Lavrov: Rusia vrea ca NATO să îşi retragă forţele din fostele state comuniste est-europene, inclusiv din Romania și Bulgaria

Data:

Rusia doreşte ca NATO să îşi retragă toate forţele din Bulgaria, România şi alte state foste comuniste din Europa de Est care au aderat la alianţă după 1997, a declarat vineri Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, subliniind poziţia dură a Moscovei înainte de discuţiile de securitate cu SUA de la Geneva, informează Nikkei Asia.

Lavrov a mai precizat, într-un răspuns scris pe site-ul ministerului, că cererile Rusiei includ „retragerea forţelor străine, a echipamentelor şi armamentului şi luarea altor măsuri pentru a reveni la situaţia din 1997”, când NATO a început să admită fostele ţări din Pactul de la Varşovia.

„Aceasta include Bulgaria şi România”, a declarat Lavrov, adăugând că cererea Rusiei a fost „esenţială” şi „formulată în mod deliberat cât mai clar posibil pentru a nu permite interpretări duble”.

Citește și: Exploatarea credulității – sau cum se construiește extremismul cu o minciună despre statuia lui Maniu

Premierul Bulgariei, Kiril Petkov, a reacţionat rapid, respingând pretenţiile lui Lavrov.

„Bulgaria este o ţară suverană, care şi-a făcut alegerea cu mult timp în urmă, devenind membru NATO. Ca atare, noi singuri decidem [cum] să organizăm apărarea ţării noastre în coordonare cu partenerii noştri”, a declarat şeful executivului bulgar.

Oficialii occidentali afirmă că preşedintele rus Vladimir Putin este mai aproape ca niciodată de a lansa o nouă invazie în Ucraina, după ce a adunat peste 106.000 de soldaţi în apropierea graniţei sale în ultimele săptămâni. În regiunea de frontieră Donbas, în estul Ucrainei, peste 14.000 de persoane au murit într-un conflict care se desfăşoară lent din 2014.

SUA a organizat un efort diplomatic intens pentru a detensiona situaţia şi a avertizat cu sancţiuni „paralizante” în cazul unei eventuale agresiuni ruseşti împotriva Ucrainei.

Recent, preşedintele american Joe Biden a părut să sugereze că un răspuns occidental ar depinde de amploarea intervenţiei Rusiei, iar preşedintele francez Emmanuel Macron a propus discuţii separate de securitate conduse de europeni cu Moscova.

Continuarea în The Epochtimes Romania.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

sursa foto – The Epochtimes Romania

spot_imgspot_img
The Epoch Times - România
The Epoch Times - Româniahttps://epochtimes-romania.com
"O nouă perspectivă asupra lumii noastre în schimbare"

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img
spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Prima zi de înscriere la examenul de Bacalaureat, cu angajații din învățământ în grevă generală de o săptămână

Calendarul înscrierilor pentru examenul de Bacalaureat 2023 a rămas...

Cele mai mari pensii pe bază de contributivitate din județul Iași

„Ziarul de Iaşi” a abordat zilele trecute subiectul pensiilor...

EXCLUSIVE: Censorship, manipulations and lies. „The Secretary of State is discrediting himself!”

Just days ago, a European Parliament Petition (PETI) delegation...