Jaf din bani publici cu adaos de 400%: afacere în stil Chirica

Data:

Primăria Iași vrea să dea un milion de euro pe 10 panouri cu mușchi ce ar fi folosite la absorbția prafului din oraș, a căror eficiență este de fapt contestată. Prețul este exorbitant oriunde în lume: pe piața internațională panourile costă undeva la 20.000 de euro, ceea ce înseamnă că instituția vrea să le cumpere de cinci ori mai scump. Conform declarațiilor primarului Mihai Chirica, ar fi bani europeni, iar panourile ar urma să fie cumpărate de la un partener. Numele partenerului nu este menționat, arată REPORTERIS.

Chirica e împărat. Dacă mâine spune că vrea Piramida lui Keops reprodusă la scară 1:1, în rondul din Podu Roș, Consiliul Local aprobă cu entuziasm. Afacerea panourilor cu mușchi vegetali este scandaloasă din două motive: absorbția noxelor e o imposibilitate tehnică, iar prețurile sunt de patru ori mai mari decât oriunde în lume. Un milion de euro pentru 10 panouri a câte 10 mp este un tun demn de anii `90, când România era țara lui Papură Vodă. La producător, acestea costă 20.000 de euro, la Iași prețul e 100.000 de euro/bucată! Mihai Chirica nu spune cine este furnizorul-surpriză. Sperăm că nu tovarășul său Dragoș Gafița, prin intermediul unor interlopi din Prisăcani. Întrebarea este: Iașul mai are o lege, statul mai există sau e Vestul Sălbatic?

Primăria Iași vrea să dea un milion de euro pe 10 panouri cu mușchi ce ar fi folosite la absorbția prafului din oraș, a căror eficiență este de fapt contestată.

Prețul este exorbitant oriunde în lume: pe piața internațională panourile costă undeva la 20.000 de euro, ceea ce înseamnă că instituția vrea să le cumpere de cinci ori mai scump. Conform declarațiilor primarului Mihai Chirica, ar fi bani europeni, iar panourile ar urma să fie cumpărate de la un partener. Numele partenerului nu este menționat.
Este o achiziție din aceeași gamă cu pubelele autocompactoare, de 7.000 de euro. Oamenii din alte orașe ale lumii unde s-au montat astfel de panouri cu mușchi sunt categorici: faptul că un panou ar absorbi noxe cât 275 de copaci este o înșelătorie, plantați copaci, lăsați astfel de invenții absurde.
Un expert britanic spune același lucru: nu crede în panourile cu mușchi. În replică, inventatorii produsului mai domolesc valul de critici: de fapt, este un început pentru acoperirea clădirilor cu masă vegetală, ceea ce ar avea efect.
În vreme ce primarul aruncă în campanie milioanele ca și cum ar fi semințe, în România peste 1.400 de școli au în continuare toaleta în fundul curții. Cu banii de pe 10 panouri cu mușchi, 100 de școli de la țară, cu peste 40.000 de elevi, ar avea grupuri sanitare civilizate.

Hotărârea de Consiliu Local conține inexactități și aproximări tratate extrem de lejer de consilierii locali. Niciunul nu s-a scandalizat

Un startup al unui chinez

Consiliul Local Iași a luat poziție de drepți la cererea primarului Mihai Chirica de a arunca un milion de euro pe 10 panouri cu mușchi CityTree. Acestea sunt o invenție a unui startup german, Greencity Solutions, controlat de Zhengliang Wu, un chinez din Shanghai.
Conform fișei produsului, panourile au câțiva metri pătrați de mușchi vegetal, udat și hrănit de un sistem automat, pus în funcțiune cu panouri solare. În mod normal, mușchii nu ar supraviețui mediului din orașe, dar panoul, care își ia informațiile din mai mulți senzori, îi menține în viață. Producătorii susțin pe site-ul lor eficiența mare a produsului, care ar fi echivalentul a 275 de copaci în lupta cu poluarea din orașe. Citează cifre conform cărora poluarea cu PM 1, 2.5 sau 10 este scăzută cu procente uriașe în zonele unde sunt montate: o reducere de la 19% la 64%, în funcție de diametrele particulelor. Dar nu prezintă studii care să poată fi verificate.

