Kiwi, curmal chinezesc și paw-paw, aclimatizați într-o stațiune pomicolă din România. Iubitorii de plante exotice le pot cultiva la ei în grădini

Data:

Staţiunea de Cercetare Pomicolă Istriţa – Buzău pune în vânzare specii exotice de arbuşti fructiferi precum Kiwi, Curmal chinezesc şi Banana nordului, cunoscută sub denumirea de Paw-Paw.

Media temperaturilor din ce în ce mai ridicată a permis aclimatizarea unor specii, au precizat specialiştii din cadrul staţiunii.

Mii de puieţi de pomi fructiferi – măr, păr, prun, vişin, gutui şi cireş – sunt vânduţi în această perioadă la Staţiunea de Cercetare Pomicolă Istriţa – Buzău.

Pe lângă speciile clasice, angajaţii staţiunii comercializează specii exotice, care au fost aclimatizate în ultimii ani, beneficiind de condiţii propice.

Astfel, în funcţie de specie, un arbust fructifer poate costa între 30 şi 50 de lei.

„Pe lângă pomii fructiferi clasici, avem şi specii pomicole noi, Ziziphus jujuba sau Curmalul chinezesc, cum mai este cunoscut, Asimina Triloba sau Banana nordului, mai avem şi Kiwi care poate fi găsit în sortimentele noastre şi poate fi plantat acum, este timpul optim de plantare pentru Kiwi, iar celelalte specii pot fi plantate şi pe timpul anului, pentru că sunt la ghiveci”, a declarat pentru Agerpres şeful Staţiunii Pomicole Istriţa, Rareş Pândaru.

Citește și: România nu vrea să riște un conflict deschis cu China și evită orice fel de contact cu Taiwan

Pe lângă arbuştii fructiferi menţionaţi, Staţiunea de Cercetare Pomicolă a încercat să aclimatizeze şi puieţi de Kaki, ale căror fructe delicioase au început în ultimii ani să apară din ce în ce mai des în magazinele din România.

Temperaturile ridicate favorizează dezvoltarea unor specii exotice, mai ales în partea de Sud-Est a ţării.

„Speciile de Kiwi sunt recomandate a fi plantate în special în zona de Sud şi Sud-Est a ţării. Este o specie întâlnită în special în Asia, destul de sensibilă, dar având în vedere temperaturile ridicate a reuşit să se adapteze şi aici. Celelalte două specii, Ziziphus jujuba sau Curmalul chinezesc şi Asimina Triloba – Banana nordului rezistă chiar şi în zonele mai friguroase”, explică Rareş Pândaru.

Staţiunea de cercetare Istriţa le propune astfel pomicultorilor români alternative la speciile clasice, având în vedere că cele exotice rezistă la secetă, nu au boli sau dăunători, iar fructele sunt deosebite atât prin aspect, cât şi prin gust.

Citește și: Director la sala Polivalentă și fost deputat, angajat în București și în Botoșani, în același timp

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Pixabay.com)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img
spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

A fost ucis comandantul-șef al forțelor speciale rusești în Siria, în urma unui bombardament

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (SOHR) anunță că un...

Șeful ANAF, Lucian Heiuș, a demisionat din funcţie

Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Lucian Heiuş,...

Polițiștii de penitenciare blochează activitatea pușcăriilor și ies în stradă

Polițiștii de penitenciare își vor desfășura marți activitatea profesională...