Institutul „Elie Wiesel” îl critică pe ambasadorul Israelului, după întâlnirea cu liderul AUR: Manipularea memoriei Holocaustului

Data:

Institutul „Elie Wiesel” îl critică dur pe ambasadorul Israelului, după întâlnirea cu liderul AUR și vorbește despre manipularea memoriei Holocaustului.

Reacția INSHR a venit miercuri după întâlnirea oficială dintre ambasadorul Israelului la București și președintele AUR, George Simion.

„Holocaustul nu este un subiect pentru tranzacții politice, iar asumarea istoriei și memoriei Holocaustului nu se fac dintr-o mișcare de condei”, menționeaz Institutul „Elie Wiesel, ăntr-un comunicat cu titlul ”Cacealmaua lui Azar”.

„Ne exprimăm consternarea și profunda îngrijorare”

INHR susține că este pentru prima oară în istoria democrației românești recente când reprezentantul oficial al unui stat democrat întâlnește un reprezentant al unui partid extremist de dreapta care promovează antisemitism, negarea Holocaustului sau mesaje instigatoare la ură față de alte minorități.

„Ne exprimăm consternarea și profunda îngrijorare față manipularea memoriei Holocaustului pentru ca ES dl Reuven Azar să prezinte în fața șefilor săi un posibil actor politic extern care ar putea recunoaște și susține politica de colonizare a Israelului, politică care nu este susținută de UE, SUA și nici de România”, a transmis Institutul „Elie Wiesel”.

Miza întâlnirii cu AUR: sprijin pentru extinderea coloniilor din Palestina

Întâlnirea dintre George Simion, liderul AUR cu poziții antisemite, și ambasadorul Israelului la București, Reuven Azar, a surprins opinia publică românească. Inclusiv presa de la Tel Aviv a relatat despre moment și dezvăluit un discurs dublu al politicianului român în chestiunea implicării României în Holocaust.

Întâlnirea – aprobată de ministrul de externe israelian Eli Cohen – a avut loc la biroul de la Parlament al președintelui AUR. A participat și Yossi Dagan, un lider proeminent al coloniștilor evrei din Cisiordania, membru al partidului de guvernământ Likud și șef al Consiliului Regional Samaria.

Yossi Dagan derulează o campanie prin care dorește să obțină sprijinul partidelor de extremă dreapta din Europa pentru coloniile israeliene din Cisiordania, potrivit The Times of Israel.

Citește și: Cum a reacționat opinia publică din Israel după întâlnirea dintre George Simion și ambasadorul Reuven Azar

AUR a negat până acum responsabilitatea României în Holocaust

De când a devenit liderul AUR, George Simion a declarat că Holocaustul este o temă minoră și nu a acceptat implicarea României în uciderea evreilor în timpul celui de Al Doilea Război Mondial. Mai mult, Sorin Lavric, dar și alți reprezentanți ai partidului au elogiat personalități legionare sau pe Ion Antonescu.

Deși anul trecut Ambasada Israelului a reacționat când AUR a contestat introducerea în școală a disciplinei „Istoria Evreilor. Holocaust”, acum noul ambasador a acceptat întâlnirea cu George Simion.

Dar pentru asta, liderul AUR și-a schimbat poziția și a recunoscut public rolul României în Holocaust și s-a angajat să combată antisemitismul.

Citește și: Ambasadorul Israelului, despre întâlnirea cu Simion: Este o șansă pe care o acordăm, nu o carte albă

Ambasadorul Israelului la București, Reuvan Azar, a menționat, ca urmare a reacțiilor negative ale opiniei publice din România și Israel, că întâlnirea cu liderul AUR nu este „o carte albă”, ci doar „o șansă pe care o acordăm pentru a încep un dialog constructiv”.

Comunicatul integral al Institutului „Elie Wiesel”

Cacealmaua lui Azar

Dintr-un comunicat de ultimă oră al Ambasadei Israel în România aflăm că: „Întrevederea ambasadorului Reuven Azar cu liderul partidului AUR a avut loc nu pentru a submina, ci pentru a sprijini lupta împotriva antisemitismului”.

În fața acestei cacealmale propagandistice, Institutul „Elie Wiesel” menționează că deschiderea unui dialog oficial între AUR și Israel nu face decât să aducă atingere memoriei victimelor Holocaustului!

Este pentru prima oară în istoria democrației noastre recente când reprezentantul oficial al unui stat democrat întâlnește un reprezentant al unui partid extremist de dreapta care promovează antisemitism, negarea Holocaustului sau mesaje instigatoare la ură față de alte minorități.

Nu credem în declarațiile de conivență ale liderului AUR, scrise probabil la dictarea ambasadorului statului Israel. Ne exprimăm consternarea și profunda îngrijorare față manipularea memoriei Holocaustului pentru ca ES dl Reuven Azar să prezinte în fața șefilor săi un posibil actor politic extern care ar putea recunoaște și susține politica de colonizare a Israelului, politică care nu este susținută de UE, SUA și nici de România.

Citește și: Are AUR o strategie prin care să devină frecventabil?

Domnule ambasador, am spus-o la Chișinău, la ambasada Rusiei din București, reluăm astăzi pentru dumneavoastră:

Holocaustul nu este un subiect pentru tranzacții politice, iar asumarea istoriei și memoriei Holocaustului nu se fac dintr-o mișcare de condei.

Partidul AUR are la activ mult prea multe și recente manifestări agresive de negaționism pentru ca o simplă declarație incompletă să îi confere credibilitate.

Vă oferim spre documentare ultimul raport din luna iulie „Antisemitism de 20%. Evoluția manifestărilor anti-Semite în spațiul public offline și online din România, 2022-2023””.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Doi oameni de bază ai fostului primar Tudorache se regăsesc pe listele PSD din Sectorul 1

Doi oameni de bază ai fostului primar Tudorache se...

Noaptea muzeelor 2024: regal de evenimente la Muzeul Național al Literaturii Române

Noaptea muzeelor 2024: regal de evenimente la Muzeul Național...

Mesajul lui Florin Piersic: „Sunt viu” și asta datoria minunaților doctori care mă îngrijesc

Mesajul lui Florin Piersic, din spital, după o perioadă...