Judecătoare CSM despre avizul pentru desființarea SIIJ: „Termenul acordat este unul mai scurt decât în cazul OUG”

Data:

spot_img

Judecătoarea Andreia Chis, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a făcut public modul în care i s-a cerut avizul pentru desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) și a publicat răspunsul transmis conducerii CSM.

„Vineri, CSM a primit pe calea unui email o solicitare din partea Ministrului Justiției pentru avizarea proiectului de lege privind desființarea SIIJ. Ca membră a CSM, alături de colegii mei din Plen, am aflat despre aceasta pe calea unui email din partea direcției de legislație a CSM, în care se arată că a fost trimis din dispoziția conducerii CSM, fără a fi indicată persoana care a dat această dispoziție”, arată Andreia Chis.

Judecătoarea a confirmat ceea ce PressHUB a publicat în exclusivitate luni dimineață.

Citește și: EXCLUSIV Cum desființează Ministerul Justiției Secția Specială: a dat răgaz doar câteva ore CSM să vină cu observații la proiect

Email semnat „Conducerea”

Andreia Chis susține că a primit un email din partea direcției legislație a Consiliului, adresă trimisă vineri după amiază și că avea termen până sâmbătă la ora 15 să vină cu propuneri pe marginea proiectului de lege. „Din dispoziţia conducerii Consiliului Superior al Magistraturii, vă transmitem alăturat proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, care a fost transmis Consiliului la data de 4.02.2022, în vederea avizării, cu rugămintea de a ne comunica eventualele observaţii şi propuneri până la data de 7.02.2022, ora 15,00”.

Chis a răspuns, alături de alți șase colegi din CSM, că:

1. „Emailul nu este semnat, mărginindu-se să specifice că este din partea conducerii CSM, or nu există un astfel de termen legal, există președinte sau vicepreședinte ori înlocuitorul acestora. Vicepreședintele se afla în concediu legal de odihnă, iar cel desemnat nelegal președinte interimar, din ce știu, nu era în Consiliu în ziua respectivă. Este prima chestiune care se impune lămurită.

2. Din adresa Ministerului Justiției, anexată emailului trimis în aceste condiții neclare, nu rezultă că proiectul de lege ar avea avizele necesare, împrejurare reproșată public cu ocazia ultimului proiect de desființare a SIIJ. Se impune luarea acelorași măsuri.

3. Se solicită observații și propuneri din partea membrilor Plenului pentru a se întocmi o notă tehnică de către direcția de legislație. Această solicitare este greu de înțeles, știut fiind că membrii comisiei nu dăm indicații în prealabil direcției de legislație, care are specialiști în acest sens, despre cum să întocmească o notă, ci, în temeiul notelor întocmite de această direcție, discutăm în comisia de specialitate (Comisia 1 comună) proiectele de lege supuse avizării noastre.

Acela este momentul de formulare a unor observații sau propuneri de către membrii comisiei și, conform practicii noastre administrative, direcția poate completa sau modifica ulterior nota în baza acestora.

4. Termenul acordat este unul mai scurt decât în cazul ordonanțelor de urgență. Cred că se impune inclusiv consultarea instanțelor și parchetelor cu privire la acest proiect de importanță capitală pentru sistemul judiciar.

Citește și: O asociație a procurorilor cere ministrului Predoiu să publice dezbaterile pe legea de desființare a SIIJ și să nu mai invoce greșit GDPR

Așadar, solicit lămurirea aspectelor de la punctele 1 și 2, precum și întocmirea unei note de către DLDC așa cum consideră specialiștii din cadrul acestei direcții, apoi organizarea unei Comisii 1 comune în termen rezonabil, necesar întocmirii notei și discutării ei, precum și formulării unor observații sau propuneri, dacă este cazul. Abia apoi putem pune pe ordinea de zi a Plenului dezbaterea publică a acestei chestiuni”, precizează judecătoarea Andreia Annamaria Chiș, alături de Tatiana Toader, Florin Deac, Mihai Balan, Cristian Ban, Gabriela Baltag și Evelina Oprina, toți membri ai CSM.

Presshub.ro a arătat că membrii CSM au avut doar câteva ore la dispoziție pentru a prezenta eventualele propuneri pe marginea proiectului de desființare a SIIJ, proiect pus în dezbatere publică de ministerul Justiției.

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Facebook’s Role in Electoral Manipulation Using Nostalgic Communist Memories

After the annulment of the presidential elections by the...

Ședință pentru alegerea viceprimarului transformată în ședință PSD | Gazeta de Stâlpeni

Ședința Consiliului Local din Stâlpeni dedicată alegerii viceprimarului s-a...

Val de amenințări la adresa jurnaliștilor: „Poți pleca oriunde în lumea asta, te voi găsi” | Aktual24

Val de amenințări la adresa jurnaliștilor: „Poți pleca oriunde...