luni, 18 octombrie 2021
spot_img
AcasăLa ziActualitateIon Dobran, ultimul pilot de vânătoare român supraviețuitor al celui de-al Doilea...

Ion Dobran, ultimul pilot de vânătoare român supraviețuitor al celui de-al Doilea Război Mondial, s-a stins din viață

Generalul-locotenent (rtr.) Ion Dobran, veteran aviator și erou al celui de-Al Doilea Război Mondial, s-a stins din viață vineri, la vârsta de 102 ani.

Potrivit Ministerului Apărării Naționale (MapN), care a anunțat decesul, Ion Dobran a făcut parte din Grupul 9 Vânătoare.

„Veteran aviator, erou al celui de-Al Doilea Război Mondial, general–locotenent Ion Dobran (rtr.) a devenit un simbol, model de onoare şi demnitate militară, sursă de admiraţie şi respect pentru tinerele generaţii. Dăruit cu pasiunea pentru zbor, şi-a modelat întreaga viaţă după principii ferme şi idealuri înalte”, a transmis MapN.

Absolvent al Şcolii Militare de Ofiţeri de Aviaţie, promoţia 1941, Ion Dobran a luptat împotriva sovieticilor pe frontul de est, împotriva americanilor în timpul bombardamentelor din 1944 şi împotriva germanilor după 23 august 1944, îndeplinind misiuni inclusiv în ultima zi a războiului, 9 mai 1945.

Activitatea sa pe front a însumat 340 de misiuni de război, 74 de lupte aeriene, 11 victorii aeriene şi un avion distrus la sol. A fost doborât de trei ori, scăpând cu viaţă fără răni grave.

În 5 februarie 2019, Statul Major al Forțelor Aeriene a organizat o ceremonie prilejuită de împlinirea a 100 de ani, eveniment la care generalului Ion Dobran i s-au conferit două decrete semnate de președintele României: Decretul de înaintare în gradul de general locotenent și Decretul de conferire a Ordinului Virtutea Aeronautică în grad de Cavaler cu însemn pentru militari.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE