Istorie sângeroasă, pe care nu avem voie s-o uităm: Dictatul de la Viena din 30 august 1940

Data:

Acum 81 de ani, într-o zi de 30 august, pentru românii din Transilvania începea să se scrie poate cea mai neagră şi mai tragică pagină din istoria acestui pământ românesc: prin „arbitrajul” de la Viena, căreia noi îi spunem, pe bună dreptate, dictat, nordul Transilvaniei a fost oferit de Hitler şi acoliţii săi Ungariei lui Miklos Horthy, ale cărei pretenţii revizioniste nu mai conteneau. Furase teritorii de la slovaci, de la ruteni, de la popoarele fostei Iugoslavii, lipsea Transilvania.

A urmat un lung şir de crime şi de atrocităţi greu de imaginat la adresa românilor din teritoriul cedat Ungariei: crime, bătăi, schingiuiri, torturi, biserici ortodoxe şi greco-catolice dărâmate (unele, trasformate în grajduri pentru caii husarilor), mii şi mii de români siliţi să-şi părăsească gospodăriile etc.

Masacre cum au fost cele de la Ip, Trăznea sau Moisei au oripilat o lume întreagă. Dar astfel de masacre au avut loc în toată Transilvania ocupată de trupele maghiare: Sărmaşu, Mureşenii de Câmpie, Band, Oroiu, Breţcu, Prundu Bârgăului, Grebeniş, Cucerdea, Nuşfalău, Lăscud, Luduş etc.

Peste 1.000 de oameni au fost ucişi (după alte estimări, mai multe mii) doar pentru vina de a fi români, în tentativa nebună a Budapestei de a transforma Transilvania în teritoriu locuit majoritar de maghiari, aşa cum prevedea planul de maghiarizare a baronului Edel Acze, însuşit oficial de Guvernul Ungariei de atunci.

Un scurt fragment din proclamaţia către locuitorii din Satu-Mare, citită la intrarea lui Horthy în oraş, după Dictat, spune totul despre ce-au putut îndura românii, (dar şi evreii şi celelalte naţionalităţi) atunci.

„A sosit ora mult aşteptată de a scutura jugul greu şi puturos al românilor… Acum, prin prezenţa noastră la Satu Mare, vă aducem noua libertate, fraţi unguri. V-aţi întors acasă, fraţilor, la mama voastră Ungaria. Aţi îndurat proba dispreţului din partea celui mai crunt duşman, românii.

De acum înainte vom rămâne împreună pentru totdeauna, în Ardeal, pentru că aşa au dorit marii conducători Adolf Hitler şi Benito Mussolini… Duşmanii Ungariei – românii – trebuie suprimaţi prin toate mijloacele”.

Citește articolul integral în Argeșul Online


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Argeșul Online
Argeșul Onlinehttp://argesulonline.ro
Site de presă înfiinţat în 2018, neînregimentat politic în niciun fel, care pune accent pe chestiunile serioase, fără nicio concesie tabloidizării. Acoperim în principal judeţul Argeş, dar avem şi secţiuni de ştiri naţionale şi internaţionale. Deocamdată, suntem singurii din Argeş care avem şi secţiune în limba engleză.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Soția se luptă cu soțul ei pentru primărie. Campanie electorală în Mehedinți

Soția se luptă cu soțul ei pentru primărie. Primarul...

Filorusul Dorel Vișan a primit ordinul masonic Umaniterra, după o vizită la Moscova | Aktual24

Filorusul Dorel Vișan a primit ordinul masonic Umaniterra, după...

Un nou contract pentru reabilitarea liniilor de tramvai din București

Un nou contract pentru reabilitarea liniilor de tramvai din...