Maternitățile Odobescu și Bega din Timișoara au ieșit din situația specială

Data:

Un caz controversat de infectare cu COVID-19 a unui număr de zece bebeluși de la Maternitatea timișoreană Odobescu a adus în spațiul public problema riscurilor la care sunt expuse gravidele și noii născuți în timpul pandemiei.

O seamă de bâlbâieli și temporizări au făcut ca acest caz să nu se clarifice cu ușurință: testele au întârziat din cauza unor necoordonări dintre șefa de atunci a Direcției de Sănătate Publică (DSP) Timiș, ulterior demisă, și conducerea spitalului.

Testele au ieșit ba pozitive, ba negative, dar în mod cert cel puțin 13 cadre medicale și 12 paciente erau fost infectate la sfârșitul lui martie. Bebelușii au ieșit negativ la repetarea testelor, cu două excepții, dar emoția creată în jurul cazului a dezvăluit deficiențele organizatorice ale spitalului municipal.

Debandada a avut consecințe administrative, directoarea Spitalului Clinic Municipal de Urgență, în structura căruia funcționează maternitatea, a fost demisă de minister.

În plus, a fost deschis Dosarul penal 3122/P/2020 are ca obiect „fapta de zădărnicire a combaterii bolilor, prev. și ped. de art. 352 Cp… privind posibile nerespectări ale măsurilor de prevenire și combatere a bolilor infectocontagioase și implicit a reglementărilor în materie, ce ar fi putut facilita infectarea cu SARS CoV 2 a unui nr. de 10 nou-născuți și a altor 25 persoane – cadre medicale, lehuze și o gravidă, în cadrul Maternității Odobescu a Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timișoara”.

La începutul lui aprilie încă nu era realizată reorganizarea celor două maternități, iar medicii își declarau, sub anonimat sau la vedere, nemulțumirea față de lipsa echipamentelor și a măsurilor anti-coronavirus.

Intervenția ministrului Sănătății a tranșat situația: clinica Bega, aflată în jurisdicția Spitalului Județean, va deveni unitate de tratare a mamelor și bebelușilor infectați cu SARS-COV 2, iar maternitatea Odobescu va primi gravidele, va asista nașterile și va îngriji nou-născuții până la externare.

 „A fost o perioadă grea pentru maternitatea Odobescu” – ne-a declarat dr. Gabriela Olariu, șefa Secției de Neonatologie – „toate nașterile au venit la noi, practic s-a dublat volumul, în timp ce ne-au lipsit cadrele medicale infectate. Clinica s-a reorganizat cu filtre, să nu mai avem alte situații de intrare a unor gravide infectate”.

Citește și: La Iași, gravidele au fost trimise să își facă teste COVID în privat

Deși luate cu întârziere, măsurile au fost eficiente: clinica Bega a reușit să separe spațiile și traseele astfel încât să evite contaminarea personalului medical și să creeze condiții de distanțare.

Directorul clinicii, doctorul Marius Craina, arăta presei ce exerciții de îmbrăcare-dezbrăcare cu complicatul echipament de protecție au făcut medicii, asistentele și tot personalul pentru a putea lucra în noul context. La mijocul lunii mai a fost internată o gravidă aflată în luna a șaptea, adusă de la Lugoj unde testele au diagnosticat-o cu SARS-COV2.

Rapoartele medicale au arătat că nu avea simptome iar sarcina era normală. În perioada spitalizării la maternitatea Bega, gravidele au avut regim special, au stat câte una în cameră. Nou-născuții testați au fost și ei monitorizați permanent.

Dincolo de opiniile contradictorii iscate de puținele studii despre boala provocată de coronavirus, este învederat că bebelușii sunt asimptomatici, practic nu fac boala, dar o pot transmite. Nici gravidele nu sunt în mod special vulnerabile la COVID-19, așa cum arată statisticile realizate în perioada pandemiei.

S-au vindecat și au fost externate din Clinica Bega 3 nou-născuți, 17 mămici și 3 gravide infectate cu coronavirus, conform cifrelor transmise de DSP Timiș, iar de la sfârșitul lunii mai nu s-au mai prezentat alți pacienți – mămici sau nou-născuți.

Citește și: Nașteri cu frica-n sân

După aprobările necesare, clinica și-a reluat activitatea normală, primind gravidele care au solicitat să nască la Bega. Totuși, în condiții schimbate: din cele 86 de paturi, numai jumătate vor fi, deocamdată, disponibile, fiindcă rămân în vigoare câteva măsuri de precauție. Zona organizată special pentru tratarea cazurilor de infecție COVID-19 nu a fost dezafectată.

