Kövesi: „Nu e important doar să pui infractorii la pușcărie, e important să le iei averile”

Data:

spot_img

Laura Codruța Kövesi, procuror-șef al Parchetului Europeana declarat, într-un interviu pentru Ziarul de Gardă, că a venit în Republica Moldova cu un mesaj de susținere pentru reformele din domeniul justiției inițiate de autoritățile de la Chișinău.

„Ca să cureți o țară, ai nevoie de un sistem de justiție curat. Ai nevoie de procurori și judecători profesioniști, cu standarde de integritate foarte ridicate. (…) Imaginați-vă, în primul rând, și dacă ai detecta aceste infracțiuni de corupție, ele trebuie să fie investigate, trebuie să aduni probe, trebuie să te asiguri că drepturile persoanelor implicate sunt respectate” a spus Laura Codruța Kövesi.

Procurorul-șef al Parchetului European a mai spus , în același interviu, că „nu e important doar să pui infractorii la pușcărie, e important să le iei averile și să recuperezi prejudiciile”.

„Ca să fac o comparație cu România, când eram șef la DNA, în unul din rapoartele anuale, asta a fost una dintre problemele pe care le-am semnalat, pentru că noi am indisponibilizat foarte multe bunuri și valori – sute de milioane de euro, iar, după ce aveam condamnări în instanță și rămâneau definitive, judecătorii dispuneau confiscarea bunurilor, era un procent, la acel moment, de 10% care se executa efectiv.

Și aceasta, evident, că era o problemă, pentru că nu e important doar să pui infractorii la pușcărie, e important și să le iei averile și să recuperezi prejudiciile și tot ce au dobândit ilicit.

Citește și: Și Petre Daea are legături cu masoneria. Mesajul de felicitare care l-a dat de gol

La acel moment, a început un dialog instituțional, care n-a existat anterior, pentru că fiecare instituție arăta cu degetul spre cealaltă: cei de la Finanțe spuneau că procurorii n-au pus bine sechestre, n-au identificat bunurile, noi spuneam că le-am identificat, dar voi trebuia să le executați și nu ați făcut-o. 

Cumva, vedeți, a existat și în experiența statelor care sunt membre UE această problemă, dar important este cum o soluționezi, pentru că probleme vor fi tot timpul, impedimente vor fi tot timpul, un mod diferit de interpretare a legislației va fi tot timpul. Important este cum te raportezi la ele. Cel mai important este acel dialog instituțional, care trebuie să existe între toate aceste instituții.

Când tu, ca procuror, vezi că ai o problemă cu modul de executare a hotărârilor, te duci la Finanțe sau la agenția care este responsabilă și ai un dialog cu ei, încerci să afli ce se întâmplă. La fel și invers: când simți că ai o problemă cu procurorul sau cu poliția, te duci să discuți și încerci să găsești calea instituțională. Fără comunicare nu se poate progresa. 

Continuarea, în Ziarul de Gardă!

Foto: Facebook Laura Codruța Kövesi

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Ministerul Justiţiei anunţă constituirea unui grup de lucru interinstituţional pentru analiza legislaţiei privind infracţiunile de ură

Ministerul Justiţiei anunţă constituirea unui grup de lucru interinstituţional...

Judecătorul – avocat pentru Guvern, în procesul Danileț contra România

Un membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM ),...