INEDIT Judecătorii ieșeni, chemați să decidă când începe bătrânețea

Data:

spot_img

De la ce vârstă începe bătrâneţea? La această întrebare au fost chemaţi să răspundă magistraţii ieşeni în judecarea unui caz în care CJAS a sancţionat o clinică privată pentru că ar fi oferit servicii specifice de geriatrie şi gerontologie unor persoane aflate abia la vârsta a doua. De cealaltă parte, reprezentanţii clinicii s-au apărat, afirmând că bătrâneţea poate începe şi la ieşirea din adolescenţă. Legea nu prea stabileşte o limită. Ce s-a decis?

În urmă cu trei ani, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) a verificat activitatea SC Clinica Ispirescu SRL din Tomeşti. Controlul fusese pornit după ce se constatase o creştere trimestrială bruscă, de 58%, a costurilor decontate de clinică. Reprezentanţii acesteia o explicaseră prin reintroducerea serviciilor de neurologie, după întoarcerea medicului specialist din concediul de creştere a copilului.

Totuşi, în urma controlului, clinica a fost sancţionată cu un avertisment scris şi s-a dispus recuperarea unei sume totale de 48.844 lei.

Citește și Sexul şefilor din Iaşi: bărbaţii şi femeile, aproape la paritate

Din total, 659 lei erau servicii medicale raportate de două ori, 3.113 lei reprezentau servicii medicale neconsemnate de medicul psihiatru în fişele medicale, 10.080 lei erau servicii de psihologie neconsemnate în documentele medicale, iar 4.013 lei reprezentau accesorii calculate de la data plăţii facturilor. Aproape două treimi din sumă, respectiv 31.000 lei reprezentau însă servicii medicale raportate pe specialitatea geriatrie şi gerontologie pentru asiguraţi în vârstă de 42-50 de ani.

Inspectorii CJAS fuseseră contrariaţi de vârsta pacienţilor, în contradicţie cu tipul de servicii de care beneficiaseră.

Raport contestat: care a fost motivul?

Raportul de control a fost contestat de clinică, inclusiv în faţa instanţei, reprezentanţii acesteia afirmând că decizia CJAS era nelegală. Conform contractului, recuperarea sumelor decontate se putea face doar în lipsa documentelor justificative. Or, în cazul „vârstnicilor” de vârsta a doua, toate actele medicale erau în regulă.

De altfel, nici inspectorii CJAS nu invocaseră vreo lege încălcată de clinică, ci doar Ghidul de practică medicală pentru geriatrie-gerontologie, aprobat printr-un ordin al Ministerului Sănătăţii. Ghidul nu se referea însă la tratamentul pacienţilor geriatrici, ci doar la evaluarea geriatrică. Vârsta minimă menţionată în ghid, de 50 de ani, fusese criteriul invocat de CJAS. De altfel, nici legislaţiile din domeniul medical din alte ţări nu stabilesc o vârstă minimă a bătrâneţii. Articolul complet, în Ziarul de Iași.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related