Legea care împiedică ONG-urile să conteste proiecte imobiliare controversate, aproape de aprobare în Senat

Data:

spot_img

Un proiect de lege inițiat de senatorul PNL Daniel Fenechiu va permite statului să desființeze o organizație neguvernamentală dacă nu respectă o prevedere care în momentul de față este imposibil de respectat. În plus, actul normativ, ce urmează să fie adoptat tacit în Senat în martie, limitează dreptul ONG-urilor de a contesta în instanță proiecte de interes public sau imobiliare.

Pentru a putea face acest lucru, organizațiile neguvernamentale vor trebui să depună o garanție de 1% din valoarea investiției, „dar nu mai mult de 50.000 de lei”. O sumă care nici o ONG din România nu dispune.

Daniel Fenechiu: Am constatat că s-au înființat ONG-uri care acționează în instanță împotriva unor proiecte

Proiectul de lege care impune restricții antidemocratice organizațiilor neguvernamentale a fost inițiat de senatorii PNL Daniel Fenechiu și Cristian Niculescu-Țâgârlaș și este supus luni la vot în Senat.

Cei doi parlamentari susțin, în expunerea de motive, că au propus acest act normativ pentru „responsabilizarea organizaţiilor nonguvemamentale pentru acţiunile introduse în justiţie şi limitarea, pentru viitor, a numărului acţiunilor introduse cu rea-credinţă”.

Mai mult, Fenechiu și Tâgârlaș dau vina pe ONG-uri pentru că România nu are mai mulți kilometri de autostradă

„Un ONG poate ataca proiecte majore de infrastructură, în valoare de miliarde de euro, sau mari proiecte imobiliare, plătind taxe derizorii: 20 de lei pentru acţiunea de suspendare şi 50 de lei pentru acţiunea de anulare a unui act administrativ.

Acesta fiind unul din motivele pentru care România nu are autostrăzile pe care ar fi trebuit să le aibă în acest moment, precum şi unul din motivele pentru hidrocentrale finalizate în procent de 90% nu au mai putut fi date în folosinţă.

Astfel, se produc grave prejudicii interesului public prin privarea de servicii esenţiale unei societăţi modeme şi dezvoltate, prejudicii produse bugetului de stat, precum şi celorlalte ramuri ale economiei pe orizontală”, afirmă cei doi în expunerea de motive.

Prin urmare, „pentru a garanta parţial repararea prejudiciului cauzat beneficiarilor actului administrativ atacat, atunci când asociaţia are calitate de terţ faţă de actul administrativ atacat, aceasta are obligaţia de a depune o cauţiune în valoare de 1% din valoarea investiţiei, dar nu mai mult de 50.000 de lei”, se arată în proiectul de lege al celor doi liberali, care a fost semnat de alți 30 de senatori PNL și PSD.

Citește și: Legea care impunea testarea antidrog a minorilor, fără acordul părinților, respinsă în Senat

„Am constatat că există riscul de abuz de drept prin înființarea unor ONG-uri. Mai exact spus, eu susțin activitatea societății civile, dar îmi doresc ca ONG-urile să acționeze conform cu scopul legal.

Am constatat că s-au înființat ONG-uri care acționează în instanță împotriva unor proiecte, iar dacă pierd – asta după ce întârzie acele proiecte ani de zile, nimeni nu răspunde”, explica Daniel Fenechiu, în decembrie, la scurt timp după ce a depus proectul în Senat pentru Gândul.

De altfel, legea mai propune ca ONG-urile să nu mai aibă dreptul să dea în judecată un proiect pornit anterior înființării organizației și nici dacă organizația funcționează de mai puțin de mai puțin de 2 ani.

Mai grav, dacă ONG-ul pierde procesul, cei din consiliul director răspund cu averile lor, fără nici o limită. ar dacă o asociație e dizolvată, nu mai ai dreptul să faci alta timp de 5 ani.

Amendamentul periculos acceptat de Comisia Juridică

Iar proiectului de lege inițiat de Daniel Fenechiu i-a mai fost adăugat, în februarie, o prevedere care va permite statului sau „oricărei persoane interesate” să ceară în instanță desființarea oricărei organizații neguvernamentale.

Unul dintre amendamentele depuse tot de senator prevede că „asociațiile au obligația înființării și menținerii unor registre care să evidențieze veniturile obținute din sponsorizări, precum și veniturile realizate din redirecționarea cotei de 3,5% din impozitul pe venit, pentru anul fiscal anterior încheiat”.

ONG-urile, asociațiile și fundațiile vor trebui să cuprindă în aceste registre denumirea persoanei care a sponsorizat asociația sau a redirecționat cota de 3,5% din impozit pe venit, cuantumul total al veniturilor realizate din sponsorizări sau din redirecționarea cotei de 3,5% din impozit, defalcat pe fiecare persoană și data încheierii fiecărui contract de sponsorizare.

În caz contrar, potrivit amendamentui inițiat tot de Daniel Fenechiu, asociaţia va fi dizolvată prin „hotărâre judecătorească la cererea Ministerului Public sau oricărei alte persoane interesate”.

Prevederea este absurdă și va ușura desființarea oricărui ONG care primește bani din redirecționarea impozitului de către persoane fizice și care deranjează, de exemplu, un dezvoltator imobiliar controversat.

Absurdă pentru că informațiile despre care vorbește amendamentul sunt deținute, deja, de către ANAF, căci doar prin această instituție a statului au loc redirecționările din impozit. Și tot ANAF este celcare trimite banii către ONG-uri.

În plus, registrul ar fi imposibil de completat de către o ONG deoarece acestea nu dețin date despre persoanale de la care le vin efectiv banii din redirecționarea de impozit.

În prezent, o persoană completează un formular de direcționare a impozitulu care ajunge la ANAF. Fiscul nu face plata imediat, ci după o perioadă care poate ajunge și la două luni.
În momentul în care banii intră efectiv în contul ONG-ului, singurele informații pe care le furnizează ANAF asociației sau fundației se referă la suma primită și datele sucursalei Trezoreriei statului prin care a transferat banii.
Dar nu și numele persoanei care a dispus plata.

Așadar, ONG-ul nu știe ce nume să treacă în registrul cerut de Daniel Fenechiu. Și, practic, oricine poate cere în acel moment desființarea organizației

În ciuda acestui fapt, Comisia Juridică din Senat a aprobat pe 14 februarie amendamentul abuziv, cu majoritate de voturi.

Consiliul Legislativ aviz favorabil, deși nu vede necesitatea schimbării legii

Consiliul Legislativ a avizat favorabil proiectul de lege, cu unele precizări, totuși: „Expunerea de motive nu respectă structura de prezentare și motivare. (…) Astfel, nu sunt clar prezentate cerințele care reclamă intervenția normativă și nici principiile de bază ori evidențierea implicațiilor pe care reglementarea propusă le are asupra legislației în vigoare”.

Mai mult, Consiliul Legislativ reamintește că „proiectul de act normativ trebuie să instituie reguli necesare, suficiente și posibile” și confirmă că unele prevederi din proiect încalcă Constituția, printre care și „principiul constituțional al retroactivității legii”.

Mai multe precizări ale Consiliului Legislativ pot fi citite aici.

Ideea de a bloca activitatea ONG-urilor, din epoca Dragnea. Și specifică Rusiei

„Un parlamentar important din PNL pregăteşte introducerea “legii agentului străin” (anti-societate civilă) pe model Putin / Orban / Ivanishvili (Georgia), că aşa e spiritul vremurilor. Va fi în doi paşi: acum se crează infrastructura de raportare (=laţul) şi se simplifică desfiinţarea organizaţiilor; apoi se vor legifera interdicţiile speciale după alegerile din 2024, eventual cu mâna AUR”, a remarcat Sorin Ioniță, de la Expert Forum.

Citește și: O lege care poate transforma mii de tineri în infractori, doar ca statul să pară că face ceva

Un proiect de lege similar, adoptat tacit de Senat, a fost inițiat de deputatul PSD Liviu Pleșoianu în anul 2017. Atunci, acesta dorea să impună următoarele: „Asociațiile, fundațiile si federațiile au obligația de a publica semestrial pana la data de 31 iulie, respectiv 31 ianuarie, in Monitorul Oficial partea a IV-a, declarațiile de venituri si cheltuieli pentru semestrul precedent. În declarația publicata se menționează distinct, pentru fiecare venit in parte, persoana sau activitatea, după caz, care a generat venitul respectiv, precum si valoarea acestuia.

Nepublicarea declaratiei atrage de drept suspendarea activitatii asociatiei pentru 30 de zile. Daca in acest termen declaratia nu se publica, asociatia, fundatia sau federatia isi inceteaza activitatea de indata.”

Inițiativa din 2017 prevedea și că un ONG trebuie să funcționeze de cel puțin 2 ani ca să fie recunoscut ca fiind de utilitate publică de către Guvern.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Foto principală: Daniel Fenechiu, senator PNL. Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.
3 COMENTARII
  1. PSD sau PNL, alternativ propun legi care costrâng tot mai mult.
    Mă tem că în acest mod vom ajunge la dictatură.
    Majoritate au. Tupeu cât cuprinde.
    Iar noi așteptăm, se pare, un nou cuplu providențial sau chiar o dinastie comunistă.
    Mă înșel?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Albania interzice TikTok timp de un an. Decizia a fost luată după ce un adolescent a fost ucis luna trecută

Albania a anunțat, sâmbătă, că va interzice TikTok timp...

SURSE: Cum se împart ministerele între PSD, PNL și UDMR | Aktual24

SURSE: Cum se împart ministerele între PSD, PNL și...

Un agresor sexual din Bihor, eliberat, a atacat din nou un minor | Bihoreanul

Petru Lucaci, un bărbat din localitatea Hotar, eliberat recent...