Ján Kuciak – al doilea jurnalist de investigații ucis într-o țară a UE în ultimele cinci luni

Data:

Asasinarea cu sânge rece a jurnalistului de investigație slovac Ján Kuciak (27 ani) și a logodnicei sale produce consternare și îngrijorare în Uniunea Europeană.

Reporteri fără Frontiere arată că „este cel de-al doilea jurnalist ucis într-o țară a Uniunii Europene în ultimele cinci luni.”

În octombrie 2017, a fost asasinată Caruana Galizia, jurnalistă de investigație din Malta. Fiul acesteia, jurnalist el însuși, a criticat UE pentru inacțiune, considerând că jurnalistul slovac putea fi salvat.

 

Unul dintre personajele puternice vizate de anchetele lui Ján Kuciak – omul de afaceri Marián Kočner – folosise Malta pe post de landromat, iar Ján Kuciak scrisese în iunie 2017 despre aceasta (Kauzu Kočner preverí Čižnár)

 

Secțiunea slovacă a Asociației Jurnaliștilor Europeni arată că:

Această crimă odioasă a fost săvârșită pe fondul investigațiilor jurnalistice ale lui Kuciak care expuneau infracțiunile unor persoane cu conexiuni nu doar în lumea interlopă, ci și în elita politică a țării.

Organizația slovacă, parte a AJE, subliniază și campaniile duse de către oficiali ai statului împotriva ziariștilor care expun corupția:

Este în mod evident și o consecință gravă a climatului provocat de diverși reprezentanți din fruntea statului prin campania lor agresivă, sistematică, de termen lung, de atacuri verbale contra ziariștilor.

Alți doi ziariști slovaci, care realizau și investigații jurnalistice, sunt dispăruți: Palo Rypal – dispărut din 2008 și Miroslav Pejko – din 2015.
În momentul asasinării, Ján Kuciak investiga dosare de fraude cu TVA. El realizase și o anchetă celebră privind un ansamblu rezidențial – ”Five Star Residence”  – care dusese la proteste de stradă și îl viza pe omul de afaceri Marián Kočner, cel acuzat că folosea pentru spălarea banilor niște companii și bănci din Malta.

 

Pe de altă parte, în ultima vreme, Ján Kuciak descoperise piste privind mai vechi legături între Mária Trošková – cel mai important consilier al primului ministru Robert Fico – și oameni din organizația mafiotă ´Ndrangheta.
Freedom House
Freedom House
PressHUB, cea mai răspândită rețea de presă din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

17 firme s-au asociat pentru proiectarea Aeroportului Galați-Brăila

Marți, 6 decembrie, au fost finalizate procedurile de desemnare...

Prescrierea o scapă de 7 ani de închisoare. Fosta șefă de la Restituirea Proprietăților mai achită doar o despăgubire

Fosta șefă a Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților Crinuța...

Noi linii directoare privind procedura de referire a victimelor traficului de persoane

Consorțiul de organizații ce derulează proiectul „Semnalăm Traficul, Oprim...

Cine sunt primii candidați la CSM din partea societății civile

Au fost depuse primele candidaturi pentru cele două locuri...