Înot și alte sporturi fantastice la români

Data:

Este incredibil să ai rezultate când poți să înoți într-un singur bazin olimpic omologat internațional. Iar România needucată încă are tineri care să fie preocupați de sport, nu de halbere viteză și grătar maraton.

Tinerii au nevoie de stimuli concreți prin care să fie atrași către sport și către carte. Lipsa de preocupare a factorului politic se vede în rezultatele dezastruoase în sport. Lebedele negre care înoată acum pentru România sunt tineri care au luptat împotriva unei societăți care îi vrea legume de canapea.

Dacă vrei să faci sport în orice oraș din România te lovești de totalul dezinteres al policienilor care se bagă în poză doar când apar sportivi excepționali, sportivi care sunt sus pentru că familia, ei și câțiva oameni apropiați au muncit asiduu.

Epava sportului românesc se vede cel mai bine în fotbal unde doar Hagi mai face și acum performanță prin școala lui de fotbal. Am ajuns să cădem în extaz mistic când naționala de fotbal e umilită de fotbaliști remarcați în incredibil de puternicul campionat de fotbal al Coreei de Sud. E greu să formezi sportivi de performanță când și în sport și în restul societății contează mai mult pe cine știi, decât ce știi să faci.

Dincolo de poveștile vândute de reclame de tipul călărețului Marlboro care ne vinde sănătate curată cu fiecare pachet fumat, și care a murit de cancer la plămâni, trebuie să ținem cont că sportul ne poate ajuta să avem o viață mai bună. Și ar trebui să ne gândim pe viitor cum facem ca tinerii să se preocupe de sport și carte. Pentru că niciun specialist serios nu ne poate spune o altă poveste de succes durabil pentru orice ființă umană.

Nu ținem cont de vuvuzelele promovate de televiziuni ghiocel care ne vând produse ce ne pot schimba viața și care pot înlocui sportul cum băuturile alcoolice și cele carbogazoase cu zahăr să dea diabet pentru zece generații pot înlocui apa. Și nici de filmele în care eroul sau eroina reușesc doar pentru că sunt ei minunați și succesele vin în viață fără stres și fără muncă.

Poveștile cum că un creier funcționează fără sport mai bine decât la cantautorii de manele, fără sport, doar cu jmecherie și je ne sais quois, sunt bune doar pentru cei pentru care existența este simplă pentru că nu au nevoie să muncească din motiv de bunăstare familială.

Dacă tot de săptămâna aceasta va începe România educată în forță, eu zic ca avem timp să o facem și sportivă și sănătoasă. Chiar dacă reclamele ne garantează că putem mânca mai mult ca un luptător de sumo și să arătăm ca supertopmodelul Kate Moss, că băuturile energizante ne „capacitează” să tăiem lemne cu unghia și să și fim promovați până dincolo de funcția de director general în corporație, și că nu e nevoie de efort și muncă să rămăi perpetuu tânar și cel mai bun prieten al plăcii de surf, ci doar e suficientă să mânânci în fiecare zi la fast food, realitatea bate puțin filmul.

Noi ceilalți, care trăim în viața reală, trebuie să ne punem în valoare talanții cu minte sănătoasă în corp sănătos. Un minim de efort fizic ne ajută să ținem doctorul departe, iar copiii noștri au nevoie de sport pentru a dobândi ulterior alte calități utile pentru a fi cetățeni responsabili.

Și pentru a ne simți inspirați și noi să practicăm sport avem nevoie de cât mai multe povești de succes ale tinerilor noștri. Și de o strategie simplă asumată de politicienii care sunt la butoane care să încurajeze copiii să practice sporturi.

În care valoarea pentru selecția pentru competiții internaționale să fie criteriul esențial. Măcar în sport, dacă în alte domenii punem preponderent amante, cumetri și beizadele care au în comun cu fișa postului doar că au puls.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Mitica Stefanescu
Mitica Stefanescu
Mitică Ștefănescu crede în destinul nostru european, în democrație și în dreptate . El încearcă să înțeleagă lumea prin construcții logice de bun simț. Nu are pretenția de a fi deținătorul adevărului absolut și este conștient că este supus greșelii ca orice muritor de rând. Crede în ideile care ne unesc și care pot oferi copiilor noștri un viitor mai bun.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Prizonieri ai zilelor de ieri

Prizonieri ai zilelor de ieri. Lucrurile din jurul nostru...

Cîrstoiu stop. Când șmecheria din piață nu merge și în politică

Cîrstoiu stop. Am fost convins că PSD și PNL...

Orașul cu nasul pe sus votează un golan

Toate sondajele de opinie publicate în ultima vreme arată...

Cine-l poate bate pe Nicușor Dan

Cine-l poate bate pe Nicușor Dan? Cine va deconta...