Ioan Stanomir: Dacă Rusia câștigă, Europa de Est poate fi folosită ca monedă de schimb

Data:

spot_img

Războiul din Ucraina este un conflict militar care poate oricând degenera într-un conflict la scară europeană, iar Ioan Stanomir, profesor de Drept constituțional la Facultatea de Științe Politice din cadrul Universității București, consideră că în acest context geopolitic desenat de războiul ruso-ucrainean „ordinea mondială este fragilă”.

De altfel, votul Austriei împotriva intrării țării noastre în spațiul Shenghen poate fi decriptat în aceast context tulbure generat de Rusia, crede Ioan Stanomir – „este clar că unele țări din Europa, Austria printre ele, au foarte mari dificultăți să se extragă din această relație toxică cu Rusia”.

În plan național, tabloul politic arată, declară domnia sa, așa cum au ales cetățenii români. Cât privește AUR, profesorul Ioan Stanomir consideră că „nu reprezintă, oricât ar fi de paradoxal, un pericol. Pentru că AUR nu va câștiga niciodată alegerile și AUR nu va participa niciodată la guvernare. AUR este partidul care permite PSD, în particular, să se legitimeze ca partid respectabil. AUR este ceea ce era PRM pe vremuri pentru politica românească, o sperietoare”. 

Citește și: Ce a însemnat refugierea în România pentru ucrainenii cu deficiențe de auz

A greșit Occidentul, de-a lungul timpului, în relația cu Rusia, de s-a ajuns la punctul de acum în care Vladimir Putin duce, deja de zece luni, un război în Ucraina, amenință cu bombe nucleare, șantajează cu gazele naturale?

Ion Stanomir: Europa a dezvoltat o relație de dependență energetică cu Federația Rusă și, mai mult decât atât, unele dintre statele europene au considerat că Federația Rusă poate fi un partener. În condițiile în care aceleași state europene erau foarte reticente față de un parteneriat autentic cu Statele Unite.

Federația Rusă a beneficiat de o rețea foarte importantă de oameni politici care îi erau apropiați și care se aflau la nivelul cel mai înalt al multor state europene. Putem să dăm cazurile Italiei, Austriei, Germaniei, printre altele. Cred că această relație, mult prea strânsă, a devenit una toxică, o relație de complicitate. Iar complicitățile, mai devreme sau mai târziu, își pun amprenta asupra dinamicilor relațiilor internaționale. 

Continuarea în Sun Media


Urmăriți PressHUB și pe Google News

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Ziua Victoriei Revoluţiei Române și a Libertăţii. Mesajul lui Klaus Iohannis

Ziua Victoriei Revoluţiei Române a Libertăţii este comemorată în fiecare...

Horia Alexandrescu despre Călin Georgescu: „Mi l-au trimis aia de la SIE, au zis că e om serios” | Aktual24

Horia Alexandrescu, tatăl Ancăi Alexandrescu, le-ar fi spus colegilor...

SURSE: Cum se împart ministerele între PSD, PNL și UDMR | Aktual24

SURSE: Cum se împart ministerele între PSD, PNL și...

Un agresor sexual din Bihor, eliberat, a atacat din nou un minor | Bihoreanul

Petru Lucaci, un bărbat din localitatea Hotar, eliberat recent...