vineri, 21 ianuarie 2022
AcasăDeutsche WelleJoaca de-a certificatul verde între moft și crimă

Joaca de-a certificatul verde între moft și crimă

În România nu funcționează nici conștiința responsabilității, nici cea a vinovăției. Singura forță motrice a elitelor politice rămâne interesul de grup și interesul personal.

Acum câteva zile o adolescentă de 15 ani, din județul Mureș, fără probleme de sănătate, dar nevaccinată, a murit de coronavirus. Noua majoritate guvernamentală nu e interesată de astfel de evenimente și proaspăt numitul ministru al Sănătății inventează un soi de certificat verde care mai degrabă descurajează vaccinarea, decât o mobilizează. Senzația de indiferență e dominantă, în plus exemplele de sus în jos sunt elocvente, primarul general al Bucureștiului e încă nevaccinat, iar Patriarhul Daniel a anunțat că și-a făcut vaccin, zilele trecute, când a aflat că nu poate sta în tribuna oficială de Ziua Națională fără certificatul verde. În România, certificatul verde e un moft. Inclusiv pentru noua coaliție, care preferă să-și păstreze o bună imagine, decât să salveze în avans vieți. Totul e despre politică, despre interese mici și prea puțin despre oameni. Nepăsare, letargie, cinism, crimă cu premeditare?

Noul guvern vrea liniște, așa că face tot ce poate să nu rănească sensibilitatea publică, să nu producă neliniști, să nu apară din nou manifestații de stradă. Să nu ajungă ca în Olanda, unde zeci de persoane au fost arestate și mai mulți oameni au ajuns la spital cu răni serioase în urma unor proteste violente organizate de militanții împotriva restricțiilor și de antivacciniști.

Coaliția PSD-PNL-UDMR ar vrea să guverneze fără să supere, așa că tot ceea ce contează sunt aparițiile la televizor, la ore de maximă audiență, și luarea deciziilor nu atât în funcție de urgențe sau necesități, ci pe baza sondajelor de opinie, deci a părerilor care vin dinspre electorat. Un sondaj Avangarde publicat recent de G4Media arată că peste 50% dintre români nu sunt de acord cu introducerea certificatului verde la locul de muncă.

Un alt studiu subliniază că 1 din 4 angajați români și-ar da demisia de la un job nou dacă ar fi impusă vaccinarea obligatorie, în vreme ce aproape 30% consideră imorală impunerea vaccinării și ar fi determinați să părăsească jobul fără păreri de rău (D&D Research, noiembrie 2021).

Multe date arată, deci, că cei mai mulți români sunt împotriva certificatului verde. În plus, aproape jumătate cred că statul trebuie să plătească vreme de 60 de zile testele celor care refuză vaccinarea și aproape 80% susțin că nevaccinații care ajung la terapie intensivă nu ar trebui obligați să își plătească singuri costurile spitalizării.

Reportajul complet poate fi citit pe DEUTSCHE WELLE.

Deutsche Wellehttps://www.dw.com/ro
Deutsche Welle este un post de radio internațional din Germania. A început să emită regulat din anul 1953. Este membru ARD.Primul program în limba română a fost difuzat de postul de radio german la 19 august 1963. Și-a încetat activitatea pe 1 ianuarie 2012.Momentan, există un site în limba română.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE