O asociație a procurorilor cere ministrului Predoiu să publice dezbaterile pe legea de desființare a SIIJ și să nu mai invoce greșit GDPR

Data:

Asociația Mișcarea pentru apărarea statutului procurorilor” (AMASP) a cerut, din nou, ministrului Justiției, să publice înregistrările audio-video ale dezbaterilor care au avut loc în 28 și 31 ianuarie pe tema desființării Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ).

Acest demers vine după ce, anterior, MJ a susținut că nu are nimic împotrivă să publice aceste înregistrări, doar că va trebui să ceară permisiunea tuturor participanților la discuții, fiind invocată legea datelor cu caracter personal. În replică, AMASP arată că „Legea nr. 190/2018, prevede în cuprinsul art. 6 că ”o prelucrare este legală, numai dacă și în măsura în care se aplică cel puțin una dintre următoarele condiții:

(a)  persoana vizată și-a dat consimțământul pentru prelucrarea datelor sale cu caracter personal pentru unul sau mai multe scopuri specifice; (..)
(b)prelucrarea este necesară pentru îndeplinirea unei sarcini care servește unui interes public sau care rezultă din exercitarea autorității publice cu care este învestit operatorul”.

Mai mult, „în aplicarea art. 85 din Regulament vizând libertatea de exprimare și de informare, art. 7 din Legea nr. 190/2018 prevede că „în vederea asigurării unui echilibru între dreptul la protecţia datelor cu caracter personal, libertatea de exprimare şi dreptul la informaţie, prelucrarea în scopuri jurnalistice sau în scopul exprimării academice, artistice sau literare poate fi efectuată, dacă aceasta priveşte date cu caracter personal care au fost făcute publice în mod manifest de către persoana vizată sau care sunt strâns legate de calitatea de persoană publică a persoanei vizate ori de caracterul public al faptelor în care este implicată”, se mai arată în solicitarea asociației.

Dezbateri publice, prin definiție

AMASP mai precizează că persoanele prezente la cele două dezbateri publice din data de 28 ianuarie, respectiv 31 ianuarie, cu privire la proiectul de Lege privind desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, „și-au dat implicit acordul în vederea prelucrării datelor cu caracter personal, de vreme ce el nici nu a fost solicitat anterior vreunui participant în vederea înregistrării dezbaterilor, dat fiind totodată mențiunea expresă din comunicatul Ministerului Justiției vizând caracterul public al lucrărilor, pentru respectarea simetriei de formă solicităm publicarea integrală a înregistrărilor fără nicio altă formalitate suplimentară, complet lipsită de temei legal”, se mai arată în cererea asociației.

Cereri către Predoiu

Procurorii din AMASP mai cer „în lipsa oricărui răspuns al ministrului justiției la obiecțiunile formulate în cadrul dezbaterilor publice, solicităm să comunice dacă a înaintat proiectul de lege Consiliului Superior al Magistraturii și dacă au existat modificări față de proiectul publicat la data de 21 ianuarie 2022”.

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Documentul secret al Kremlinului: prima dovadă a războiului hibrid planificat de Moscova?

Documentul secret al Kremlinului, dezvăluit de cotidianul american The...

Percheziţii ale Parchetului European în Botoşani. Sunt vizate fraude cu fonduri destinate pregătirii tinerilor

Percheziţii ale Parchetului European în Botoşani. Biroul din Cluj-Napoca...

Cristian Moş, fondator al USR Timiș și vicepreședinte al CJ, va candida ca independent la Primăria Timişoara

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Timiş, Cristian Moş, unul dintre...

Încep lucrările la Spitalul Regional de Urgență Cluj | Monitorul de Cluj

Primarul comunei Florești, Bogdan Pivariu, a anunțat, joi, începerea...