Inestimabile perle peneliste

Data:

Ultimele zile n-au fost prea bune pentru PNL. Nu ştiu cum s-au aliniat astrele, dar cinci demnitari ai celui mai important partid al coaliţiei majoritare şi-au dat în petec, stârnind numeroase întrebări despre capacitatea de a guverna a peneliştilor.

Primul e proaspăt numitul ministru de la finanţe. Fost lider al tineretului pesedist, recuperat la o dată incertă de PNL, Dan Vâlceanu s-a făcut de râs atunci când a fost întrebat de o ziaristă care e nivelul salariului minim. N-a ştiut. Ignoranţa l-a incomodat în primul rând pe premier, care a insistat să-l numească în funcţie, forţând chiar o coalizare a întregului Birou Permanent Naţional împotriva obiecţiilor exprimate de Ludovic Orban, actualul lider al partidului.

Al doilea demnitar al PNL care a stârnit stupoare e Sorin Cîmpeanu. Obosit de multele încercări eşuate de a proteja plagiatorii cocoţaţi în funcţii publice, ministrul educaţiei a lansat o nouă fumigenă: ideea de a plăti universităţile pentru a acoperi – prin verificări interne – fraudele girate în perioada 1990-2016 în şcolile doctorale. Suma promisă – 80 de euro pentru fiecare teză verificată – i-a trimis pe mulţi cu gândul la Ceauşescu, care promitea pe 21 decembrie 1989 un plus de 100 de lei la salariu, doar-doar va rămâne în funcţie. 

Aproape simultan au făcut declaraţii ridicole un secretar de stat de la Energie şi titulara portofoliului Muncii. Primul – pe nume Nicolescu – a fost rugat să explice creşterile facturilor de energie şi n-a găsit nimic mai bun de făcut decât să spună că, la urma urmei, cel mai ieftin megawatt e cel neconsumat. E ca şi cum ai zice că demnitarul cel mai fain e cel nenumit în funcţie. Spre deosebire de alţi colegi de-ai săi, Raluca Turcan nu şi-a pierdut cumpătul când a fost întrebată de ziarişti ce preţuri au diverse alimente, ba chiar s-a lăudat că face bucuroasă piaţa. Ministra muncii a insistat, în schimb, să le reproşeze ziariştilor că au înfăţişat-o ca pe „un monstru”, vădind că n-are pic de umor şi cu atât mai puţin detaşare de exagerările inevitabile ale unei prese care e profund marcată de tabloidizare. O tabloidizare pe care Turcan însăşi a exploatat-o, declarând, în acelaşi context, că e „implicată full option în proiectul de ministru”…

Supărat pe presă s-a arătat şi ministrul Culturii. Motivul e uşor de explicat: ziariştii de la G4media au descoperit că demnitarul a propus recent o modificare a legislaţiei privind avizarea proiectelor mobiliare din zonele protejate, ce i-ar fi de mare folos unui dezvoltator imobiliar. Unul cu care B. Gheorghiu a fost asociat în afaceri şi la care are şi o datorie de 35 de mii de euro.

Ministrul a publicat o replică în care zicea că, de fapt, schimbarea ar deranja „anumite cercuri de interese”. Nici nu ştii care gafă e mai supărătoare. Ce este cert e că problema politică a momentului nu-i cine va fi preşedintele PNL, ci calitatea miniştrilor trimişi de acest partid în guvern.

Articolul a fost publicat mai întâi pe blogurile Adevărul

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

O altfel de cenzură: propaganda, partidele și presa | Deutsche Welle 

O altfel de cenzură: propaganda, partidele și presa. Credibilitatea...

Vizitele externe ale domnului Marcel Ciolacu și promovarea intereselor cetățeanului român

Primul ministru Marcel Ciolacu a efectuat vizite în două...

Prizonieri ai zilelor de ieri

Prizonieri ai zilelor de ieri. Lucrurile din jurul nostru...

Cîrstoiu stop. Când șmecheria din piață nu merge și în politică

Cîrstoiu stop. Am fost convins că PSD și PNL...