Istorie sângeroasă, pe care nu avem voie s-o uităm: Dictatul de la Viena din 30 august 1940

Data:

Acum 81 de ani, într-o zi de 30 august, pentru românii din Transilvania începea să se scrie poate cea mai neagră şi mai tragică pagină din istoria acestui pământ românesc: prin „arbitrajul” de la Viena, căreia noi îi spunem, pe bună dreptate, dictat, nordul Transilvaniei a fost oferit de Hitler şi acoliţii săi Ungariei lui Miklos Horthy, ale cărei pretenţii revizioniste nu mai conteneau. Furase teritorii de la slovaci, de la ruteni, de la popoarele fostei Iugoslavii, lipsea Transilvania.

A urmat un lung şir de crime şi de atrocităţi greu de imaginat la adresa românilor din teritoriul cedat Ungariei: crime, bătăi, schingiuiri, torturi, biserici ortodoxe şi greco-catolice dărâmate (unele, trasformate în grajduri pentru caii husarilor), mii şi mii de români siliţi să-şi părăsească gospodăriile etc.

Citește articolul integral în Argeșul Online

Argeșul Online
Argeșul Onlinehttp://argesulonline.ro
Site de presă înfiinţat în 2018, neînregimentat politic în niciun fel, care pune accent pe chestiunile serioase, fără nicio concesie tabloidizării. Acoperim în principal judeţul Argeş, dar avem şi secţiuni de ştiri naţionale şi internaţionale. Deocamdată, suntem singurii din Argeş care avem şi secţiune în limba engleză.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related