Prin Portul Constanța au făcut afaceri entități siriene chiar și după ce acestea au intrat sub sancțiunile SUA și UE, impuse după 2011, împotriva regimului dictatorului Bashar Al-Assad, unul dintre foarte puținii susținători de azi ai lui Vladimir Putin, arată o investigație realizată de Info Sud-Est.
În 2011, regimul de la Damasc a început să-și tortureze și ucidă populația cu sânge rece și arme chimice, după o revoltă a tinerilor împotriva dictaturii Assad. Occidentul a reacționat la transformarea Siriei într-un leagăn al terorii și al celui mai mare rezervor de refugiați din lume și, atât SUA, cât și UE au aplicat sancțiuni pe numele oamenilor lui Assad și împotriva statului sirian.
Una dintre entitățile siriene care au intrat sub sancțiuni este Banca Comercială a Siriei.
David S. Cohen, subsecretar al SUA pentru Terorism și Informații Financiare în 2011, actual adjunct în CIA, spunea că, prin punerea sub sancțiuni a Băncii Comerciale a Siriei, Statele Unite urmăresc infrastructura financiară care ajută la sprijinirea regimului Bashar Al-Assad:
„Prin expunerea celei mai mari bănci comerciale din Siria ca agent pentru proliferatorii desemnați din Siria și Coreea de Nord (…) urmărim infrastructura financiară care ajută la furnizarea de sprijin pentru Assad și activitățile ilicite ale regimului său”.
Chiar și după interdicții, prin această instituție au continuat să fie tranzacționate zeci de mii de tone de făină și grâu, plecate din Portul Constanța.
Citește investigația integrală pe Info Sud-Est
Citește și: Indezirabilii și afacerile prin Portul Constanța: Ruta Siria (I)