Jumătate de milion de israelieni au ieșit să protesteze contra regimului politic

Data:

Israelienii au ieșit sâmbătă în stradă pentru a zecea săptămână consecutiv, la cea mai mare demonstrație din istoria țării, organizatorii susținând că au participat până la 500.000 de persoane.

Cei care au ieșit în stradă se opun reformei sistemului judiciar pe care guvernul încearcă să o impună. Reforma ar limita sever capacitatea Curţii Supreme de a anula legi şi ar da coaliţiei politice majoritare, controlată de premierul Beniamin Netanyahu și partenerii săi de extremă dreapta, puterea de a numi judecătorii.

Un număr record de 50.000 de israelieni s-au adunat în Haifa – conform estimărilor poliției – în timp ce cel puțin 8.000 au manifestat în orașul Be’er Sheva din sud, care este considerat un bastion Likud. Liderul opoziției, Yair Lapid, a spus mulțimii de acolo că Israelul „se confruntă cu cea mai mare criză din istoria sa.

Citește și: „Legea fugarilor”, blocată de fostul Consiliu Superior al Magistraturii

„Un val de terorism ne lovește, economia noastră se prăbușește, banii scapă din țară . Iranul tocmai a semnat ieri un nou acord cu Arabia Saudită. Dar singurul lucru de care îi pasă acestui guvern este zdrobirea democrației israeliene”, a spus el potrivit HAARETZ.

Ce spune fostul șef al poliției israeliene

Moshe Karadi, fostul șef al poliției israeliene, a avertizat împotriva faptului că Itamar Ben-Gvir, lider al partidului ultrareligios Frontul Național Evreiesc și ministru al Securității Interne în guvernul Netanyahu, a pus stăpânire asupra agenției de aplicare a legii israeliene în timp ce vorbea la principala demonstrație de la Tel Aviv.

Citește și: O informație adevărată, folosită pentru o știre falsă. Când sunt amendați cei care își acoperă fața cu o mască

„Israelul se confruntă cu un pericol cu ​​care nu s-a mai confruntat de la Războiul de Independență din 1948”, a spus el, adăugând că Ben-Gvir, „un infractor condamnat, încearcă o preluare ostilă a poliției și încearcă să o transforme într-o miliție privată pentru servește scopurilor sale politice”.

Protestatarii nu renunță

Protestatarii de la demonstrația centrală din Tel Aviv au reușit în cele din urmă să ocolească baricadele poliției pentru a bloca cea mai aglomerată autostradă a orașului din ambele direcții, deși protestatarii au fost considerabil mai puțini decât în ​​bătăliile anterioare pentru controlul asupra autostrăzii simbolice Ayalon.

O angajată din IT prezent la principala demonstrație de la Tel Aviv, Naama, în vârstă de 36 de ani, și-a exprimat nemulțumirea.

„Nu plec nicăieri”, a explicat ea, ținând în mână o pancartă pe care scria „Aceasta este casa mea” în ebraică. „Nu mă interesează pașapoartele străine. Sunt aici pentru a fi parte din luptă.”

Shlomo Perets, un manifestant de la Tel Aviv, a evaluat impactul mișcării de protest larg răspândite. El a spus că situația politică actuală ar putea duce, în plus, la respingerea unui număr mai mare de israelieni a serviciului militar obligatoriu, relatează HAARETZ.

„Simt că cu Ben-Gvir și Smotrich, mai mulți oameni vor refuza să facă armata”, a explicat Perets. „Pentru mine nu a fost ușor de făcut, dar nu am regretat niciodată. Nevoia de a-ți aminti închisoarea militară pentru soldați nu este nimic în comparație cu locul în care sunt trimiși palestinienii”.

Mai la nord, în orașul central Netanya, protestata Lili Tenneshe, în vârstă de 64 de ani, a spus că participa la prima sa demonstrație „pentru a le arăta oamenilor că îmi pasă că ne pierdem țara”.

„Mi-a fost greu să vin într-un scaun cu rotile, dar unii prieteni au fost de acord să mă aducă”, a spus ea. „Ceea ce se întâmplă aici este îngrozitor. Nu vreau să trăiesc într-o dictatură. Cei doi copii ai mei locuiesc în SUA. Este prima dată când mă bucur că o fac.”

Jurnalist reținut în fața casei

Poliția l-a reținut sâmbătă pe jurnalistul Haaretz Uri Misgav în fața casei sale, când pleca la protestul de la Tel Aviv, întrebându-l dacă intenționează să acționeze violent împotriva premierului Beniamin Netanyahu.

Ofițerii i-au spus că au primit plângeri cu privire la un tweet al lui care sugerează că Netanyahu își anulează următoarea călătorie la Berlin. A fost eliberat după câteva minute, conform HAARETZ.

Principalii organizatori din spatele demonstrațiilor masive din marile orașe ale Israelului au anunțat joi o altă zi de acțiune, menită să „intensifice rezistența” la lovitura de stat judiciară a guvernului.

În ultimele două săptămâni, mișcarea de protest a organizat o „zi a rezistenței dictaturii” și o „zi a tulburărilor”, în care protestatarii au blocat drumuri importante și s-au ciocnit cu poliția.

Protestele, ignorare de Knesset

Parlamentul israelian a adoptat, marţi noapte, în primă lectură, clauza derogatorie, una dintre cele mai contestate prevederi ale reformei sistemului judiciar, care ar permite parlamentului să adopte legi fără controlul Curții Supreme.

Textul legislativ a fost adoptat cu puţin timp înainte de orele 03.00 (03.00 ora României) cu 61 de voturi contra 52. Votul în a doua şi cel în a treia lectură mai sunt necesare înainte de a deveni lege, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Proiectul adoptat în primă lectură înăspreşte condiţiile care permit Curţii Supreme să invalideze o lege ordinară şi permite parlamentului să protejeze o lege împotriva oricărei anulări printr-un proces legislativ care necesită majoritate simplă (61 de deputaţi din 120): este clauza derogatorie care permite să se evite control Curţii Supreme.

Anterior, parlamentul adoptase în primă lectură un alt proiect de lege care reduce considerabil posibilitatea ca un prim-ministru în exerciţiu să fie declarat în incapacitatea de a-şi exercita funcţia.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Sondaj Avangarde pentru Digi24. Piedone ar câștiga alegerile pentru Primăria Capitalei. Nicușor Dan, pe locul 2

Alegerile pentru Primăria Capitalei. Un sondaj realizat de Avangarde,...

Ce cred rușii despre adevărații vinovați pentru atacul terorist din Moscova | Aktual24

Un sondaj realizat în capitala Rusiei de jurnaliștii de...

Patronul Fermei Dacilor scapă de arestul la domiciliu

Patronul Fermei Dacilor, Cornel Dinicu, scapă de arestul la...