Judecătorii din CSM au pus cruce rolii.ro

Data:

Judecătorii din CSM au pus cruce rolii.ro. 6 magistrați au decis ca instanțele să nu mai trimită motivările către această platformă.

Astfel, jurisprudența va ajunge la CSM care va cenzura dosarele după bunul plac și fără să dea socoteală nimănui, sute de dosare de pe platforma just.ro coordonată de ministerul Justiției fiind deja anonimizate în baza unor cereri bizare.

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, după suplimentarea ordinii de zi, a hotărât, astăzi, cu 6 voturi Da,  3 Nu și 1 Nul „încetarea accesului programatic al oricărei entități terţe la jurisprudența anonimizată și la metadatele asociate acesteia, prin intermediul ROLII.

Gruparea Savonea din CSM a mai decis ca biroul informatică „va lua de îndată măsurile tehnice necesare pentru a configura sistemul informatic astfel încât să nu mai fie permis niciunei entități terțe accesul programatic la jurisprudența anonimizată și la metadatele asociate acesteia, prin intermediul ROLII”.

Citește și: Președintele Curții de Apel Timișoara și-a dat demisia după ce CSM nu i-a aprobat echipa de conducere

Nu se mai trimit acte

Cei șase judecători din CSM au mai stabilit „încetarea autorizării date instanțelor judecătorești de a pune la dispoziția Fundației ROLII hotărârile judecătorești pronunțate, în vederea publicării lor”.

CSM invocă presupuse accesări ilicite, nerespectarea standardelor de anonimizare, precum şi a nerespectarea hotărârilor Plenului Consiliului privind „excluderea anumitor obiecte precum racolarea minorilor în scopuri sexuale, rele tratamente aplicate minorului, incest, pornografie infantilă, divorţ etc”, se arată în decizia Secției de astăzi.

Secția a mai dat ordin ca biroul informatică să ia „de îndată măsurile tehnice necesare pentru a configura sistemul informatic astfel încât să nu mai fie preluate hotărârile judecătorești pe serverul alocat aplicației ROLII, iar Conducerea Consiliului Superior al Magistraturii va realiza demersurile necesare în vederea desființării Fundației „Institutul Român de Informaţii juridice” (ROLII).

Citește și: O altă perspectivă despre testele PISA: unii profesori nu le consideră relevante, alții nu vor să comenteze

Obsesia controlului total

Prin acest demers, CSM urmărește să dețină controlul total pe motivările care vor fi încărcate pe propriul portal de jurisprudență, rejust.ro. Rolii.ro era deținut de CSM și Uniunea Barourilor. Ăn acest moment, nimeni nu poate explica de ce este greșit să existe două portaluri de jurisprudență.

Hotărârea celor șase din CSM vine în contextual în care tot mai multe dosare dispar pur și simplu de pe portalul just.ro, administrat de ministerul Justiției.

Pentru anonimizarea dosarelor se invocă fel de fel de pretexte începând cu GDPR și terminând cu „dreptul de a fi uitat”. Din moment ce dosare și deciziile instanțelor de judecată nici nu sunt trecute pe portal, șansa de a fi descoperite în noul portal de jurisprudența rejust.ro sunt aproape de zero.

Citește și: Demnitarii sunt mai importanți decât preșcolarii. Guvernul suspendă mierea pentru copii. Nu și majorarea salariilor.

Tentația de a se judeca între ei

Judecătorii din CSM au ridicat secretomania din sistemul judiciar la cote nemaîntâlnite, documente banale fiind anonimizate total.

În aceeași ședință, judecătorii din CSM au mai stabilit că, în noul sistem, „anterior publicării, hotărârile vor fi anonimizate în ceea ce privește următoarele informații: numele și prenumele, porecla, data și locul naşterii, codul numeric personal, adresa de domiciliu, denumirea societăţii, sediul social, codul de identificare, numărul dosarului, precum și orice alte date care pot conduce la identificarea dosarului”.

Prin aceste măsuri luate de CSM în ultimele luni de mandat transparentizarea actului de justiție a devenit o glumă proastă.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related