La Iași, gravidele au fost trimise să își facă teste COVID în privat

Data:

spot_img

În Iași există două maternități de stat, Maternitatea „Cuza Vodă” și Maternitatea „Elena Doamna”, iar aceasta din urmă a fost desemnată de la începutul stării de urgență prin ordin al Ministrului Sănătății să primească eventualele cazuri de paciente depistate pozitiv cu COVID.

Deși la început au existat nemulțumiri din partea personalului medical de acolo, la finalul lunii martie având loc un protest al personalului care refuza să primească o pacientă suspectă, între timp au încercat să se organizeze cât mai bine.

 Au făcut rost de echipamente de protecție, au izolat un pavilion unde să fie primite cazurile și au instruit personalul pentru a putea face față situațiilor care apar.

„De când am fost desemnați maternitatea care să preia cazurile de COVID, am creat kiturile de asistență COVID, adică ceea ce trebuie să poarte fiecare medic, asistentă sau infirmieră care intră la un caz.

Acestea sunt în funcție de gradul de expunere, fie în combinezon cu un șorț steril și un șorț impermeabil, plus vizieră, mască, capelină, fie sunt constituite din halate de unică folosință peste care se pune un șorț impermeabil și un halatde sală de operație”, a declarat prof. dr. Răzvan Socolov, șef al Secției de Obstetrică din cadrul maternității.

Maternitatea „Elena Doamna” Iași

Dr. Oana Neumann, medic primar obstetrică-ginecologie la aceeași maternitate, a povestit că toată procedura de îmbrăcare și dezbrăcare a echipamentului se desfășoară într-o ordine foarte atent stabilită, care nu trebuie sub nicio formă să sufere modificări, în caz contrar existând riscul de contaminare.

 „De exemplu, dacă nu te dezbraci corect, poți să te infectezi, nu trebuie să atingi nimic cu suprafața exterioară, este nevoie să le dai jos într-o anumită ordine. Ne trebuie foarte mult dezinfectant și nu spirt care se evaporă foarte repede, iar la orice manevră făcută trebuie să te dai întâi cu gel.

Citește și: Maternitățile Odobescu și Bega din Timișoara au ieșit din situația specială

De asemenea, purtăm mai multe perechi de mănuși una peste alta, două dacă intri la o consultație și trei dacă intri într-o operație. Mănușile trebuie să fie sterile, lungi, de la încheietură pe antebraț”, a exemplificat medicul.

Unele gravide n-au bani de ecografie, dar trebuie să-și plătească testul

La cealaltă maternitate din oraș, la „Cuza Vodă”, de la începutul stării de urgență au fost luate două măsuri care au stârnit numeroase nemulțumiri în rândul viitoarelor mămici care s-au văzut puse în fața unor decizii la care nu se așteptau.

Astfel, înainte de a se interna, femeile care urmează să nască trebuie să realizeze contracost un test de depistare a COVID-19, testul fiind realizat la un laborator privat pentru suma de 250 de lei. Acest lucru le-a indignat pe viitoarele mămici care au susținut că spitalul ar trebui să suporte ccostul. „Sincer, nici nu ar trebui să îl plătim din banii noștri.

Lunar cotizăm la stat și sănătate cu milioane, acum să plătim și testele este strigător la cer. Sunt mămici care nu își permit să facă un ecograf lunar, dar să mai dea 250 de lei pentru un test”, a precizat una dintre femei.

Conducerea maternității susține că nu este un criteriu de internare, ci că ar fi o recomandare făcută de către medici, pentru a fi protejat personalul medical. „A fost luată această măsură având în vedere riscul epidemiologic existent, dar și pentru că suntem cea mai mare maternitate din țară. S-a constatat că există mame asimptomatice, care s-au internat și la care apoi s-a confirmat că testul a fost pozitiv.

Pentru a reduce cât de mult se poate riscul de infecție din spital, mai ales pentru pacienți și angajați, am luat decizia ca pentru toate pacientele care se internează și sunt suspecte, spitalul să realizeze aceste teste, în rest este doar ca recomandare”, a precizat ec. Robert Dâncă, managerul maternității.

De asemenea, dr. Bogdan Doroftei, directorul medical al maternității, a explicat că măsura a fost luată pentru a face un triaj epidemiologic corespunzător, dar și pentru a proteja personalul medical.

„Din păcate, noi ca spital nu avem posibilitatea să acoperim aceste costuri și nu aveam laborator de biologie moleculară care să permită efectuarea acestor teste”, a explicat dr. Bogdan Doroftei.

Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Iași (CJAS) s-a autosesizat în legătură cu aceste cazuri, concluzia fiind că situația este una anormală, atât din punct de vedere moral cât și legal. „Suntem într-o perioadă în care suntem guvernați de o situație specială, însă cu reglementări clare.

Cazurile care reprezintă urgențe în această perioadă trebuie testate pe cheltuiala spitalului, nu este singurul spital care face teste pe baza unor contracte cu unități publice sau private. Soluții există în momentul acesta, plus că nu cred că este o problemă de resurse, din punct de vedere economic nu mai este un consum atât de mare ca într-o lună obișnuită”, a precizat Radu Țibichi, directorul CJAS Iași.

