Ultimele zile n-au fost prea bune pentru PNL. Nu ştiu cum s-au aliniat astrele, dar cinci demnitari ai celui mai important partid al coaliţiei majoritare şi-au dat în petec, stârnind numeroase întrebări despre capacitatea de a guverna a peneliştilor.
Primul e proaspăt numitul ministru de la finanţe. Fost lider al tineretului pesedist, recuperat la o dată incertă de PNL, Dan Vâlceanu s-a făcut de râs atunci când a fost întrebat de o ziaristă care e nivelul salariului minim. N-a ştiut. Ignoranţa l-a incomodat în primul rând pe premier, care a insistat să-l numească în funcţie, forţând chiar o coalizare a întregului Birou Permanent Naţional împotriva obiecţiilor exprimate de Ludovic Orban, actualul lider al partidului.
Al doilea demnitar al PNL care a stârnit stupoare e Sorin Cîmpeanu. Obosit de multele încercări eşuate de a proteja plagiatorii cocoţaţi în funcţii publice, ministrul educaţiei a lansat o nouă fumigenă: ideea de a plăti universităţile pentru a acoperi – prin verificări interne – fraudele girate în perioada 1990-2016 în şcolile doctorale. Suma promisă – 80 de euro pentru fiecare teză verificată – i-a trimis pe mulţi cu gândul la Ceauşescu, care promitea pe 21 decembrie 1989 un plus de 100 de lei la salariu, doar-doar va rămâne în funcţie.
Aproape simultan au făcut declaraţii ridicole un secretar de stat de la Energie şi titulara portofoliului Muncii. Primul – pe nume Nicolescu – a fost rugat să explice creşterile facturilor de energie şi n-a găsit nimic mai bun de făcut decât să spună că, la urma urmei, cel mai ieftin megawatt e cel neconsumat. E ca şi cum ai zice că demnitarul cel mai fain e cel nenumit în funcţie. Spre deosebire de alţi colegi de-ai săi, Raluca Turcan nu şi-a pierdut cumpătul când a fost întrebată de ziarişti ce preţuri au diverse alimente, ba chiar s-a lăudat că face bucuroasă piaţa. Ministra muncii a insistat, în schimb, să le reproşeze ziariştilor că au înfăţişat-o ca pe „un monstru”, vădind că n-are pic de umor şi cu atât mai puţin detaşare de exagerările inevitabile ale unei prese care e profund marcată de tabloidizare. O tabloidizare pe care Turcan însăşi a exploatat-o, declarând, în acelaşi context, că e „implicată full option în proiectul de ministru”…
Supărat pe presă s-a arătat şi ministrul Culturii. Motivul e uşor de explicat: ziariştii de la G4media au descoperit că demnitarul a propus recent o modificare a legislaţiei privind avizarea proiectelor mobiliare din zonele protejate, ce i-ar fi de mare folos unui dezvoltator imobiliar. Unul cu care B. Gheorghiu a fost asociat în afaceri şi la care are şi o datorie de 35 de mii de euro.
Ministrul a publicat o replică în care zicea că, de fapt, schimbarea ar deranja „anumite cercuri de interese”. Nici nu ştii care gafă e mai supărătoare. Ce este cert e că problema politică a momentului nu-i cine va fi preşedintele PNL, ci calitatea miniştrilor trimişi de acest partid în guvern.
Articolul a fost publicat mai întâi pe blogurile Adevărul