Sexul şefilor din Iaşi: bărbaţii şi femeile, aproape la paritate

Data:

În companiile din judeţul Iaşi încă mai cântă cocoşul, dar numai cu jumătate de gură. Sunt în total 11.141 de şefe, directoare sau femei angajate pe funcţie de manager, cu doar 321 mai puţine decât numărul total al bărbaţilor cu funcţii de conducere din Iaşi. Iar din totalul contractelor semnate de femei, “şefele” reprezintă 9,79%, în timp ce, din totalul contractelor de muncă încheiate de bărbaţi, 9,90% sunt pentru funcţii de conducere.

Datele analizate de Camera de Comerţ şi Industrie Iaşi şi comunicate de Ziua Internaţională a Femeii, mai arată că femeile deţin 49,31% din totalul funcţiilor de conducere din judeţ, pondere care „se reflectă şi în numărul total al contractelor active la nivelul judeţului Iaşi: 229.539 contracte active, din care 113.840 au ca titulari femeile (49,60%), iar 115.699 bărbaţii”.

Statisticile demonstrează clar implicarea substanţială a femeilor în conducerea şi activitatea firmelor, punctează comunicatul Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi (CCI), al cărei preşedinte, Paul Butnariu, subliniază: „Întotdeauna am apreciat contribuţia femeilor nu doar la bunul mers al societăţii, în general, ci şi în ceea ce priveşte efectiv economia. Fie că vorbim de antreprenoare, de coordonatoare de activităţi, de specialiste în diverse domenii de activitate, de la cele generale la cele de nişă, calităţile analitice, pragmatismul, atenţia la detalii şi umanismul constituie factori fără de care progresul nu poate exista şi fără de care nu putem vorbi de o reală calitate a vieţii”.

În prezent, potrivit datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, 20.723 de femei au rol de acţionar sau asociat în companiile active din judeţ. Numărul lor reprezintă 37,38% din totalul acţionarilor companiilor ieşene, cu 0,63% peste media naţională.

Citește și Șefii de instituții, inclusiv primarii, scapă de plata amenzilor din propriul buzunar. Vor fi plătite din banii cetățenilor

Din rândul ieşenilor Persoane Fizice Autorizate sau care deţin Întreprinderi Individuale sau Întreprinderi Familiale, 39,75% sunt femei (adică 7.133), iar administratori de companii sunt alte 16.205 femei (34,87% din totalul administratorilor de companii din judeţ). Şi aici, Iaşul se situează peste media naţională. Media administratorilor de companii femei este în România de 34,29%.

Moldovencele sunt „foc”: printre cele mai active femei din ţară

În plus moldovencele sunt printre cele mai active femei din ţară. Femeile din Regiunea de Dezvoltare Nord-Est cuprinse în categoriile de vârstă 15-24 de ani şi 55 – 64 de ani au fost în al treilea trimestru din 2022 cele mai active profesional din România, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.

Astfel, în perioada iulie – septembrie 2022, dintre româncele cu vârsta între 15 – 24 de ani 20,3% erau active pe piaţa muncii, însă în Regiunea Nord-Est rata femeilor active era de 26,2%.

La categoria 25-34 de ani cele mai active au fost femeile din Bucureşti-Ilfov (86,2%) şi cele din Regiunea Nord Vest (75,7%). Moldovencele de această vârstă, active pe piaţa muncii în proporţie de 70,1%, au făcut ca Regiunea Nord-Est să fie pe locul al treilea (din opt regiuni de dezvoltare), cu aproape două procente peste media la nivel naţional.

În categoria de vârstă 35 – 54 de ani însă, ponderea femeilor active a crescut în majoritatea regiunilor, iar Regiunea Nord-Est a ajuns să fie pe locul al patrulea în ţară, cu o rată de 72,5% femei active (faţă de media pe ţară de 74,1% sau de Regiunea Bucureşti – Ilfov, cea mai activă regiune la această categorie de vârstă, cu 89% femei ocupate profesional).

Între femeile aflate în ultimul deceniu înainte de pensionare, moldovencele devin din nou cele mai active femei din România. La această categorie, în perioada iulie – septembrie 2022, 44,1% dintre femeile din Regiunea Nord-Est erau încă active pe piaţa muncii, în timp ce media la nivel naţional era de 38,8%. Analiza completă, în Ziarul de Iași.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related