Stația GPL de la Crevedia, a familiei Doldurea, a funcționat între 2011 și 2020. Autorizația de securitate la incendiu a fost ridicată în acel an, pentru că societatea nu a mai respectat distanțele de siguranță pentru rezervorul de gaz petrolier lichefiat de la care erau alimentate autovehiculele clienților.
„Acest obiectiv a fost autorizat privind securitatea la incendiu în data de 13.10.2011, de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență al Județului Dâmbovița, ca sistem de alimentare cu GPL la autovehicule cu instalație monobloc tip SKID cu capacitate de depozitare GPL de 4000 litri.
În data de 30.07.2020, în urma primirii unei sesizări, Inspectoratul pentru Situații de Urgență al Județului Dâmbovița a executat un control inopinat la acest obiectiv, fiind constatată reamplasarea SKID-ului în cadrul amplasamentului.
Prin noua poziție a instalației nu se mai respectau distanțele de siguranță care au stat la baza emiterii autorizației față de vecinătăți și instalațiile electrice. În consecință, prin documentul de control, personalul ISU Dâmbovița a constatat pierderea valabilității autorizației de securitate la incendiu”, arată Inspectoratul Național pentru Situații de Urgență, într-un comunicat de presă.
Pompă de gaz neomologată și motorină care curgea pe jos
Controlorii au constată și faptul că în cadrul stației era folosită o pompă neomologată de transvazare (tranfer) GPL dintr-o cisternă în alta și existența pe amplasament a unei stații de incintă pentru alimentarea cu motorină a autovehiculelor proprii, care prezenta scurgeri de carburant, deficiență care a fost sancționată cu amendă în cuantum de 10.000 lei.
„Ca urmare a pierderii valabilității autorizației de securitate la incendiu, în data de 31.07.2020, conform prevederilor Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor au fost notificate Oficiul Registrul Comerțului de pe lângă Tribunalul Dâmbovița și Instituția Prefectului Județul Dâmbovița.
Totodată, Legea prevede informarea și a altor instituții publice interesate, sens în care ISU Dâmbovița a înștiințat și Inspectoratul Județean în Construcții, Consiliul Județean, Agenția pentru Protecția Mediului, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și Primăria Crevedia”, a menționat ISU.
Au ignorat legea și au continuat să funcționeze
La două luni de la ridicarea autorizației, inspectorii au constatat, la un nou control inopinat, că obiectivul continuă să funcționeze.
„Prin urmare, prin documentul de control se constată ca faptă contravențională funcționarea fără autorizație de securitate la incendiu, care a fost sancționată cu amendă în cuantum de 30.000 lei.
De asemenea, se constată pe amplasament un rezervor tip cisternă neomologat în care se transvaza GPL, fiind aplicată o altă amendă în cuantum de 10.000 lei.
În data de 30.09.2020, prin Hotărârea Adunării Generale a Asociaților, s-a decis închiderea punctului de lucru din localitatea Crevedia.
În data de 12.10.2020 Oficiul Registrul Comerțului de pe lângă Tribunalul Olt emite Rezoluția nr. 6087 prin care dispune înregistrarea în registrul comerțului a mențiunilor cu privire la sediile secundare ale obiectivului, potrivit datelor din Hotărârea AGA din 30.09.2020”, arată Inspectoratul Național pentru Situații de Urgență.
Abia în octombrie, oficial, firma fiului primarului Ion Doldurea notifică ISU Dâmbovița cu privire la faptul că punctul de lucru din localitatea Crevedia a fost închis.
„Sub aspectul opririi funcționării punctului de lucru în speță, facem precizarea că instituția noastră nu are competențe legale în acest sens”, arată INSU.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!