Investigație RISE Project. Bunuri de lux pe banii sărmanilor

Data:

Aproape 19 milioane de euro pleacă, în 2012, de la o instituție publică din București și ajung într-un cont secret din Cipru. De aici sunt împrăștiați mai departe în alte paradisuri fiscale, dezvăluie o investigație RISE Project.

Sunt bani europeni pentru furnizarea de alimente pentru 2,5 milioane de români cu venituri mici. Adică cele mai nevoiașe familii din țară. Banii dispar, iar alimentele nu mai ajung la destinație.

În acte, cel care trebuia să le distribuie era un sărman din Sofia. Din om al străzii devenise, pentru bani, om de paie. Joacă astfel rolul de paravan pentru interlopi care prosperă din banii pentru alimente.

Le-am urmărit bunurile de lux și proprietățile cumpărate după ce banii au dispărut.

GINERELE ȘI CLANURILE

„Poți să iei banii și să fugi”, îi spune Sorin Găzdac, în iunie 2012, unui complice.

„Și vrei să fugim în Dominicană?”, îi răspunde, glumind, Cristian Sava, care tocmai primise instrucțiuni pentru livrarea unei cantități de făină către persoane aflate la limita sărăciei.

Pe Găzdac îl găsim, după zece ani, în sala de judecată. Este acuzat, împreună cu mai mulți bulgari, pentru o fraudă de aproape 19 milioane de euro – bani furați din contractele publice pentru alimente. Ne spune că nu are nicio legătură cu dispariția banilor:  „Ei au căutat să învinovățească pe cineva în cazul ăsta, pentru că nu aveau pe cine să pună sub acuzare, înțelegi? Nu aveau pe nimeni la care să conecteze cazul”.

Sorin Găzdac susține că a fost doar un subcontractor al companiei bulgare, Viem Corporation, principalul furnizor de alimente, în 2012, al Agenției de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA). Era un program social finanțat cu peste 26 de milioane de euro, fonduri europene, pentru sprijinirea a 2,5 milioane de români cu venituri mici.

După ce a făcut câteva livrări de făină, compania bulgară a solicitat de la APIA, în 2012, un avans de 19 milioane de euro pentru alte achiziții. APIA a făcut rapid plata. Doar că banii n-au mai ajuns la banca care garantase contractele, ci au fost virați într-un cont secret din Cipru, iar de aici s-au plimbat în companii-paravan înființate în paradisuri fiscale.

Citește investigația integrală pe RISE Project

Citește și: China a trimis în secret sisteme de rachete sol-aer pentru armata sârbă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul: