Laura Vicol a susținut articolul care incriminează incitarea la ură pe motiv de apartenență politică de teama unui atentat politic

Data:

spot_img

Deputata PSD Laura Vicol se teme de un „atentat politic” și de aceea a votat pentru pedeapsa cu închisoarea în cazul incitării la ură pe motiv de apartenență politică, potrivit dezbaterilor din Comisia Juridică a Camerei Deputaților.

Conform stenogramei ședinței, președinta Comisiei Juridice a Camerei Deputaților, Laura Vicol, și-a motivat votul din comisie și a susținut că nu este de acord cu eliminarea amendamentului care incrimina incitarea la ură pe motiv de apartenență politică deoarece „ceea ce se întâmplă privitor la apartenența politică a fiecăruia dintre noi până la urmă eu cred că trebuie să fie sancționat. Pentru că, dacă mergem așa, în această direcție, vom asista la atentate politice. Vom fi linșați pe stradă pentru că facem parte din anumite partide”.

Temerile unui deputat

Începând cu momentul 19.14 al înregistrării din 8 februarie, Laura Vicol arată că s-a săturat să fie catalogată „pesedistă” sau „ciuma roșie”. „Eu una personal m-am săturat să fiu numită pesedistă, ciuma roșie și așa mai departe. Cred că dreptul fiecăruia și opțiunea politică a fiecărei persoane trebuie respectată și cred că niciun om nu trebuie să fie jignit, atacat, atât el, cât și familia, pentru că face parte dintr-un anumit partid. De aceea, votul meu, care este unul singur în această comisie, va fi împotriva acestui amendament”, a spus Vicol în timpul dezbaterii din Comisie.

Supărarea lui Vicol

După ce deputatul Silviu Dehelean de la USR i-a atras atenția că tocmai argumentul ei că s-a săturat să fiu numită pesedistă este foarte bun pentru a justifica amendamentul USR de eliminare a acelei prevederi ca să nu se ajungă la abuzuri, Vicol s-a supărat și a început să-l acuze pe deputat că i-a scos afirmația din context.

Eu v-aș ruga pe viitor să aveți decența și amabilitatea să nu îmi mai scoateți cuvinte din context și să fiți foarte atent la tot ceea ce am spus eu, da? Eu m-am referit la membrii tuturor partidelor, opinia mea personală mi-am exprimat-o în mod personal, exact așa cum toți pesediștii sunt numiți pesediști, așa sunt și useriștii și auriștii și peneliștii, ciumă galbenă, ciumă roșie, nu vreau să folosesc apelativele pentru USR că mă depășesc”, a susținut Vicol.

Ședința din 8 februarie 2022 poate fi urmărită aici.

Explicațiile politicienilor

Preşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, social-democrata Laura Vicol, a precizat că proiectul de lege care introduce în Codul penal incitarea publicului, prin orice mijloace, la violenţă, ură sau discriminare, reexaminat de Parlament la cererea preşedintelui Klaus Iohannis, pune în acord cu legislaţia românească o Decizie-cadru a Comisiei Europene.

Cu referire la amendamentul care incriminează incitarea la ură pe motiv de apartenență politică pe care l-a susținut și argumentat cum am arătat mai sus, Vicol susține că „nu este amendamentul lui Laura Vicol, nu este un amendament pe care eu l-am propus, nu este un amendament pe care eu l-am introdus, dimpotrivă”, a precizat preşedintele Comisiei juridice pentru g4media.

Riști închisoare dacă strigi „PSD, ciuma roșie”

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat recent un proiect de lege potrivit căruia incitarea publicului, prin orice mijloace, la violenţă, ură sau discriminare se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

„Incitarea publicului, prin orice mijloace, la violenţă, ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane sau împotriva unei persoane pe motiv că face parte dintr-o anumită categorie de persoane definită pe criterii de rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, gen, orientare sexuală, opinie ori apartenenţă politică, avere, origine socială, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA considerate de făptuitor drept cauze ale inferiorităţii unei persoane în raport cu celelalte se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”, se arată în legea votată de Parlament.

Apel la rațiune

USR a anunțat că atacă legea la Curtea Constituțională înainte de promulgare, urmând ca CCR să decidă dacă forma votată de Parlament este în conformitate cu legea fundamentală.

Mai multe organizații civice din România au lansat un protest îndreptat împotriva unei legi adoptate recent de către Parlament care „dă cale liberă unor interpretări abuzive și contrare dreptului fundamental la libera exprimare, prin care o critică substanțială adusă unui politician sau partid politic, inclusiv de către mass-media, ar putea fi considerată infracțiune”, se arată în semnalul de alarmă tras de organizațiile civice.

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Putin a cerut gravarea inițialelor sale pe cruciulițele purtate de soldaţi | The Epoch Times

Putin a cerut gravarea inițialelor sale pe cruciulițele purtate...

Maia Sandu: Rusia folosește din nou energia ca armă, în Republica Moldova

Frig, întuneric, incertitudine și multă propagandă – este atmosfera...