc și face investiții de 2 miliarde de euro, iar Chirica și Alexe sunt putred de bogați și nu...

Cifre seci, dar elocvente. Bugetul Consiliului Județean (CJ) Iași pentru anul acesta a fost proiectat cu cheltuieli de 1,6 miliarde de lei din care 1,2 miliarde lei pentru funcționare. Programul de investiții publice se ridică la 390 milioane de lei. Procentual înseamnă că 76% din banii instituției condusă de Costel Alexe vor merge pe funcționare și numai 24% pe dezvoltare.

Cum afectează pensionările masive funcţionarea Justiţiei la Iaşi? Sentinţe întârziate, magistraţi copleşiţi, dosare studiate în ritm alert

Pensionările din sistemul judiciar ieşean şi-a pus serios amprenta pe activitatea de anul trecut a Tribunalului. Numărul dosarelor noi a scăzut puţin, dar numărul tot mai mic de judecători a făcut ca fiecare dintre ei să fie pus în situaţia de a soluţiona câte două dosare pe zi. Jumătate dintre justiţiabili au aflat soluţia găsită de magistraţi la aproape trei luni de la pronunţarea sentinţei.

Cine este obligat să deszăpezească. Răspunderea primarului și obligațiile cetățenilor

Prima zăpadă mai serioasă din aceeastă iarnă a făcut...

Dacian Cioloș cere liderilor coaliției de guvernare „un plan ofensiv diplomatic clar” pe subiectul Schengen

Europarlamentarul REPER Dacian Cioloș cere liderilor coaliției un plan...