Judecătorul Cristi Danileț anunță că e urmărit disciplinar, din nou, de Inspecția Judiciară

Data:

Judecătorul clujean Cristi Danileț a anunțat joi într-o postare pe Facebook că e urmărit disciplinat de Inspecția Judiciară într-un nou dosar. Danileț a fost exclus săptămâna trecută de CSM din magistratură printr-o decizie ce poate fi atacată în instanță.

”Tocmai am primit de la Inspecția Judiciară o înștiințare oficială cum că sunt urmărit disciplinar într-o nouă cauză: pentru că sunt membru în asociația VeDem Just care desfășoară activități de educație juridică pentru copii și în asociația ICDE care susține valorile fundamentale ale UE, mi se reproșează că în acest fel fac parte din ”formațiuni politice” și desfășor activități politice, incompatibile cu statutul de magistrat”, a scris Danileț.

  • Postarea integrală a judecătorului:

Trebuie să știți că un magistrat poate face parte din orice asociații, nu doar cele profesionale (art. 11 și 76 din Legea nr. 303/2004), dar nu poate să facă parte din partide sau formațiuni politice și nici să desfășoare sau să participe la activități cu caracter politic (art. 9 din aceeași lege).

Or, fiecare din cele două ONG-uri menționate sunt înregistrate oficial, la Judecătorie, ca „persoană juridică de drept privat, independentă, apolitică, nonprofit, neguvernamentală”. Eu niciodată nu am luat parte la vreo acțiune politică cu aceste organizații și m-am abținut întotdeauna de la vot când a fost vorba de vreun comunicat de presă care viza spectrul politic, tocmai în considerarea funcției mele de judecător.


Interesant este că sesizarea a fost trimisă de un tânăr de 22 de ani, fără studii de specialitate. Ea are note de subsol și e formulată în limbaj juridic. Tânărul nu are cont de facebook, dar a anexat o grămadă de mesaje de pe FB de susținere a mea după excludere, mai ales cele care vin din partea unei ambasade și a oamenilor politici, dar sunt selectate doar cele ce vin dintr-un singur partid. S-a adresat direct președintelui CSM, a cărui adresă de email nici măcar eu nu o cunosc și nu e afișată public pe site-ul CSM. Plângerea lui este făcută pe data de 15 decembrie, când eram deja suspendat, așadar când eram deja în afara sistemului juridic. Mai mult, are 180 de pagini ca anexe, printre care un interviu de al meu din 2017 despre cartea de educație juridică și reacții ale unui șef de partid și unui europarlamentar din același partid avute în 14 decembrie.

Inspecția a început cercetarea disciplinară ieri și mă anunță azi că pe 29 decembrie trebuie să fiu la audiere la sediul său din București, în condițiile în care legea spune că audierile se fac la sediul instanței, un ordin al Inspectorului șef de anul trecut spune că se fac online, iar eu sunt suspendat din funcție astfel că nu am nicio îndatorire față de Inspecția Judiciară.

Mie îmi e clar ce se întâmplă și nu vreau să intru în răfuielile de partid. Cert este că Inspecția Judiciară profită de ocazie și, realizând ridicolul sancționării mele pentru postările de pe tiktok, și-a pregătit „arsenalul greu”: acuză un magistrat că face politică. Interesant este că aceeași Inspecție Judiciară nu a avut nimic de spus când magistrați au fost secretari de stat (funcție eminamente politică), când șeful Inspecției Judiciare a fost pus în funcție de Guvern, când un magistrat a fost filmat ieșind dintr-un sediu de partid politic după care a fost propus într-o funcție de ministru, când un magistrat a declarat public că a luat legătura cu un membru de partid pentru a fi propus într-o funcție de demnitate publică, când un magistrat a declarat că a fost sunat de premier și propus drept ministru sau când un șef de asociație de judecători pleacă într-un partid politic de unde candidează la alegerile locale. După tiktok, asta este încă o premieră în magistratura română.

ICDE acuză Inspecția Judiciară de încălcarea drepturilor constituțional la liberă exprimare și de asociere


Asociația ICDE protestează vehement față de o nouă acțiune de intimidare a judecătorului Cristi Danileț. Potrivit unei încunoștințări publice a acestuia, Inspecția Judiciară îl cercetează din nou, de data aceasta pentru că este membru în cadrul ICDE care este declarată de inspectorul de caz drept „formațiune politică”, sintagmă care nu este definită în România.


Inspecția Judiciară încalcă în mod grav dreptul la libertatea de asociere: legea permite ca cetățenii români, inclusiv magistrații, să facă parte din asociații apolitice și fără scop lucrativ. Asociația noastră a fost înființată în mod legal și nimeni nu a cerut desființarea ei pentru că și-ar fi încălcat scopul pentru care a fost creată Este inadmisibil ca un organ administrativ cum este Inspecția Judiciară să interfereze cu activitatea asociativă și să o califice drept „formațiune politică” din faptul că a emis anumite comunicate prin care critică, la un moment dat, partidele politice. Tot ceea ce dorește ICDE este ca România să fie una Europeană și pentru aceasta propune ca cele șase valori pe care s-a clădit Uniunea Europeană să fie întru totul respectate și în țara noastră.


De asemenea, Inspecția Judiciară încalcă în mod extrem de grav libertatea de exprimare a asociației. Structura noastră reunește persoane cu pregătire diferită și cu opțiuni civice sau politice diferite. Deciziile se iau în mod statutar. Pozițiile publice ale organizației nu pot fi reduse la pozițiile individuale ale membrilor săi. Organizația este recunoscută ca persoană independentă de aceștia, iar acțiunile sale nu pot fi supuse cenzurii Inspecției Judiciare.
Membrii ICDE protestează în mod ferm față de ingerințele nepermise ale Inspecției Judiciare în activitatea sa. Convingerea noastră este că această acțiune absurdă are ca unic scop intimidarea organizațiilor care militează pentru justiție independentă și a membrilor săi, inclusiv magistrați. Judecătorul Danileț este unul dintre cei care militează pentru independența justiției și combaterea corupției și are susținerea totală a ICDE, titrează G4 MEDIA.

spot_imgspot_img
G4Media.ro
G4Media.ro
Group4 Media Freedom & Democracy este o organizatie non-profit cu sediul in Bucuresti. Scopul Asociatiei este imbunatatirea si modernizarea sistemului democratic in Romania. Asociatia este fondata de jurnalisti cu o experienta de peste 20 de ani in mass media, specializati in politica externa si interna, economie si justitie precum si in presa de investigatie. Asociatia este deschisa catre toti cei care rezoneaza cu obiectivele si valorile organizatiei.
1 COMENTARIU
  1. […] ”Tocmai am primit de la Inspecția Judiciară o înștiințare oficială cum că sunt urmărit disciplinar într-o nouă cauză: pentru că sunt membru în asociația VeDem Just care desfășoară activități de educație juridică pentru copii și în asociația ICDE care susține valorile fundamentale ale UE, mi se reproșează că în acest fel fac parte din ”formațiuni politice” și desfășor activități politice, incompatibile cu statutul de magistrat”, a scris Danileț, citat de portalul PressHub. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Inspector șef adjunct al ITM Bihor, trimis în judecată pentru luare de mită | Crișana

Inspector șef adjunct al ITM Bihor, trimis în judecată...

Flagelul care afectează milioane de vieți | The Epoch Times-Romania

Flagelul care afectează milioane de vieți a fost discutat...

Expoziția-muzeu Triaj: educație prin cultură | Puterea a cincea

Expoziția-muzeu Triaj: educație prin cultură, reprezintă o versiune reinterpretată a...