Instanța supremă decide dacă Adina Florea va fi cercetată pentru că ar fi sustras un protocol secret SRI – PG

Data:

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a acordat termen pe 14 aprilie în procesul în care Parchetul General a cerut redeschiderea urmăririi penale în cazul procuroarei Adina Florea, fost adjunct al Secției Speciale.

Procurorul general a constatat că cererea Asociației Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor (AMASP) de redeschidere a urmăririi penale față de Adina Florea este întemeiată și a dispus infirmarea clasării dată de procurorul Sorin Eugen Iasinovschi în cazul protocolului secret publicat de Darius Vâlcov, fostul consilier al lui Viorica Dăncilă.

Vâlcov a publicat în august 2018  pe pagina sa de Facebook protocolul secret din 2016 între SRI și Parchetul General. Protocolul ar fi ieșit de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța, de unde provine și Adina Florea.

Document clasificat, pus pe Facebook

Documentul era însă unul clasificat, prin urmare SRI a făcut plângere penală la DIICOT. Parchetul general (PG), Secţia de urmărire penală şi criminalistică (SUPC), a deschis un al doilea dosar penal pentru a depista cine i-a dat protocolul lui Vâlcov.  PG avea informaţii că protocolul a fost sustras din camera documentelor clasificate de la Parchetul Curţii de Apel Constanţa. Adina Florea era adjunctul procurorul general al PCA Constanţa şi şefa structurii de securitate a acestui parchet, adică direct responsabilă cu documentele clasificate.

Odată cu modificările legilor justiţiei şi operaţionalizarea Secţiei speciale de anchetare a infracţiunilor în Justiţie, unde Adina Florea era procuror-şef adjunct, PG a fost nevoit să predea acest dosar SIIJ.

Rolul lui Iasinovschi

Subordonatul lui Florea, procurorul Eugen Iasinovschi a clasat dosarul șefei sale. AMASP a făcut plângere la Parchetul General și procurorul general a decis redeschiderea cazului. Acum se așteaptă o decizie a instanței supreme pentru a vedea dacă Adian Florea, în prezent inspector în cadrul Inspecției Judiciare, va fi cercetată de procurorii PG.

Adina Florea, audiată în acest prim dosar, a susţinut că nu a solicitat niciodată o copie de pe acest protocol prim-grefierului, „că nu a avut nicio tangenţă fizică cu acest protocol şi că nu a văzut niciodată mapa în care Ichim Nicoleta ţinea protocoalele încheiate cu SRI; nici măcar nu ştia unde ţinea aceste documente”.

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Judecătoarea din procesul lui Vlad Pascu rămâne în funcție

Judecătoarea din procesul lui Vlad Pascu rămâne în funcție....

Soția procurorului general, detașată încă 3 ani la CSM

Soția procurorului general va continua să fie detașată la...