Judecătorul Cristi Danileţ, exclus din magistratură de CSM pentru postările de pe Tik Tok. Magistratul poate face recurs

Data:

spot_img

Secţia pentru judecători a CSM l-a exclus din magistratură pe judecătorul clujean Cristi Danileţ penrtu postările de pe Tik Tok, potrivit ordinii de zi, anunță G4Media. Danileț poate face recurs la Curtea Supremă.

Secţia pentru judecători a CSM a luat decizia de excludere a lui Danileţ din magistratură cu majoritate de voturi. Unii membri CSM au pledat fie pentru respingerea acţiunii disciplinare, fie pentru o sancţiune mai blândă: diminuarea salariului cu 25% pe o perioadă de un an.

Potrivit unor surse judiciare, şeful CSM Bogdan Mateescu şi judecătoarele Lia Savonea, Margareta Ţînţ, Mariana Ghena şi Simona Marcu au votat pentru excluderea lui Danileţ din magistratură. Judecătoarele Gabriela Baltag şi Evelina Oprina au votat pentru diminuarea salariului cu 25% timp de un an, iar judecătorii Andrea Chiş şi Mihai Bălan au fost pentru respingerea acţiunii disciplinare.

Propunerea de excludere din magistratură a venit de la Inspecția Judiciară.


Decizia CSM:

„În baza art. 100 lit. e) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, aplică domnului Danileţ Cristi Vasilică – judecător în cadrul Tribunalului Cluj, sancţiunea disciplinară constând în „excluderea din magistratură” pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute de art. 99 lit. a) din acelaşi act normativ. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”.

Articolul 99 invocat de CSM prevede:

Constituie abateri disciplinare:
a) manifestările care aduc atingere onoarei sau probității profesionale ori prestigiului justiției, săvârșite în exercitarea sau în afara exercitării atribuțiilor de serviciu;


Danileț a postat pe rețele sociale clipuri video în care executa mișcări de karate sau imagini când tundea gardul viu din curte.

Cristi Danileț este cunoscut drept unul dintre magistrații reformiști din România. Inspecția Judiciară e condusă de Lucian Netejoru, iar secția de judecători a CSM de Bogdan Mateescu, care este și șeful CSM.

Judecătorul clujean a reacționat într-o postare pe Facebook și a anunțat că va contesta decizia CSM:

„Azi s-a decis excluderea mea din magistratură de către CSM pentru doua filmulețe publicate anul trecut pe TikTok: într-unul tai gardul viu de acasă, în celălalalt curăț o piscină. Nu am făcut atunci nicio afirmație în legătură cu justiția și imaginile nu au legătură cu profesia. Este fix viața mea privată pentru care nu înțeleg să dau socoteală nimănui.

Abaterea reținută este „conduita prin care se aduce atingere imaginii justiției”. Soluția s-a luat cu majoritate de voturi, căci unii membri CSM au găsit că sunt reale neregulile invocate de mine referitoare la modul în care s-a realizat cercetarea de către Inspecția Judiciară. Evident, voi formula recurs la ICCJ și sunt sigur că se va remedia această soluție. Îmi voi continua îndeplinirea atribuțiilor până se ia decizia finală.”


Judecătorul Cristi Danileț a mai fost sancționat în luna mai 2019 de Secția pentru judecători în materie disciplinară a CSM după ce scria, pe Facebook, că armata ar putea ieși în stradă pentru „a păzi democrația”, mai notează, la rândul său, Hotnews.

Un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a menţinut decizia Consiliului Superior al Magistraturii prin care judecătorul Cristi Danileţ de la Tribunalul Cluj a fost sancţionat disciplinar în anul 2019 pentru un mesaj postat pe Facebook. Instanţa supremă a respins atunci contestaţia făcută de Danileţ împotriva deciziei din 7 mai 2019 luată de Secţia pentru judecători a CSM în materie disciplinară, prin care magistratul a fost sancţionat cu o diminuare de 5% din indemnizaţie, pe o perioadă de două luni, pentru încălcarea aceluiași articol din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, respectiv „manifestări care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în afara exercitării atribuţiilor de serviciu”.


Cristi Danileț, 46 de ani, a fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii între ianuarie 2011- ianuarie 2017, ales de colegii săi judecători să-i reprezinte în structura garant al independenței Justiției, amintește Europa Liberă.

Și-a început activitatea în 1998, ca judecător stagiar la Judecătoria Vatra Dornei. Din 15 mai 2001 a activat ca judecător la judecătoria Cluj-Napoca iar din septembrie 2004 ca judecător la Tribunalul Cluj. Între 18 ianuarie 2005 și 21 mai 2007 a fost detașat la Ministerul Justiției fiind numit consilier al ministrului Justiției din acea vreme, Monica Macovei. După 22 mai 2007 a revenit la Tribunalul Cluj, fiind apoi numit vicepreședinte al Judecătoriei Oradea. Din 7 ianuarie 2017 este judecător la Tribunalul Cluj.

Cristi Danileț este și fondatorul asociației „VeDem Just – Voci pentru Democrație și Justiție”, iar din iunie 2019 este vicepreședinte al Inițiativei pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE) – România Europeană.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!
1 COMENTARIU
  1. […] Cristi Danileț, 46 de ani, a fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii între ianuarie 2011- ianuarie 2017, ales de colegii săi judecători să-i reprezinte în structura garant al independenței Justiției, amintește Europa Liberă. Și-a început activitatea în 1998, ca judecător stagiar la Judecătoria Vatra Dornei. Din 15 mai 2001 a activat ca judecător la judecătoria Cluj-Napoca iar din septembrie 2004 ca judecător la Tribunalul Cluj. Între 18 ianuarie 2005 și 21 mai 2007 a fost detașat la Ministerul Justiției fiind numit consilier al ministrului Justiției din acea vreme, Monica Macovei. După 22 mai 2007 a revenit la Tribunalul Cluj, fiind apoi numit vicepreședinte al Judecătoriei Oradea. Din 7 ianuarie 2017 este judecător la Tribunalul Cluj. Cristi Danileț este și fondatorul asociației „VeDem Just – Voci pentru Democrație și Justiție”, iar din iunie 2019 este vicepreședinte al Inițiativei pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE) – România Europeană. (sursa: PressHub) […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Fostul ministru Raluca Prună despre presiunile făcute de Iohannis pentru numirea Procurorului General

Fost ministru al Justiției în guvernul tehnocrat Cioloș, Raluca...

Procuror suspendat din funcție de CSM

Secția pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior...

Plângere la DNA împotriva lui Ciolacu pentru că nu a declarat zborurile la Monaco

Fostul europarlamentar Vlad Gheorghe a anunțat că a depus...