Prețul unui City Tree în Statele Unite: 25.000 de dolari. În Iași, la Chirica, e 100.000 de euro

Specialiștii: este o imposibilitate tehnică

Presa din orașele în care au fost montate a preluat cifrele oficiale, lăudând panourile, dar cetățenii de rând au avut altă părere. Mulți dintre ei au spus că au râs cu lacrimi citind că un panou este echivalentul a 275 de copaci, menționând că mai bine s-ar planta arbori decât să se cumpere panouri ale căror date tehnice sunt mincinoase.
CNN a precizat, într-un material, că panourile sunt eficiente „în zonele urbane în care este imposibilă plantarea copacilor”.
Gary Fuller, specialist în poluare de la King’s College, Londra, a spus, citat de CNN, că acest concept de filtru urban este, eufemistic, „mult prea ambițios”. „Chiar dacă ai avea un purificator perfect, să faci curenții de aer să intre în contact cu acesta este foarte dificil”, a spus Gary Fuller. Adică aerul circulă, nu are cum să nimerească exact panoul de 10 mp pe o stradă de sute de metri lungime.
Fuller a precizat că gazele arse de la eșapamentul mașinilor se dispersează vertical pe distanțe de kilometri în atmosferă. „Eforturile trebuie să se îndrepte pentru a opri formarea noxelor, în primul rând, poate prin înnoirea parcului de autobuze al orașului”, a mai spus el.
Producătorii panourilor au recunoscut situația și au precizat că sunt atenți la locul de amplasare al panourilor. Zhengliang Wu, fondatorul firmei care le produce, a spus că panourile sunt doar o mică piesă dintr-un puzzle: „Scopul nostru final este să integrăm tehnologia CityTree în clădirile existente”.

Prețul în Marea Britanie: 22.000 de lire. De cinci ori mai ieftin ca la Iași

Preț umflat de cinci ori

Ce este în alte țări pus sub semnul întrebării ca eficiență pare a fi numai bun la Primăria Iași, la suprapreț. Pentru că, în conformitate cu HCL prin care s-a luat decizia amplasării a 10 panouri CityTree în Iași, Primăria va plăti pentru acestea 958.356 de euro, în condițiile în care prețul menționat în orașele unde s-au montat deja este de aproximativ 20.000-22.000 de euro (inclusiv mentenanța și infrastructura pentru ca panourile să devină hotspoturi WiFi).
De altfel, în Hotărârea de la Iași, panourile de informare LED și infrastructura pentru WiFi, o banalitate tehnologică în acest moment, când fiecare telefon are Internet nelimitat, apar ca opționale ce pot fi adăugate ulterior, la fel ca în cazul coșurilor de gunoi de 7.000 de euro montate de curând în oraș.
Spre exemplu, USR Timiș are o propunere din 2019 pentru montarea la Timișoara a câtorva panouri cu mușchi, iar prețul menționat este de 20.000 de euro/bucată, de cinci ori mai ieftin decât la Iași.

Prețul propus la Timișoara: 20.000 de euro/bucată. Iașul e Dubaiul Estului, mai scump

Un partener privat contribuie la afacere

Din suma totală propusă pentru cele 10 panouri, 527.095 euro sunt bani europeni, prin programul LIFE (lupta contra poluării în orașe), 301.882 de euro sunt cofinanțarea Primăriei și 129.376 de euro sunt contribuția unui misterios partener privat, care ar urma să aducă panourile. Numele acestuia nu este menționat în hotărârea de CL.
REPORTER DE IAȘI a cerut purtătorului de cuvânt al Primăriei să prezinte răspuns la întrebările:
1. Ce studii în afară de propriile declarații ale producătorului CityTree stau la baza HCL prin care este aprobată cheltuirea unui milion de euro pentru 10 panouri?
2. De ce acestea costă la Iași 100.000 de euro iar în Europa doar 20.000-22.000 de euro
3. Care este numele partenerului privat menționat în documente?
Nu a răspuns la nici una dintre întrebări. Primarul liberal este sfidător față de presa pe care o consideră ostilă, cum este REPORTER DE IAȘI. Primăria n-a mai răspuns la nicio solicitare a redacției noastre de aproape doi ani, deși era vorba de informații de interes public, conform Legii 544, cum este cazul și acum: cheltuirea a 1 milion de euro din bani publici.

