Judecătorul Cosmin Mihăilă în cursa pentru CSM: „Meritul profesional nu mai contează (…) par a fi promovate lipsa de pregătire ori simpatiile”

Data:

Din anul 2016, judecătorul Cosmin Mihăilă este președintele Curții de Apel Galați. Candidează pentru un loc în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și acuză lipsa de echilibru, arbitrariul, lipsa respectului datorat magistratului, precum și politica deficitară de resurse umane din sistemul judiciar.

În mesajul introductiv, Mihăilă arată că problema principală pe care o sesizează în sistemul judiciar este „o lipsă majoră de echilibru, de măsură în modalitatea de luare a deciziilor în cadrul organelor de conducere ale profesiei. Mult prea multe decizii sunt luate arbitrar, printr-o manieră netransparentă, chiar și deciziile capitale pentru viitorul sistemului judiciar”, se arată în document.

Despre polițe plătite în sistemul judiciar

Judecătorul mai vorbește răzbunările din sistemul judiciar, despre „lipsa de deschidere pentru cooperare, lipsa principiilor, trădarea principiilor asumate public, poate chiar și a principiilor de viață ori a valorilor fundamentale, toate manifestate public, ne determină să ne simțim dezamăgiți și abandonați”.

Powered By EmbedPress

Arbitrariul este o altă cauză a neîncrederii în sistem.

„Certurile nesfârșite și deciziile lipsite de echilibru creează un sentiment de teamă în sistemul judiciar. Judecătorii nu știu la ce să se aștepte, nu știu dacă să își exprime părerea și nici măcar dacă să întrebe cum să procedeze”, se mai arată în document.

Mihăilă mai susține că  meritocrația a fost înlocuită cu interesul de moment. „Promovarea pe criterii valorice, de competență profesională a fost înlocuită prea mult cu interesul conjunctural. Meritul profesional nu mai contează.

În schimb, par a fi promovate lipsa de pregătire ori simpatiile, arătând dispreț față de cei cărora le pasă de munca lor. Mai mult de atât, interesele sunt schimbătoare, așa că, de multe ori, indiferent de susținerea inițială, nimeni nu este mulțumit”, mai punctează judecătorul.

Interdicția de a scrie cărți de pentru copii, preocuparea actualului CSM

În legătură cu politica deficitară de resurse umane, șeful Curții de Apel Galați precizează că tot mai mulți magistrați ies la pensie de îndată ce îndeplinesc vechimea, invocând volumul ridicat de muncă și nesiguranța statutului.

În proiectul de candidatură judecătorul Cosmin Mihăilă arată că incompatibilitățile magistraților trebuie reglementate ca să nu se ajungă la situații absurde.

„Trebuie să lămurim cât se poate de clar incompatibilitățile magistraților, după o consultare temeinică cu sistemul judiciar, pentru ca să evităm situații excesive, de exemplu interdicția de a scrie cărți de alimentație pentru copii mici, interdicția de participare la anumite competiții sportive”, punctează magistratul.

Powered By EmbedPress

Despre noul CSM, Mihăilă spune că trebuie să „evite dubla măsură, să evite să rețină existența unor abateri disciplinare și să aplice sancțiuni disciplinare diferit, în funcție de persoana magistratului cercetat și de opiniile sale exprimate.”

Cu referire la numirea numirea conducerii Inspecției Judiciare, el consideră că trebuie să fie în competența Consiliului, ca organ colegial, nu în cea a unei comisii, cum este cazul în prezent.

Cu referire la salarizarea magistraților, judecătorul este de părere că „CSM nu poate să accepte scăderi ale drepturilor salariale, așa cum se promovează uneori în presă; tendința în privința salarizării magistraților trebuie să fie crescătoare, pe măsura profesionalizării și a statutului ridicat în societate”.

Despre pensionările abuzive

În ceea ce privește pensionările din sistem, el arată că trebuie introduse o serie de limitări pentru a preveni situațiile în care se abuzează de pensionare după câteva luni de magistratură, iar „o soluție ar putea fi introducerea unui minim de 5 ani de activitate ca magistrat înainte de acordarea dreptului la pensie special”, se mai arată în proiect.

Magistratul critică comunicarea publică „stângace” și întârziată a actualui CSM, care nu de puține ori a iritat sau nu a reușit să transmită mesajul dorit.

„Fracturile de opinii, comunicările separate ale membrilor Consiliului, fie că este vorba de reprezentanții societății civile, fie că este vorba de membrii de drept sau membrii aleși ai CSM, nu sunt de natură să întărească încrederea publicului în actul de justiție”, mai arată judecătorul.

El promite că își va păstra opinia și votul, chiar dacă majoritatea membrilor CSM are altă părere. „Tot astfel, îmi voi menține opinia și votul, chiar dacă vom fi nevoiți să luăm decizii nepopulare ori decizii care nu sunt agreate de cei mai vocali. Ne-am făcut speranțe false, iluzii și am simțit că mulți din cei pe care i-am votat în trecut ne-au dezamăgit”, mai precizează Mihăilă.

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

În România crește influența serviciilor și a armatei

În România crește influența serviciilor și a armatei. Stabilitatea...

ZAFINI SOLUTIONS S.R.L. a implementat proiectul „Construire hale de producție C1 și C2 și împrejmuire”

ZAFINI SOLUTIONS S.R.L. a implementat proiectul „Construire hale de producție C1 și C2 și împrejmuire”

Istoria Rolex Submariner

Istoria Rolex Submariner