Nici Maternitatea Odobescu nu a renunțat la testarea preventivă a pacientelor nou internate, care așteaptă în camere special amenajate rezultatul.

Dotarea cu echipamente s-a ameliorat simțitor, față de lua martie, când nici jumătate din personalul medical nu avea cele necesare protecției.

După vâlva produsă de diagnosticarea bebelușilor cu COVID-19, maternitatea suflă și în iaurt și ia măsuri preventive de igienă, testare, de separare a gravidelor și de îngrijire a copiilor nou-născuți. Autoritățile, cadrele medicale și oamenii de știință spun apăsat că pericolul nu a trecut, chiar dacă epidemia a pierdut din vigoare, iar măsurile de relaxare permit mai multă libertate.

Despre redacția informală #CovRoMd

Rețeaua informală #CovRoMd cuprinde 27 de publicații de nivel local, regional, național, reprezentate de PressHub: Express de Banat (Caraș-Severin, Timiș), Mesagerul de Sibiu (Sibiu), Monitorul de Cluj (Cluj), Alba24.ro(Alba, Cluj, Hunedoara, Maramureș, Sibiu, Timiș), Gazeta de Dimineață (Hunedoara), Argeșul Online (Argeș), Epoch Times Romania (național),Monitorul de Botoșani (Botoșani), Oradea Press (Bihor), eBihoreanul(Bihor), Átlátszó Erdély (Harghita, Covasna, Cluj, Bihor, Satu Mare, Mureș), Revista 22 (national level), Zi de Zi (Mureș), Jurnalul Văii Jiului (Hunedoara), Arad24.net (Arad), Banatul Azi (Timiș, Arad, Caraș-Severin), inRoman.ro (Neamț), Resita.ro(Caraș-Severin), Liber în Teleorman (Teleorman), Info Sud-Est(Tulcea, Constanța), Jurnalul de Argeș (Argeș), Crișana (Bihor), Transilvania Reporter (Bistrița-Năsăud, Cluj, Bihor, Satu Mare, Maramureș, Sălaj), Gazeta de Sud (Dolj, Vâlcea, Gorj, Mehedinți, Olt), Viața Liberă (Galați), Ziarul de Iași (Iași) și Vrancea24 (Vrancea). 

La nivel european, rețeaua include partenerul EURACTIV.ro (parte a rețelei pan-europene EURACTIV, prezentă în 14 țări, cu sediul central la Bruxelles), la nivelul Republicii Moldova, report.md, și, la nivelul unei comunități de 5,6M de utilizatori în România și 1M în diaspora românească, HotNews.ro, prin platforma de dezbateri interactive, LIVE VIDEO #deladistanță.

spot_imgspot_img
Brîndușa Armanca
Brîndușa Armanca
Ziaristă, scriitoare şi profesor universitar în jurnalism. A fost directoarea Institutului Cultural Român din Budapesta (2006-2012), calitate diplomatică în care a deținut președinția Uniunii Europene a Institutelor Culturale, EUNIC Hungary. A lucrat ca redactor în echipe prestigioase la Radio Europa liberă, la publicații ca Expres, Temesvári Új Szó, Orizont sau Ziua, unde a fost director coordonator editorial, precum și la TVR Timişoara, studio regional pe care l-a condus ca director timp de şase ani. Realizează rubrica Media culpa în revista „22” și continuă corespondențele la Radio Europa liberă. În afara sutelor de articole de presă, interviuri, emisiuni de radio şi televiziune care fac parte din viaţa unui jurnalist activ, a publicat volume de media și a realizat filme documentare recompensate cu premii naționale și internaționale, iar activitatea culturală cu Distincția Academiei Române și cu o înaltă distincție culturală a din partea ministrului culturii ungar pentru diplomație culturală. Este membră a Uniunii Scriitorilor și a numeroase organizații ca GDS, Societatea Timișoara, AZIR/AEJ, ECREA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cauza exploziei la blocul din Craiova, o posibilă acumulare de gaze

Cauza exploziei la blocul din Craiova, în urma căreia...

Inspectorii Gărzii de Mediu fac verificări în pădurea deținută de IKEA în Iași | Ziarul de Iași

Inspectorii Gărzii de Mediu fac verificări în pădurea deținută...

Explozie la un bloc din Craiova. Un etaj s-a prăbușit. O femeie a murit | VIDEO

Explozie la un bloc din Craiova, în urma căreia...