Judecătorul Gabriel Mustață în cursa pentru CSM: „Orice vot în cadrul Consiliului trebuie să fie în concordanţă cu recomandările exprimate de Comisia Europeană”

Data:

Magistratul Gabriel Mustață de la Tribunalul Constanța candidează pentru un loc în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). În scrisoarea de intenție acesta arată că principala calitate pe care trebuie să o aibă viitorii membri ai Consiliului este buna-credinţă.

În documentul amintit, el critică modificările legislative controversate care au condus la protestele de amploare ale populației din perioada 2017 – 2019. „Am putut constata, cu toţii, în anii care au trecut de la precedentele alegeri privind membrii Consiliului, că probleme inimaginabile şi de o importanţă foarte mare pentru sistemul nostru judiciar s-au ivit ulterior constituirii componenţei actualului Consiliu, astfel că niciun Proiect al candidaţilor de atunci nu a putut prevedea şi aborda acele subiecte grave. Unele modificări legislative propuse în domeniul justiţiei au generat o undă de şoc în societate, sute de mii de cetăţeni protestând public faţă de respectivele modificări”, se arată în scrisoarea de candidatură.

Traseu european pentru justiția română

În proiect, Mustață declară că orice vot din CSM trebuie să fie pe aceeași linie cu recomandările MCV și ale Comisiei de la Veneția. „Cred că orice vot în cadrul Consiliului trebuie să fie în concordanţă cu recomandările exprimate de Comisia Europeană prin mecanismul de cooperare și de verificare (MCV), precum şi de Comisia de la Veneția – organ consultativ al Consiliului Europei, alcătuit din experți independenți în domeniul dreptului constituţional”, arată Mustață în proiectul de candidatură.

Cu referire la funcţionarea CSM, magistratul este de părere că instituția poate câștiga la capitolul imagine dacă respectă recomandările instituțiilor europene. „Este esenţial, pentru propagarea unei imagini bune în rândul societăţii, ca hotărârile Consiliului să nu intre în coliziune cu recomandările MCV şi ale Comisiei de la Veneţia, atunci când sunt tranşate chestiuni asupra cărora cele două entităţi europene formulează puncte de vedere şi recomandări, în scopul remedierii unor deficienţe constatate în funcţionarea sistemului judiciar naţional”.

Împotriva detașărilor

În ceea ce privește detașarea magistraților, Mustață crede că acestea ar trebui să fie cât mai puține deoarece acestea lasă locuri libere în instanțe și parchete care greu pot fi suplinite. „Opinez că ar trebui limitate foarte mult detaşările magistraţilor în afara instanţelor şi parchetelor (inclusiv către CSM), doar la ceea ce este absolut necesar (impus de legislaţie, spre exemplu, sau în cadrul INM şi SNG), deoarece fiecare asemenea detaşare lasă câte un loc neocupat la acele instanţe/parchete”, mai arată judecătorul în proiectul de candidatură.

Powered By EmbedPress

El militează pentru o normare efectivă a muncii judecătorilor, astfel încât să nu le fie afectată sănătatea din cauza volumului mare de muncă. Iar dacă cineva dorește să muncească mai mult, să fie plătit mai mult. „Dezideratul celerităţii procesului nu poate fi pus mai presus de sănătatea şi siguranţa magistraţilor, astfel că normarea muncii este esențială pentru asigurarea unui climat corespunzător, decent, în instanţele din România. Judecătorul ar trebui să aibă un număr maxim de dosare de soluționat în fiecare lună/ în fiecare an, iar pentru tot ceea ce judecă suplimentar (dacă acceptă fiecare judecător) este necesar a fi plătit suplimentar”, se mai arată în proiect.

Pentru desființarea instanțelor militare

Mustață mai dorește o analiză privind desființarea instanțelor și parchetelor militare. „Se impune şi o analiză asupra oportunităţii desfiinţării instanţelor şi parchetelor militare, prin preluarea atribuţiilor acestora de către magistraţi specializaţi, din raţiuni de echilibrare a încărcăturii şi faţă de jurisprudenţa CEDO”, se mai precizează în proiectul de candidatură.

Gabriel Mustață este jduecător de 11 ani, după ce, anterior, a lucrat 10 ani în poliție, ca ofițer de poliție judiciară.

Până în 2020 a fost judecător la Judecătoria Constanța, iar din martie același an este judecător la Tribunalul Constanța, Secția penală.

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related