Istoricul Dennis Deletant își va lansa cartea “În căutarea României”, la Muzeul Ţării Crişurilor

Data:

spot_img

Istoricul Dennis Deletant își va lansa cartea “În căutarea României”, la Muzeul Ţării Crişurilor. Specialist în istoria României, istoricul britanic Dennis Deletant va susţine marţi, la Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea, o conferinţă despre rolul istoriei şi îşi va lansa cea mai nouă carte, intitulată „În căutarea României. O aventură personală din ’65 până azi”, ce va fi prezentată de istoricul şi directorul muzeului, Gabriel Moisa.

„Tema conferinţei – ‘Importanţa trecutului şi rolul istoriei’ – pe care o va susţine profesorul Dennis Deletant este de o importanţă crucială în contextul actual, în care societăţile se confruntă cu numeroase provocări şi schimbări. Profesorul Dennis Deletant va explora modul în care înţelegerea trecutului şi a lecţiilor învăţate din istorie poate contribui la luarea deciziilor pentru un viitor mai bun”, se arată în comunicat.

Profesorul, totodată lingvist, analist politic şi activist umanitar, va susţine conferinţa în cadrul Colocviilor Muzeului Ţării Crişurilor şi va avea loc marţi, 12 septembrie, de la ora 17,00, în sala de conferinţe a instituţiei, cu intrare liberă, în limita a 150 de locuri, potrivit Agerpres.

Potrivit comunicatului MTC, Dennis Deletant este profesor invitat al Catedrei de studii româneşti „Ion Raţiu” de la Georgetown University, Washington, D.C., şi profesor emerit la School of Slavonic and East European Studies, University College din Londra.

El a studiat limba română ca student la Universitatea din Londra şi a luat contact cu România în 1965, când a fost într-o tabără de vară la Sinaia. De atunci, a revenit de nenumărate ori în România, unde a cunoscut-o pe viitoarea sa soţie. A vizitat frecvent ţara, luând contact cu realităţile româneşti sub dictatura lui Nicolae Ceauşescu, fiind urmărit pas cu pas de Securitate şi în cele din urmă declarat persona non grata în 1988 de către regimul comunist.

Activitatea lui Dennis Deletant a fost recunoscută după 1990 prin numeroase distincţii pe care le-a primit, titluri de Doctor Honoris Causa ale universităţilor din România. A fost, de asemenea, decorat cu Ordinul Naţional „Pentru Merit” în rang de Comandor pentru serviciile aduse democraţiei României (2000), iar în 2022 a primit cetăţenia română.

Citește și: Festival Enescu 2023. Propuneri pentru săptămâna a 3-a

Legat fiind indisolubil de România, nu doar profesional, ci şi sufleteşte, Dennis Deletant a publicat mai mult de zece volume despre ţara noastră.

„În căutarea României: O aventură personală din ’65 până azi” este, potrivit sursei, un volum de „memorii scrise cu empatie şi umor despre acest du-te-vino al său între Londra şi Bucureşti, despre piedicile descurajante puse de Securitatea lui Ceauşescu tânărului cercetător englez dornic să studieze limba şi istoria României în anii ’60, despre cât de greu a fost în anii ’70 să obţină un paşaport cu viză de ieşire pentru proaspăta sa soţie româncă, despre dosarul de 1.500 de pagini pe care i l-a întocmit Securitatea.”

De asemenea, potrivit jurnalistei Sabina Fati, citată în comunicat, cartea descrie bucăţi de istorie necunoscute în profunzime, pe care Dennis Deletant le elucidează datorită unor întâlniri şi conversaţii importante, dacă nu cumva providenţiale.

„Volumul conturează, de asemenea, portretele unor personaje care au jucat diferite roluri în ultimii 30 de ani şi pe care autorul le-a cunoscut bine – Corneliu Coposu, cel care avea să devină liderul opoziţiei postdecembriste, sau Mircea Răceanu, diplomatul român condamnat la moarte în 1989 pentru că spionase în favoarea Washingtonului. ‘În căutarea României’ ne ajută să nu uităm, ne povesteşte de unde venim şi ce drum lung am făcut în ultimii 60 de ani. Totul este văzut prin lentila celui care are şi destulă distanţă, şi suficientă apropiere pentru a ne arăta doar detaliile care contează”, a mai scris Sabina Fati.

Conferinţa va fi urmată de o sesiune de întrebări şi răspunsuri, unde participanţii vor avea ocazia să interacţioneze direct cu profesorul Dennis Deletant.

Evenimentul este organizat de Muzeul Ţării Crişurilor Oradea – Complex Muzeal împreună cu Universitatea din Oradea, Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării şi în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bihor şi Primăria Municipiului Oradea.

Citește și: A fost inaugurat primul tur virtual la 360 de grade al unui cimitir evreiesc din România

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Dennis Deletant / Facebook)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!
1 COMENTARIU
  1. ar fi interesant sa stim si impresia/concluzia unui istoric (despre Romania) strain, pe care-l putem categorisi „neutru”, nu cred ca are vre-un interes sa mistifice lucruri, deci ar fi de dorit ca PressHub sa-i ia un interviu, in legatura cu dilema creata in jurul existentei( sau nu)asa-zisei scrieri dacice…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Rolul Facebook în manipulări electorale cu amintiri nostalgice comuniste

După anularea alegerilor prezidențiale de către Curtea Constituțională, Facebook...

Facebook’s Role in Electoral Manipulation Using Nostalgic Communist Memories

After the annulment of the presidential elections by the...

Judecătorul – avocat pentru Guvern, în procesul Danileț contra România

Un membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM ),...