Iohannis, cel mai bun agent electoral al AUR

Data:

spot_img

AUR nu este cel mai mare pericol pentru România în acest moment, deși mulți comentatori, printre care mă includ, s-au declarat îngrijorați de direcția spre care se îndreaptă acest partid.

Nu este cel mai mare pericol pentru că AUR nu reprezintă o cauză a problemelor din această țară, ci doar un efect.

Este un partid-terapie, o cameră de defulare pentru tot mai mulți români obosiți de haosul autorităților, de trădarea lui Klaus Iohannis și a partidelor clasice, de viața tot mai scumpă și de incompetența coaliției de guvernare, care nu știe să compenseze.

AUR este un partid cu o ideologie extremistă, din acest punct de vedere nu mai e nici o îndoială: antisemitismul e fățiș și asumat oficial, Claudiu Târziu, Sorin Lavric și Călin Georgescu îl idolatrizează pe Corneliu Zelea Codreanu și legiunea lui de criminali, iar „președintele de onoare” mai e și un iubitor al dictaturii de tip sovietic.

Citește și: România a mai avut „liste negre” cu jurnaliști și în interbelic. Nu s-au terminat bine

Dar foarte mulți dintre cei care susțin astăzi acest partid nu sunt neapărat extremiști. O confirmă și un sondaj recent realizat de INSCOP.

Într-adevăr, 59,5% dintre cei chestionați au declarat că ar vota un partid naționalist, care promovează valorile religioase şi susţine familia tradiţională.

Numai naivii ar fi putut crede că a fost vreodată altfel în ultimii 30 de ani: românii sunt un popor în majoritate conservator, care se schimbă greu. E un popor religios, chiar dacă de multe ori practică religia ca pe un ritual, ca pe o surpetiție. Și cred cu adevărat în familia tradițională.

Doar că majoritatea nu percepe „naționalismul” ca pe un extremism, ca pe ceva îndreptat împotriva altcuiva, ci simplificat, ca „iubire de patrie”.

Există și dovezi concrete că o mare parte dintre susținătorii AUR nu susțin, de fapt, și mesajele acestui partid. Ni le arată același sondaj.

Dintre cei care au răspuns că ar vota un partid naţionalist care promovează valorile religioase şi familia tradiţională, 61% au spus că nu ar mai vota dacă acesta ar propune ieşirea României din Uniunea Europeană, 75% nu ar vota dacă ar propune apropierea României de Rusia și 70% au precizat că nu l-ar mai vota în cazul în care propune restrângerea drepturilor minorităţilor naţionale.

Istoria recentă ne arată și alte dovezi că românii sunt mai înțelepți decât cred pesimiștii: în afară de ciudatul an 2000, când Vadim Tudor a ajuns în turul doi al alegerilor prezidențiale la finalul a patru ani de reforme dureroase, cu efecte sociale grele, în nici un al scrutin electoral nici un politician extremist nu a mai reușit să obțină mai mult de maxim 5% din voturi.

Însăși eșecul referendumului pentru familie din 2018, la un popor majoritar conservator și adept al familiei tradiționale, confirmă teza că ideile radicale mai degrabă sperie, după 45 ani de dictatură.

Vinovatul real pentru ascensiunea AUR

De fapt, vina pentru ascensiunea AUR nu trebuie căutată la popor, ci în cu totul alt loc. Iar acela este Palatul Cotroceni. De acolo vine adevăratul risc pentru țară, pentru că semnalele trimise de acolo au blocat justiția, au blocat reforma și au dat din nou curaj corupților să acționeze. Am mai scris-o: e din nou liber la jaf.

Citește și: Jefuiți cât puteți, nimeni nu vă va atinge cu nimic

AUR nu ar fi fost posibil fără contribuția majoră a lui Klaus Iohannis. Putem afirma, la urma urmei, că președintele este cel mai bun agent electoral al acestui conglomerat de extremiști care acum ocupă toată scena politică.

Toate acțiunile lui Klaus Iohannis de anul trecut nu au făcut decât să umfle AUR. Militarizarea comunicării informațiilor despre pandemie a fost, din start, o uriașă greșeală. Nu poți câștiga încrederea unui popor care și așa nu are încredere în autorități cu un „grup de comunicare strategică” a cărei componență a rămas mult vreme secretă. Iar anul trecut a fost apogeul neclarităților privind raportarea infectărilor și a numărului de decese.

Cei doi ani de pandemie ne-au obosit oricum natural. Dar în România, haosul din decizii și incompetența din măsurile luate de guvernele și oamenii susținuți de Klaus Iohannis au contribuit la obosirea excesivă a românilor.

Eu sunt, în principiu, un om informat, dar nu vă pot spune acum care restricții mai sunt în vigoare sau care nu, nu mai știu dacă se poartă mască pe stradă sau nu și unde. Pentru că s-au schimbat regulile atât de des și atât de alandala, nici nu am mai avut puterea să le mai urmăresc.

Nu mai amintesc aici despre trădarea prezidențială prin aducerea PSD la guvernare, la mai puțin de un an de când Klaus Iohannis prezenta PSD ca răul suprem. Deja s-a scris mult pe temă.

Citește și: 6 bile negre pentru statul de drept în 2021. Și 1 albă

Nu mai amintesc nici de minciunile spuse de Klaus Iohannis de la pupitrul oficial legate de „învingerea pandemiei” cu o lună înainte ca pandemia să provoace 20.000 de morți și doar pentru a justifica un congres prin care să-și monteze în fruntea PNL protejatul de care două luni mai târziu s-a dezis.

Vedem, în schimb, că noul premierul impus de președintele României este mai degrabă depășit de situația politică și economică dificilă din acest moment, asistăm la certurile continue dintre PNL și PSD pe teme care ne afectează direct, precum certificatul verde sau scumpirile din energie, în timp ce Iohannis ne îndeamnă să jucăm golf.

Vedem cum cele două partide de la guvernare dau legi proaste, care nu funcționează, sau vin cu soluții care ne întorc la comunism, nu spre o economie de piață tot mai puternică.

Vedem că justiția a murit, că oamenii impuși de Dragnea nu doar că nu au fost eliminați, așa cum ni s-a promis, ci s-au înșurubat și mai bine în sistem și au ajuns să îl controleze.

Citește și: Predoiu simulează desființarea Secției Speciale și distruge șansele de a ridica MCV

Vedem un ministru al Justiției, omul lui Iohannis, care ne minte că desființează Secția Specială, sinistra creație a PSD, când de fapt o ascunde în alte structuri, vedem că nu mai există aproape nici un dosar nou relevant, iar magistrații care mai îndrăznesc să critice sunt de îndată cercetați disciplinar de personaje controversate, impuse tot de Dragnea și păstrate chiar cu încălcarea legii la trei ani de la dispariția politică a baronului PSD.

În tot acest zgomot, în tot acest haos, după toate aceste trădări și dezamăgiri, de ce ne mirăm că a crescut AUR? Când îți bați joc de popor, poporul îți răspunde cu instrumentele pe care le are în acel moment. Iar acum, bâta poporului este AUR.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Articolul precedent
Articolul următor
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță a fost redactor-șef al PRESShub (presshub.ro), din ianuarie 2022 până în iunie 2024. Anterior, a fost redactor-șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2021, și cotidianului România liberă, între 2015 și 2017. Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei. A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură. Este co-autor în volumele „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.
4 COMENTARII
  1. Cat o sa continuati sa bateti apa-n piua si sa plictisiti lumea cu sloganul „tradarea lui Johannis”? Orice om cu mintea la cap stie ca cei care au tradat si au bagat tara in haos total sunt cei de la USR (Barna, Ghinea, Ciolos, Voiculescu, Stelian si alte drule). Atatea lamentari doar ca sa va ascundeti diletantismul jurnalistic.

  2. Asa cum electoratul roman a fost „indragostit la urne” de KWI,de ce nu se va putea oare sa se repete situatia aceasta si in cazul AUR? Nu sunt fatalist,dar ce poti sa faci in fata inevitabilului?
    Spuneti:”Într-adevăr, 59,5% dintre cei chestionați au declarat că ar vota un partid naționalist, care promovează valorile religioase şi susţine familia tradiţională.”
    Solutia problemei este ca partidele din coalitia actuala de guvernamant sa le ia celor de la AUR „obiectul muncii”,adica sa solutioneze ce vrea electoratul de 59,% – promovarea religioasa si sustinerea familiei traditionale. Bagatela aceasta s-a cronicizat! A big job mamma!
    Daca vor ignora subiectul si nu vor rezolva cauza se va cadea la alegeri in inevitabil.

  3. Nein; si iohannis e doar un efect, nu cauza. Cauza este insasi populatia romaniei (ca nu-i pot spune popor), populatie care uraste meritocratia si onoarea, tocmai pentru ca e o populatie cu afinitati egalitariste, populiste, ipocrite, anti-culturale. Ca atare, aceasta populatie uraste un adevarat patriot, competent, om de onoare precum Basescu si alege unul dupa chipul si asemanarea ei, neimplicat, tolerant cu hotii si cu institutiile slabe, adevarat „ficus”, cum tot romanii ii zic acum.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Erdoğan versus Assad: Game Over

Imediat după 7 octombrie 2023 am scris un articol...

Miorița și maskirovka

Rezultatele alegerilor de la noi se datorează parțial și...

Ciolacu fuge de propria grea moștenire

Marcel Ciolacu fuge de propria moștenire, nu vrea să...

Cum am devenit personaj într-un roman al Revoluției

Zilele acestea, când se organizează în Timișoara aniversări și...