Silviu Gurlui: „Copacii sunt mult mai eficienți și mai ieftini”

Silviu Gurlui, profesor la Facultatea de Fizică din Iași și activist important în domeniul mediului, spune că panourile cu mușchi sunt cel mult pentru peisaj și crearea unui cadru mai plăcut pentru ochi.
„Este o investiție care nu-și are rostul. Nu se pretează pentru Iași, pentru că nu au randamentul clamat de producător. În primul rând, este o suprafață mică, așa că exclud total să reducă poluanții din atmosferă. Un copac viguros este de departe mai eficient decât așa ceva. Iar prețul anunțat nici nu-l mai comentez, chiar și cei 20.000 de euro din țările din Europa reprezintă mult prea mult”, a spus fizicianul ieșean.
„Când vrei să faci ceva împotriva poluării trebuie să știi foarte bine cu ce ai de-a face într-o zonă. Eu nu știu ce studii au făcut pe marginea acestei configuranții de bancă cu suport de mușchi. Dar știu că avem o armă împotriva poluării: copacii, care pot fi plantanți în funcție de necesități, pe specii. Este mult mai ieftin”, a mai precizat Silviu Gurlui.

Studiu: tunul lui Chirica face cât 100 de grupuri sanitare în școlile de la țară

Conform unei statistici a Ministerului Educației din luna noiembrie a anului trecut, în România încă există 1.170 de unități de învățământ cu WC în curte, în care se mai îneacă din când în când un preșcolar sau elev.
Între timp, numărul lor a mai scăzut, pentru că există în derulare un proiect al Ministerului Educației prin care sunt achiziționate WC-uri amenajate în containere, la prețul aproximativ de 10.000 de euro bucata.
Prețul total al proiectului, anunțat în februarie anul trecut de către fostul ministru de Finanțe Eugen Teodorovici este de 65 de milioane de lei pentru 1.400 de toalete (cu aproximație, 43.000 de lei pentru fiecare grup sanitar).
Cu banii pe care Mihai Chirica îi aruncă pe 10 panouri cu mușchi a căror eficiență este puternic contestată, ar putea fi cumpărate 100 de toalete pentru școlile din județul Iași. Proporțional, înseamnă cam 10% din numărul total al școlilor cu baia în fundul curții, la nivel național.

spot_imgspot_img
ReporterIS
ReporterIS
REPORTER DE IASI este un watchdog iesean, axat 100% pe interesul public. REPORTER este un avertizor de integritate, urmarind exclusiv subiecte privind cheltuirea banilor publici si activitatea decidentilor publici. REPORTER DE IASI reuneste o echipa de ziaristi de investigatie cu experienta jurnalistica de peste 20 de ani fiecare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Degustare de vin în beciurile faimoasei cârciume Bolta Rece din Iași | Ziarul de Iași

Degustare de vin în beciurile faimoasei cârciume Bolta Rece...

Cătălin Cîrstoiu despre retragerea candidaturii: „Un medic nu abandonează niciodată”

Cătălin Cîrstoiu despre retragerea candidaturii pentru Primăria Bucureștiului: „Nu...

Cum afectează decizia PSD-PNL candidaturile lui Nicușor Dan și al lui Piedone

Cum afectează decizia PSD-PNL de a-l retrage pe Cîrstoiu...

Urmează o retragere a lui Piedone în favoarea Gabrielei Firea? | Aktual24

Urmează o retragere a lui Piedone în favoarea Gabrielei...