De asemenea, cei de la CJAS au încurajat femeile care au fost puse în această situație, de a plăti efectuarea testului COVID, să sesizeze acest lucru pentru a putea verifica dacă această cerință condiționează sau nu internările și intervențiile chirurgicale.

„Și eu urmează să nasc luna viitoare la «Cuza» și mi-au cerut să fac testul cu o săptămână înainte, nu mai devreme. Fără test au zis că nu mă primesc. Au zis că nu contează dacă e naștere naturală sau cezariană, absolut toate gravidele trebuie să îl aibă”, a povestit una dintre viitoarele mămici pe un grup de socializare.

Nașteri doar cu medicul de gardă

O altă măsură care le-a făcut pe viitoarele mămici să treacă printr-o perioadă dificilă a fost cea conform căreia viitoarele mămici vor naște cu medicul de gardă și nu cu medicul care a urmărit sarcina timp de nouă luni.

Deși decizia a fost luată încă de la începutul stării de urgență, gravidele sunt nemulțumite de faptul că medicul în care și-au pus încrederea timp de aproape un an de zile pare că le abandonează exact în momentul în care au cea mai mare nevoie.

Una dintre viitoarele mămici va naște peste câteva luni, însă a fost deja informată de medicul care i-a urmărit sarcina că va trebui ca în timpul nașterii să fie asistată de medicul care va fi atunci de gardă.

Conducerea maternității se apără și spune că acest obicei ca femeile să fie asistate la naștere de medicul care a urmărit sarcina era o regulă nescrisă, ca un „gest de curtoazie”, care acum este mai greu de respectat din mai multe motive, însă este posibil ca după ce situația epidemiologică se va regla, să se revină asupra acestei decizii.

Citește și: Nașteri cu frica-n sân

„În primul rând, ne dorim să avem un control foarte strict al persoanelor care intră și care ies din spital. În momentul de față, dacă medicul este în afara programului de lucru e doar la latitudinea lui dacă vrea să vină sau nu, dar nu este o obligație.

Era un gest de curtoazie făcut în afara programului de lucru, suntem în stare de alertă și e mai complicat pentru medic să vină de acasă și să asiste o pacientă.

Pe de altă parte, se naște o întreagă discuție, dacă medicul vine în afara programului de lucru, asigurarea de malpraxis este sau nu validă? Un alt motiv este legat de faptul că în mod normal dacă medicul vine de acasă în afara programului ar trebui ca spitalul să îl plătească suplimentar. Apoi, care este rolul medicului de gardă dacă vine medicul de acasă să rezolve cazul?”, a precizat dr. Bogdan Doroftei, directorul medical al Maternității „Cuza Vodă”.

Despre redacția informală #CovRoMd

Rețeaua informală #CovRoMd cuprinde 27 de publicații de nivel local, regional, național, reprezentate de PressHub: Express de Banat (Caraș-Severin, Timiș), Mesagerul de Sibiu (Sibiu), Monitorul de Cluj (Cluj), Alba24.ro(Alba, Cluj, Hunedoara, Maramureș, Sibiu, Timiș), Gazeta de Dimineață (Hunedoara), Argeșul Online (Argeș), Epoch Times Romania (național),Monitorul de Botoșani (Botoșani), Oradea Press (Bihor), eBihoreanul(Bihor), Átlátszó Erdély (Harghita, Covasna, Cluj, Bihor, Satu Mare, Mureș), Revista 22 (national level), Zi de Zi (Mureș), Jurnalul Văii Jiului (Hunedoara), Arad24.net (Arad), Banatul Azi (Timiș, Arad, Caraș-Severin), inRoman.ro (Neamț), Resita.ro(Caraș-Severin), Liber în Teleorman (Teleorman), Info Sud-Est(Tulcea, Constanța), Jurnalul de Argeș (Argeș), Crișana (Bihor), Transilvania Reporter (Bistrița-Năsăud, Cluj, Bihor, Satu Mare, Maramureș, Sălaj), Gazeta de Sud (Dolj, Vâlcea, Gorj, Mehedinți, Olt), Viața Liberă (Galați), Ziarul de Iași (Iași) și Vrancea24 (Vrancea). 

La nivel european, rețeaua include partenerul EURACTIV.ro (parte a rețelei pan-europene EURACTIV, prezentă în 14 țări, cu sediul central la Bruxelles), la nivelul Republicii Moldova, report.md, și, la nivelul unei comunități de 5,6M de utilizatori în România și 1M în diaspora românească, HotNews.ro, prin platforma de dezbateri interactive, LIVE VIDEO #deladistanță.

spot_imgspot_img
Mădălina Olariu
Mădălina Olariu
Mădălina Olariu este reporter responsabil de domeniul „Sănătate” la Ziarul de Iași, care acoperă activitatea spitalelor din Iași, cât și a instituțiilor locale cu implicații în aceste domenii. A făcut parte timp de opt ani din redacția revistei Opinia Studențească, unde a fost reporter, șef de departament și secretar general de redacție, fiind responsabilă de identificarea de noi subiecte, redactarea și editarea știrilor, reportajelor, interviurilor sau ale altor cronici, precum și de coordonarea activităților reporterilor redacției. Totodată, este licențiată în jurnalism și științe ale comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, având și un master în tehnici de producție editorială în presa scrisă, audiovizual și multimedia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related