Jumătate dintre români doresc ca armata să fie din nou obligatorie

Data:

spot_img

Jumătate dintre români doresc ca armata să fie din nou obligatorie, așa cum a fost în România până în 2007, arată Barometrului României Civice, realizat de Geeks for Democracy și Cult Research.

În același timp, Armata Română continuă să stea bine la capitolul încredere, fiind pe locul al doilea la acest capitol, după biserică.

Cei care au răspuns în sondaj au menționat că au cea mai mare încredere în instituția Bisericii (media 6 din 10), în Armată (media 5.9 din 10), în NATO (media 5.5 din 10) și în UE (media 5.2 din 10).

22% au încredere totală în Armata Română, în timp ce 23% au încredere în NATO. 24% nu au încredere deloc în organizația nord-atlantică, în timp ce 17% nu au încredere deloc în militarii români, potrivit Barometrului României Civice.

Doar 20% dintre români consideră că cea mai bună cale pentru menținerea păcii este întărirea armatei.

Barometrului României Civice, realizat de Geeks for Democracy și Cult Research.

Citește și: Un număr semnificativ de români consideră că justiția din România nu își mai face datoria

Jumătate dintre români doresc ca armata să fie din nou obligatorie. De ce

Rezultatele privind percepția armatei și dorința ca stagiul militar să redevină obligatoriu arată în continuare o cutumă învechită a poporului nostru, o imagine a ceea ce suntem astăzi la o distanță încă foarte mică de momentul 1989, consideră Alexandru Zodieru, manager Cult Research, compania care a realizat barometrul.

Faptul că suntem captivi în timp de la o generație la alta, evidențiază profeția lui Silviu Brucan, deși exagerată la acel moment, când a spus că sunt necesari 20  de ani pentru a ajunge sa pierdem legătura cu nostalgia unor timpuri apuse.

Oamenii sunt nostalgici după industria pierdută de Romania, fabricile care depășeau norma, grânele stranse la colectiv și, pe aceeași linie de gândire, armata este văzută cu foarte mare încredere, pe baza unei percepții a trecutului glorios. Istoria impusă și remixată după interese de partid ascunde o realitate a unei armate obligatorii care semăna mai mult cu o școală de corecție”, a menționat Alexandru Zodieru.

Din categoria miturilor ce ar fi trebuit pierdute în timp, există în continuare percepția că armata te disciplinează și că este o etapă necesară în viața unui bărbat.

Citește și: Cine sunt judecătorii care i-au scăpat pe securiștii care l-au anchetat până la moarte pe inginerul Gheorghe Ursu

Serviciul militar obligatoriu, scos în 2007

Armata nu mai este obligatorie în România din 2007, la patru ani după ce România a intrat în NATO și militarii au devenit profesioniști.

În România comunistă, serviciul militar era obligatoriu, indiferent de sex. Bărbații puteau fi chemați pentru îndeplinirea serviciului militar, de la 20 la 50 de ani, iar femeile de la 18 la 45 de ani.

În regimul Ceaușescu, armata română avea peste 300.000 de soldați, majoritatea fiind folosiți ca mână de lucru în agricultură și construcții. Acum, în armată sunt circa 73.000 de militari.  

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță a fost redactor-șef al PRESShub (presshub.ro), din ianuarie 2022 până în iunie 2024. Anterior, a fost redactor-șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2021, și cotidianului România liberă, între 2015 și 2017. Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei. A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură. Este co-autor în volumele „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.
2 COMENTARII
  1. Care jumatate ? Cea peste 55 ani probabil pt ca nu-i vb despre ei . Dar sunt fraieri pt ca-i vb despre copii si nepotii lor . Romanul tot nostalgic fraier .

  2. in contextul actual si cat posibil viitor si previzibil(INSA si evaluand bravurile armatei romane!), armata romana trebuie redusa cu peste 75 la suta, trebuie sa ramana voluntara insa trebuie sa fie de elita, adica admisi doar ingineri si alti licentiati, care pe langa conditia fizica trebuie sa treaca si testul cunoasterii f. bine a unei limbi straine, iar cei fara o licenta(exceptii), trebuie sa fie pusi intr-un asa program, incat la „lasarea la vatra”, orice soldat sa fie curtat de zeci de firme, pentr a-l angaja…Ce se intampla acum si dintotdeauna -in Romania- este o institutionalizare a parazitismului supradimensionat, sub pretexte si clisee superuzate, ale patriotismului, dragoste de tara si alte stereotipuri populiste si total gaunoase…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related