Lege cu dedicație pentru fiica lui Daea. Vânarea cormoranilor, prelungită tot timpul anului

Data:

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a promis în urmă cu câțiva ani că va rezolva problema cormoranilor și se ține de cuvânt. Pas cu pas, cum ar zice președintele Klaus Iohannis, care a promulgat deja o lege care permite vânarea cormoranilor din luna septembrie până în februarie. Dar, nu a fost de ajuns.

La sfârșitul acestei luni expiră termenul în care este permisă uciderea cormoranilor și, prin urmare, 17 parlamentari PSD şi trei deputaţi PNL au decis să prelungească vânarea pe durata întregului an a acestor păsări care l-au supărat pe Petre Daea.

Parlamentarii propun modificarea Anexei nr.1, lit.B, pct.10 din Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006, care să permită acest lucru.

Pentru modificarea legislativă s-a solicitat și s-a și aprobat votul în procedură de urgență.

Consiliul Legislativ și Consiliul Economic și Social au emis deja avize favorabile pentru proiect. Pe site-ul Senatului nu se găsește, în schimb, punctul de vedere al Guvernului României, adică al ministrului Agriculturii, Petre Daea, a cărei familie este deținătoarea unei suprafețe impresionabile de lacuri, concesionate pe o perioadă de 49 de ani.

Petre Daea este direct interesat de acest subiect, fiica sa având o fermă piscicolă în Crevedia, județul Dâmbovița, cu 650 de hectare de luciu de apă concesionate de la Agenția Domeniilor Statului, încă din 2006, după cum presa a scris în repetate rânduri. Fiica este acționar și administrator la firma Piscicultorul SA, conform declarațiilor de interese depuse de Petre Daea.

Iar ministrul Agriculturii se plângea în perioada când a făcut parte din guvernele lui Liviu Dragnea că cormoranii ar mănânca prea mult pește și ar aduce pagube mari fermelor piscicole.

Ca atare, familia lui Petre Daea ar fi principala beneficiară a acestei legi.

Citește și: 12 ani de hărțuire: directoare de școală, obține despăgubiri record pentru „bullying-ul” din Cancelarie

Proiectul inițiat de 17 parlamentari PSD și 3 PNL

17 deputați și senatori PSD văd la fel ca ministrul Agriculturii un pericol în cormorani. Printre aceștia se numără Mihai Fifor, Nicu Niță, Viorica Sandu, dar și Costel Șoptică, Calotă Florică Ică și Emil Florin Dumitru de la PNL.

Proiectul cu numărul  L 791/2022 a figurat pe ordinea de zi din 6 februarie la poziția 21, însă a fost reportat astăzi, la poziția 7. Inițial, deși ordinea de zi a dezbaterilor din plen, în care figura proiectul, a fost postată de miercuri dimineață pe site-ul Senatului, două ore mai târziu a dispărut.

Ulterior, ordinea de zi a fost republicată cu proiectul privind cormoranii pe poziția 17. În aceste condiții, cel mai probabil nu se va dezbate miercuri acest proiect, fiind posibil să se fi optat pentru adoptarea tacită, termenul împlinindu-se pe 25 februarie.

Ce au parlamentarii cu cormoranii

În expunerea de motive, inițiatorii precizează faptul că în România sunt trei categorii de cormorani – mare, mic și moțat, iar creșterea rapidă a populației de cormorani se datorează faptului că sunt păsări protejate.

Desigur, problema cormoranilor este una reală, reclamată și de alți posesori de lacuri, dar întrebarea care se pune este dacă vânarea cormoranilor pe tot timpul anului nu ar pune în pericol această specie. Și, desigur, dacă Parlamentul României ar fi legiferat în acest sens în cazul în care fiica cea mare a ministrului Daea nu ar fi fost interesată de acest subiect.

Precizăm că primul pas al schimbării legislației a fost făcut în 2020, când parlamentrii PSD au propus vânarea cormoranilor de pe 1 septembrie până la sfârșitul lunii februarie, legea fiind promulgata în iunie 2020, de preşedintele Klaus Iohannis. Anterior, vânarea acestei specii de păsări era interzisă.

Declarațiile lui Petre Daea împotriva cormoranilor

„În România, cormoranii mănâncă mai mult peşte decât românii. De ce acest lucru? Pentru că măsuri de-acestea, de reglaj al ecosistemului, nu au fost tardive, măsurile acestea au fost lăsate la voia întâmplării (…).

Nu cred că România trebuie privită ca o grădină zoologică, România trebuie privită într-un context general, economic, social şi de mediu, în aşa fel încât să putem realiza în ţară ce ne trebuie şi ca obiective statale pe care trebuie să le urmărim. (…) Da, trebuie să se acţioneze. Ca soluţie privind reducerea efectivului, este una singură. (…) Au sarcina să îi împuşte, la vânătoare, este lege prevăzută”.

Citește și: Cutremurele devastatoare din Turcia și Siria: peste 8.100 de morți și zeci de mii de răniți

„Ei nu se mai sperie de om, intră în masa apei şi mănâncă peştele şi dezastrul este formidabil la pepinierele piscicole, cele care asigura continuitatea procesului piscicol şi împrospătarea resursei.

Cormoranii fac baie în piscină, aşa cum urşii bat la geamul românilor, aşa cum urşii au luat-o prin oraşele de munte şi dirijează circulaţia. Trebuie să găsim soluţii să reducem populaţia. Protejăm cormoranul, dar în biodiversitatea aceasta sunt şi peştii”.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Tânără reținută după ce a furat banii părinților și i-a înlocuit cu bancnote false

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Pitești –...

Guvernul dă pensiile înainte de Paști. Care e capcana pentru lun viitoare | Săptămâna Online

Guvernul dă pensiile înainte de Paști, a decis Executivul...

Iohannis printre favoriții pentru funcția de președinte al Comisiei Europene | Politico

Iohannis printre favoriții pentru funcția de președinte al Comisiei...